Witam zainteresowanych i znających się na temacie. Mam problem z astrą h. Nic złego się z nią nie działo aż nagle rzuciła palenie tzn. po przekręceniu kluczyka świeci się kontrolka autka z kluczem i ABS/trakcji. Bezpieczniki przekażniki są sprawne-wszystkie wyjmowane i sprawdzane osobno pod małym obciążeniem. Wypedałowanie nie wykazuje jakichkolwiek błędów. Rozrusznik jest sprawny bo po podłączeniu plusa do przekaźnika K9 zaczyna kręcić. Pozostałe kontrolki i sterowanie w kierownicy działa prawidłowo. Podłączałem pod opcoma i wyskoczyło kilka błędów takich jak U2105-00 (brak komunikacji z ECM), B3649-08(lewe koło, problem z rezystancją) i tu chciałbym dodać, że ok. rok temu wymieniłem łożysko i od tamtej pory czasem zaświecała się kontrolka od ABS a przyczyną może być różna od pozostałych kół wartość pomiaru na cewce łożyska tzn. przy pomiarze multimetrem na zakresie ,,diody'' i przy zamianie biegunów wartość pomiaru powinna być co najmniej 2x wyższa. Błąd B3977-00 UEC (nieprawidłowy identyfikator środowiska) i inne błędy które wg mnie powstały na skutek braku komunikacji ze sterownikiem ECU takie jak: U2139-71 (nieprawidłowy sygnał z CIM P0115-71, P0460-71, P0500-71, P0654-71 ,P0550-71. Ostatnie 6 błędów udało się wykasować ale nie wiadomo czy nie powrócą. Nie sprawdzałem jeszcze zasilania i masy na ECU bo nie wiem który kabelek i tu mam prośbę o podesłanie fotki lub shematu. Załączam zdj. sterownika.Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły to proszę o pomoc. Astra jest z 2008r, silnik Z14XEP.