logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć internet hasłem na Windows XP SP2 dla dziecka?

witux 24 Sie 2005 12:30 1131 8
REKLAMA
  • #1 1760211
    witux
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 251
    Jak zrobic połaczenie internetowe na hasło ? Blokada przed synem (10 lat), bo gówniarz sie rejestruje na forum i pierdoły pisze użytkownikom.
    Np tu: http://www.komforum.net//viewtopic.php?p=93456#93456 jako GSM

Chodzi o to że jak komputer się uruchomi to żeby połączyć sie z netem musi podać hasło.
    System XP SP2
  • REKLAMA
  • #2 1760254
    zick.pl
    Poziom 17  
    może stwórz konto zwykłego użytkownika dla syna
    gdy wyłączysz połączenie sieciowe jako administrator
    on po zalogowaniu się jako użytkownik nie uruchomi go bez praw admina
  • #3 1760296
    witux
    Wolał bym nie robić dodatkowego konta bo to tylko zaśmieca dysk.
    Najlepiej by mi pasowało mieć jakiś zainstalowany program (ale firewall ) który by otwierał porty na hasło.
  • REKLAMA
  • #4 1760391
    trocse
    Ocena: 28
    Mozna programik do ustawiania plikow exe na haselko i wtedy plik przegladarki bedzie na haselko
  • REKLAMA
  • #5 1760418
    witux
    trocse napisał:
    Mozna programik do ustawiania plikow exe na haselko i wtedy plik przegladarki bedzie na haselko

Odpada, bo wtedy nie mógł by grać w gry.
  • #6 1760524
    giecik
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Zablokuj na firewall-u IP forum i nie wejdzie
  • REKLAMA
  • #7 1760614
    trocse
    Ocena: 28
    witux napisał:
    trocse napisał:

Odpada, bo wtedy nie mógł by grać w gry.

a laczego ni , przeciez zablokujesz mu tylko internet eksplorer bo chyba o internet ci chodzilo, jak to cie nei zadowala to juz bardziej uciazliwe dla ciebie sa tylko rozwiazania tak jak wyzej cczyli firewall. pozdrawiam
  • #9 1765979
    pulkownik
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Chyba firewall byłby najprostszym rozwiązaniem. Blkoujesz IE i firewalla zabezpieczasz hasłem. Jak przychodzisz to go odblokowujesz i działasz.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zabezpieczenia połączenia internetowego na Windows XP SP2 hasłem, aby uniemożliwić dziecku (10 lat) samodzielne łączenie się z internetem i rejestrowanie na forach. Propozycje rozwiązań obejmują utworzenie konta użytkownika bez uprawnień administratora, co ogranicza dostęp do połączenia sieciowego, jednak autor wolałby uniknąć dodatkowych kont ze względu na zajmowanie miejsca na dysku. Alternatywnie sugerowano użycie programów zabezpieczających pliki wykonywalne (np. przeglądarkę) hasłem, ale odrzucono tę opcję ze względu na konieczność grania w gry. Najczęściej rekomendowanym rozwiązaniem jest zastosowanie zapory sieciowej (firewalla) z hasłem, która blokuje dostęp do internetu lub wybranych adresów IP (np. forum), a administrator może ją odblokować po podaniu hasła. Wskazano również link do narzędzia, które może pomóc w realizacji takiego zabezpieczenia. Podsumowując, najpraktyczniejszym sposobem jest zabezpieczenie firewalla hasłem i blokada dostępu do internetu lub konkretnych stron, co pozwala kontrolować połączenie sieciowe bez tworzenia dodatkowych kont użytkowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA