logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Toshiba 32XV500P - Problemy z podświetleniem, wymiana elektrolitów, napięcia na płycie

Maniek2233 16 Kwi 2023 22:05 726 12
REKLAMA
  • #1 20543146
    Maniek2233
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam. Telewizor ma już ok. 15 lat. Niedawno zaczęły się problemy z podświetleniem (prawdopodobnie). Najpierw po dłuższym czasie znikał obraz, po wyłączeniu i odczekaniu chwili nadal można było oglądać. Od kilku dni po włączeniu podświetlenie zaświeci się na chwilę i gaśnie. Wymieniłem wszystkie elektrolity na płytce zasilacza, nie pomogło. Sprawdziłem napięcia na tej płycie (te, które są oznaczone- fot.). Toshiba 32XV500P - Problemy z podświetleniem, wymiana elektrolitów, napięcia na płycie
    24VINV- 23,85V
    18V -17,96V
    24V -23,89V
    12V -11,76V
    5V1 -5,0V
    12VLCD -11,96V
    Może ktoś z Was, bardziej znających temat, zechce podpowiedzieć co i gdzie dalej szukać? Nie jestem zawodowym elektronikiem :) ale pojęcie jakieś mam. Szkoda może jeszcze sprzęt wyrzucić bo mam dla niego zastosowanie, a w celach poznawczo- hobbystycznych chciałbym go ożywić.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20543313
    xxxedekxxx11
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Napięcia wydają się być prawidłowe, może najprościej w świecie pada podświetlenie ?
  • REKLAMA
  • #3 20543332
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ocena: 342
    Witam,
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3622525.html
    Zdaję się, że to ta sama płyta od podświetlenia.
  • REKLAMA
  • #4 20543376
    Maniek2233
    Poziom 7  
    MarcinRKl napisał:
    Zdaję się, że to ta sama płyta od podświetlenia.

Przepraszam, szukałem po modelu telewizora ale nie dotarłem do tego tematu. Dzięki, pójdę za tamtymi wskazówkami, jak coś to tu wrócę 😃

Edit
    Jednak nie, tamten model to 32AV500, mój to 32XV500.
    U mnie jest inna płytka do podświetlenia. Czyli coś powinienem sprawdzić właśnie tutaj? Toshiba 32XV500P - Problemy z podświetleniem, wymiana elektrolitów, napięcia na płycie
    Zacznę od kondensatorów 😁
  • Pomocny post
    #5 20543738
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2334
    Piszesz:

Niedawno zaczęły się problemy z podświetleniem (prawdopodobnie)

Jak zgaśnie podświetl latarką ekran matrycę jak bedzie obraz to 100% uszkodzone podświetlenie.

Możliwości są dwie albo któraś świetlówka ccfl już się skonczyła i automatyka wyłącza podświetlenie, albo transformatorek dostał zwarcia zwojowego to z praktyki tak samo się działo w lcd Samsung starsze modele.

Ogolnie przegląd płyty zasilacza i płyty z transformatorami pod kątem zimnych lutów.
  • #6 20543885
    Maniek2233
    Poziom 7  
    Telo napisał:
    Jak zgaśnie podświetl latarką ekran matrycę jak bedzie obraz to 100% uszkodzone podświetlenie.

Dziś wieczorem sprawdzę.
    Telo napisał:
    Ogolnie przegląd płyty zasilacza i płyty z transformatorami pod kątem zimnych lutów.

Będzie zabawa na deszczowe wieczory😁
    Telo napisał:
    Możliwości są dwie albo któraś świetlówka ccfl już się skonczyła i automatyka wyłącza podświetlenie, albo transformatorek dostał zwarcia zwojowego

Czyli, jak mniemam nie będzie warto się z tym grzebać. Takie świetlowki widziałem że są u "majfrendów" ale chyba nie ma sensu ryzykować co i w jakim stanie przyjdzie. Podobnie z transformatorami. Ogólnie sprawdzę co moge. Napięcia na świetlówkach są chyba też spore? Nie bardzo chce mi się coś sprawdzać na włączonym 😁
  • #7 20545869
    Maniek2233
    Poziom 7  
    No nie sprawdzałem jeszcze. Pomyślałem, że jak już mam elektronikę na wierzchu to najpierw sprawdzę i wyczyszczę. Przelutowuję połączenia transformatorów, gdyż niektóre wyglądają strasznie. Mam szybkie dwa pytania.
    1. Może wylutować i sprawdzić mosfety skoro już mam inwerter na wierzchu?
    2. Połączenia ze świetlówkami są mechaniczne wystarczy umyć IPA czy raczej potraktować drastyczniej np. papierkiem ściernym?
    Pozdrawiam, Mariusz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20546442
    Telo
    Serwisant RTV
    Jak msz moduł inwertera nie zaszkodzi sprawdzić oraz zmierzyć rezystancję uzwojeń transformatorów oraz przelutować, jeżeli tam nik nie zaglądał to na 100% są zimne luty i to może być powód wyłączania się podświetlenia.

Oczyść połaczenia wyprowadzeń lamp ccfl i zobacz jak wygldaja ich konce nie są przypalowne za mocno.
  • #9 20546493
    Maniek2233
    Poziom 7  
    Telo napisał:
    oraz zmierzyć rezystancję uzwojeń transformatorów oraz przelutować

Wyprowadzenia transformatorów przelutowalem wczoraj gdyż niektóre nie wyglądały zbyt dobrze (widać było że miały ciepło). Tak dla pewności zapytam trafo trzeba wylutować do zmierzenia?
  • Pomocny post
    #10 20546658
    Telo
    Serwisant RTV
    Teoretycznie powinno sie kazdego wylutowac i zmierzyć mostkiem RLC czy każde uzwojenie ma odpowiednią rezystancję ale co ważne czy maja taką samą lub zbiżoną indukcyjność, mozesz je jak są wlutowane porównać między sobą.

Ale jak pisałeś były zimne luty to złóż i testuj.
  • #11 20547933
    Maniek2233
    Poziom 7  
    No i poskładałem pacjenta wczoraj, i nawet działa. Zobaczymy co z tego będzie 😁.
    Dziwne tylko było po pierwszym uruchomieniu kilka razy sam się restartował. I teraz nie wiem czy coś nie tak zrobiłem i jak się rozgrzał to zaczął dobrze działać, czy jeszcze jakaś usterka czy może system nie mógł się odnaleźć.
    Ale zobaczymy jak dalej będzie.
    Dzięki za pomoc.
  • #12 20548013
    Telo
    Serwisant RTV
    Gratulację testuj.
  • #13 20553642
    Maniek2233
    Poziom 7  
    No i wygląda że będzie działał, więc szkoda żeby temat niepotrzebnie wisiał 😁. Dzięki i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z podświetleniem telewizora Toshiba 32XV500P, który ma około 15 lat. Po wymianie elektrolitów na płycie zasilacza i sprawdzeniu napięć, które wydają się prawidłowe, pojawiły się sugestie, że problem może leżeć w uszkodzeniu podświetlenia (świetlówki CCFL) lub w zimnych lutach na płytkach. Użytkownik został poinstruowany, aby sprawdzić połączenia, przelutować elementy oraz zmierzyć rezystancję transformatorów. Po wykonaniu tych czynności telewizor zaczął działać, choć wystąpiły sporadyczne restarty. Użytkownik planuje dalsze testy, aby upewnić się, że problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA