Top Serwis napisał: To dla czego be tego gwoździa nie załącza się podświetlanie?
Do kogo to pytanie było?
Odpowiedź brzmi - bo nie ma prawa się załączyć!
Pomijając do kogo - przepraszam, ale ty najwyraźniej nie rozumiesz, jak to działa.
Naprawdę nie wiesz?
Ja rozumiem, że w vestelowskich schematach wielu się gubi, zwłaszcza, że od błędów od dawna w nich się roi.
Ale bez przesady.
Jest nadzieja, marna ale jest, że lisek spełni moją prośbę,
mirex napisał: Napisz tak łopatologicznie, żeby każdy zrozumiał.
napisze bez przekłamań, odnośników, bzdetów co i jak, to może i tobie się przyda.
Zastanawiałeś się w sprawie mojego postu #5?
Wiesz już czym ten tranzystor jest włączany, gdzie D, a gdzie S, a w związku z tym jaki powinien być?
Bardzo proszę, na spokojnie przeczytaj (ze zrozumieniem

) wszystko, co pisałem tutaj. Nie czytaj liska. Mimo, że pisze też parę słów prawdy, to na razie pomiń to.
Wstaw tranzystor o parametrach sugerowanych przez
@Andrzej4567. Jest wtedy szansa, że przy kolejnym uszkodzeniu podświetlenia MP się nie uszkodzi. Choć nie na 1000%.
I na koniec - jak już uruchomisz, to bądź uprzejmy na sprawnym TV pomierzyć wszystko i zapodać tutaj. Napięcia, prądy ...
Może pokusisz się o modernizację ograniczającą prąd LED? Dobierzesz wartość odpowiedniego rezystora robiąc jednocześnie pomiar prądu?
Wygląda na to, że dla mnie pora, aby odpuścić ten temat. No chyba, że Jurek ogłosi jakieś niesamowite teorie.