logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Toshiba 32XV550P - Po czasie znika podświetlenie matrycy

elmor368 30 Cze 2018 19:50 1830 14
REKLAMA
  • #1 17305443
    elmor368
    Poziom 20  
    Ocena: 63
    Po nagrzaniu odbiornika zanika podświetlenie matrycy. Pomierzyłem napięcia na wtyku CN11 inwertera w momencie zaniku podświetlenia, są takie same jak przy działającym podświetleniu, natomiast stwierdziłem brak napięcia 12V zasilającego trafka T1,T2,T4,T4. W odbiorniku inwerter SSI320_16B01 Rev0.3.Proszę o sugestie, gdzie szukać przyczyny tej usterki.Dodam, że po wyłączeniu TV i odczekaniu kilkunastu minut podświetlenie załącza się, ale czas prawidłowej pracy jest coraz krótszy.
  • REKLAMA
  • #2 17305470
    GanCegall
    Poziom 38  
    Ocena: 1629
    elmor368 napisał:
    inwerter SSI320-16B01

czy aby na pewno tak?
  • REKLAMA
  • #4 17305743
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    elmor368 napisał:
    Nie rozumiem sugestii : co aby na pewno? Typ inwertera na pewno ten.

Na pewno nie ten, tylko SSI320_16B01.
    Jak w zgadywance: porównaj dwa obrazki i znajdź różnice :D
    A jak już znajdziesz- popraw.
  • #5 17306134
    elmor368
    Poziom 20  
    Faktycznie przepraszam, pomyliłem się źle wciskając klawiaturę komputera, ale z drugiej strony co za fachowa i merytoryczna pomoc w usunięciu usterki. I to tylko tyle z Twojej strony w założonym temacie? A będąc bardziej skrupulatnym to oznaczenie inwertera: to nie SSI320_16B01 jak mnie poprawiłeś ale SSI320_16B01 Rev0.3.Pozdr.
  • REKLAMA
  • #6 17306236
    bogred
    Ty masz inwerter, a nie ja i Ty powinieneś wiedzieć, jak się on nazywa. Mnie nie poprawiaj, wystarczy, że poprawisz siebie. Bo jak widzę, do tej pory nie poprawiłeś zapisu w pierwszym poście.
    Zapis jest ważny, bo nasza "szukajka" rozróżnia takie subtelności, zresztą wpisz obie wersje i zobaczysz różnicę. Po tylu latach na Forum powinieneś o tym wiedzieć.
    Może jeszcze przypomnę p. 10 zasad działu.
    A co do usterki, to za wiele nie pomierzyłeś. Przy takich informacjach z Twojej strony można jedynie powróżyć: może inwerter, może świetlówki? Albo jeszcze coś. Masz kilkanaście minut na sprawdzenie, dlaczego podświetlenie się w tym czasie nie załącza. Wcale? Czy na moment błyśnie? Jaki sterownik? My mamy sobie poszukać? Jakieś pomiary na jego wyprowadzeniach? Co pokazuje oscyloskop? Jak już co nieco pomierzysz, posprawdzasz, wtedy to opisz, a my będziemy mieli podstawy do podpowiadania. Albo kup za parę zł inwerter i będziesz wiedział, czy to jego wina, czy dalej trzeba szukać.
  • #7 17306515
    elmor368
    Poziom 20  
    Zaznaczyłem w swoim poście, że napięcia na złączu CN17 nie zmieniają się zarówno przy działającym podświetleniu jak i przy jego braku. stąd moje podejrzenia o usterce w samym inwerterze. Oscyloskopu się jeszcze nie dorobiłem, dysponuję tylko miernikiem uniwersalnym, którym dokonałem pomiarów na złączu CN17, które są następujące:
    1 pin RESERVED nap. 0V
    2.Pin DIM nap.2,4V
    3.pin ENA nap.5V
    4.Pin ERROR_OUT nap.0V
    Piny od 5 do 9 GND
    Pin10 do 14 nap. 13,7V
    Dodatkowo podczas działającego podświetlenia na uzwojeniach pierwotnych transformatorów jest napięcie 12V, którego po zaniku podświetlenia nie ma, jest 0V. Dlatego chciałem dowiedzieć się z braku schematu skąd pochodzi te 12V na w/w transformatorach.
  • #8 17306526
    bogred
    bogred napisał:
    Masz kilkanaście minut na sprawdzenie, dlaczego podświetlenie się w tym czasie nie załącza. Wcale? Czy na moment błyśnie? Jaki sterownik?

Dodano po 1 [minuty]:

bogred napisał:
    do tej pory nie poprawiłeś zapisu w pierwszym poście.
  • #9 17306620
    elmor368
    Poziom 20  
    Oznaczenie inwertora w pierwszym poście już poprawiłem .
    Po wyłączeniu się podświetlenia stan ten trwa w nieskończoność. Dopiero kolejne załączenie tv, oczywiście po odpowiedniej przerwie kilku minut i ponowne załączenie tv uruchamia podświetlenie, jednak prawidłowy czas pracy tv staje się coraz krótszy. Jednak po zdemontowaniu szyby oraz warstw rozpraszających światło i załączeniu TV , świetlówki świeca nawet kilka godzin. Zauważyłem podczas obserwacji tv, że w górnej części ekranu chwilami widać lekkie migotanie jaskrawości. Zasugerowany , że któraś ze świetlówek podświetlających matrycę przerywa , wymieniłem na nowe, dodatkowo przeczyściłem gniazda świetlówek, ale to nic nie dało. Ponieważ to jest już dość stary tv więc kupowanie inwertera (którego jak sprawdzałem trudno dostać), stąd moje podejrzenie ,że gdybym mógł ustalić skąd pochodzi nap. 12V zasilające poszczególne trafka , usterkę bym był w stanie usunąć.
    Płyta główna w tym tv to: V28A000710B1.
    Płyta zasilacza to: SRV2169WW MITSUMI
  • REKLAMA
  • #10 17306666
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Czytasz, co moderato ci napisał?
    bogred napisał:
    Jaki sterownik? My mamy sobie poszukać? Jakieś pomiary na jego wyprowadzeniach?

elmor368 napisał:
    ,że gdybym mógł ustalić skąd pochodzi nap. 12V zasilające poszczególne trafka , usterkę bym był w stanie usunąć.

Noż nóż się w kieszeni otwiera, skoro tak prostej rzeczy w tak prostym urządzeniu "po ścieżkach" nie można zidentyfikować.
    A założę się się, że schematów takich inwerterów na pęczki się znajdzie!

Już łaskawie pominę milczeniem zwrot
    elmor368 napisał:
    nap. 12V zasilające poszczególne trafka

Ty jesteś elektronik? I w specjalizacji masz "serwis rtv"?
  • #11 17306670
    bogred
    elmor368 napisał:

Ponieważ to jest już dość stary tv więc kupowanie inwertera (którego jak sprawdzałem trudno dostać)

W klika sekund znalazłem za 40 zł + przesyłka.

elmor368 napisał:
    stąd moje podejrzenie ,że gdybym mógł ustalić skąd pochodzi nap. 12V zasilające poszczególne trafka , usterkę bym był w stanie usunąć.

Nie usuniesz, bo zupełnie nie rozumiesz, jak to działa. Ot, uczepiłeś się tych 12V, choć nie masz pojęcia co to za napięcie i skąd się bierze. Jakie tam zasilające...
    Nazwy sterownika też nie podałeś. Wymień inwerter, a zaoszczędzisz mnóstwo czasu w dodatku prawdopodobnie będzie to czas stracony :(
  • #12 17306684
    elmor368
    Poziom 20  
    Dość sarkastyczne te Twoje porady. Przy braku schematu inwertera mierząc napięcia po pierwotnej stronie trafa to jak je nazwać?. A jak widzę to i Ty nie bardzo wiesz skąd to napięcie na uzwojeniu pierwotnym, bo gdybyś wiedział to nie potrzebne było tyle pisaniny. Kończąc mimo wszystko dziękuję Ci za sugestie. Serwisem tv zajmuję się od czasów PRL, natomiast jak zauważyłem, to Forum zmieniło się nie do poznania, bo zamiast pomocy bardziej doświadczonych serwisantów , mniej doświadczeni wysłuchują połajanek. Jeszcze raz dziękuje za " pomoc" i pozdrawiam.
  • #13 17306760
    bogred
    A jak Ci pomóc jeśli mimo kilku próśb do tej pory nie podałeś nazwy sterownika? A może po prostu Ty nic z tego nie rozumiesz? Nie masz pojęcia jak działa inwerter? W takim razie cała ta pisanina jest bez sensu.

Dodano po 4 [minuty]:

elmor368 napisał:
    A jak widzę to i Ty nie bardzo wiesz skąd to napięcie na uzwojeniu pierwotnym, bo gdybyś wiedział to nie potrzebne było tyle pisaniny..

A ja jestem pewien że wie i to doskonale. To Ty nic z tego nie rozumiesz.
  • #14 17306904
    elmor368
    Poziom 20  
    Być może nie wiem, bo nie wiem gdzie znależć takie informacje. Ale jak czytam zamieszczane posty, to dochodzę do wniosku, że wszyscy "pomagający" na tym Forum już w czasach PRL naprawiali telewizory LCD i LED. Jednak teraz po przeanalizowaniu dyskusji jestem pewien, że powodem wyłączania się podświetlenia jest winny moduł T-con. Tym samym kończę i zamykam temat.
  • #15 17306911
    elmor368
    Poziom 20  
    Być może nie wiem, bo nie wiem gdzie znależć takie informacje. Ale jak czytam zamieszczane posty, to dochodzę do wniosku, że wszyscy "pomagający" na tym Forum już w czasach PRL naprawiali telewizory LCD i LED. Jednak teraz po przeanalizowaniu dyskusji jestem pewien, że powodem wyłączania się podświetlenia jest winny moduł T-con. Tym samym kończę i zamykam temat.

Dodano po 1 [minuty]:

Wymieniłem moduł T-con 320HAC2LV0.0 i telewizor pracuje poprawnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Toshiba 32XV550P, w którym po nagrzaniu zanika podświetlenie matrycy. Pomiar napięć na inwerterze SSI320_16B01 Rev0.3 wykazał brak 12V na transformatorach T1, T2, T4, co sugeruje usterkę inwertera lub świetlówek. Po wymianie świetlówek i czyszczeniu gniazd problem nie ustąpił. Użytkownik podejrzewał również moduł T-con, co potwierdził po wymianie modułu T-con 320HAC2LV0.0, po której telewizor zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA