logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Plastikowa zębatka w napędzie (marka: LG; model: DVD R/W IDE ATA)

ringos1 04 Lip 2018 17:08 630 1
REKLAMA
  • #1 17312080
    ringos1
    Poziom 1  
    Cześć,
    mój problem z CD-ROM-em dotyczy akurat plastikowej "zębatki", która znajduje się pod tacką napędu. Konkretnie rzecz ujmując to chodzi o to, że gdy naciskam przycisk wysunięcia tacki na płytę, to ona się nawet nie ruszała z miejsca i pozostawała w środku (pomimo tego, że mogłem usłyszeć dźwięk pracującego mechanizmu). Postanowiłem wyjąć tackę na siłę i myślę, że tym właśnie jej zaszkodziłem, bo teraz nie chce się również zamykać i w ogóle najchętniej to zostałaby w pozycji takiej jak na załączonym zdjęciu. Moje pytanie dotyczy jednak tego, czy znacie jakiś sposób, aby zdjąć tackę (bez uszkadzania jej) i dzięki temu mieć dostęp do pogrzebania sobie w tym, co jest pod nią.

Z góry dziękuję
    Załączniki:
    • Plastikowa zębatka w napędzie (marka: LG; model: DVD R/W IDE ATA) Napęd.JPG (1.61 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Plastikowa zębatka w napędzie (marka: LG; model: DVD R/W IDE ATA) Zębatka .JPG (1.28 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17312309
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9416
    W różnych mechanizmach blokowanie tacki w pozycji OPEN jest różnie realizowane (oczywiście oprócz switcha krańcówki). Czasem jest to plastikowy "ząbek" na jednej z tylnych "listew" szufladki, który należy lekko )żeby nie ułamać) odgiąć do góry, jednocześnie wysuwając szufladkę.
    W innych może być to realizowane inaczej, bez dokładnego przyjrzenia się mechanice trudno wyrokować jak jest w Twoim wypadku.
    Niezależnie jednak od zaczepu złożenie szuflady MUSI być przeprowadzone w odpowiedni sposób - żeby ząbki na dolnej płaszczyźnie tacki dokładnie się zazębiły z kółkiem napędowym. Jeśli jest źle złożona (nawet jeden ząbek może blokować poprawne działanie) będzie się zachowywać różnie (w zależności jak względem zębatki napędu szuflady jest ustawiona szuflada w skrajnym położeniu) albo nie będzie się zamykać do końca, albo będzie haczyć o mechanikę sanek z laserem albo - jak u Ciebie nie będzie w ogóle się ruszać.
    Musisz po prostu dokładnie obejrzeć mechanikę, odblokować zaczep ( o ile jeszcze jest na swoim miejscu - wyrywanie szuflady na siłę to naprawdę zły pomysł) i przeanalizować działanie systemu napędu tacki by się zorientować w jakim położeniu ma się zazębić z kółkiem napędu.

Dodano po 3 [godziny] 11 [minuty]:

A tak w ogóle; za pierwotny brak wysuwania szuflady odpowiedzialny był najprawdopodobniej pasek gumowy przenoszący napęd z silnika na mechanizm otwierania/zamykania kieszeni. Moim zdaniem po prostu pękł, lub się wyciągnął.
    A żeby się do niego dostać i tak tacę trzeba zdemontować (być może razem z chassis CDR'a).
REKLAMA