logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Interfejs CP5511 do S7/300/400 na PCMCIA kto tego używa?

mprefeta 24 Sie 2005 15:32 5429 11
  • #1 1760718
    mprefeta
    Poziom 11  
    Witam!

Serwisuję sterowniki PLC w firmie której pracuję no i nadszedł w końcu
    czas na PLC Siemensa a mianowicie S7-300.
    Aby zacząc z nimi pracę wyposażono mnie w interfejs CP 5511 (karta na PCMCIA) oraz STEP 7 V5.2.
    Mam jednak problem z nawiązaniem komunikacji z PLC za pomocą powyższych narzędzi. Jeśli ktoś używa tego initerfejsu proszę o kontakt, może ktoś pomoże jak to rozgryźć...

Pozdrawiam
    Marek
  • #2 1762211
    bogdan_16
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Ja uzywam CP5512 ale to w sumie to samo. W opcjach wybierz set PG/PC
    ustaw CP 5511 na auto i komunikacja powinna dzialac.Przy probie polaczenia mogles miec ustawione na CP5511 profibus a podpiales sie do MPI i dlatego nie dzialalo.
  • #3 1762742
    mprefeta
    Poziom 11  
    Witam!

Zrobiłem już tak jak naisałeś, dodatkowo spróbowałem skonfigurować CP5511 osobno jako MPI oraz osobno jako Profibus. Jest mała poprawa
    ale dalej nie mogę się połączyć i dostaję następujący komunikat o błędzie:
    "Online: The configured hardware interface is already being used by another programming package. Close all S7 applications and restart your programming package".

Dodam że oprócz odpalonego STEPA7 nie pracuję równocześnie na żadnym innym programie z pakietu do programowania S7.

Nie wiem czy karta którą mi dostarczyli jest może wadliwa czy jest to może wina softu lub jego konfiguracji.

Z góry dzięki za wszelkie info

Pozdro
    Marek
  • #4 1762761
    arwit
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Używam tej karty od ok. 2 lat. Nie ma z nią żadnego problemu.
    Może po prostu nie masz jej zainstalowanej jako karty komunikacyjnej w stepie.
    „Set PG/PC Interface” i potem Interface Add/Remove lub jak pisze kolega przestawiony jest rodzaj połączenia. W drugim przypadku wystarczy wybrać z listy i kliknąć
  • #5 1762872
    mprefeta
    Poziom 11  
    Windows XP Pro zobaczył sprzęt zaraz po włożeniu do portu PCMCIA mało tego zainstalował do niego siemensowski sterownik i karta jest widoczna w systemie(menedżer urządzeń) jako SIEMENS PCMCIA card CP5511 w zakładce SIMATIC NET.
    Step7 widzi kartę w Conigure PG/PC mam ją jako Plug&Play i nie muszę ją dodawać bo jest widziana już jako zainstalowana. Poza tym próbowałem w Configure PG/PC ustawaić ją w trybach AUTO/MPI/PROFIBUS ale nic to nie daje zawsze dostaje błąd (jak w moim poprzednim poście) z tym że jakiś inny program już używa tego interfejsu.
  • #6 1764774
    bogdan_16
    Poziom 14  
    Jakim kablem laczysz sie ze sterownikiem czy to jest MPI Cable 187.5
    KBD max 6ES7 901 OBF00-0A00 jesli to ten kabel i dalej nie mozesz sie polaczyc sprobuj przeinstalowac system i wgraj ponownie S7.
  • #7 1765419
    mprefeta
    Poziom 11  
    Witam!

Bogdan_16: Mam dokładnie taki sam kabel. Wczoraj zainstalowałem
    na nowej partycji "świeży" system (XP Pro SP2) i wrzuciłem tylko STEP 7 V5.3. Dalej nic!! Dzieje się dokładnie to samo. W menu Set PG/PC po wybraniu odpowiedniego interfejsu (u mnie jest to CP5511(MPI) ) wybieram funkcję diagnostyczną. Test hardwaru przechodzi, przydziela przerwanie, zakres pamięci itd.., ogólnie tu jest OK! Gdy wybiorę MPI network diagnostic dostaję od razu błąd:
    Error 0x0316: Hardware device already assigned

i tak zawsze. Próbowałem z zmianą numeru przydzielanego przerwania.Niestety bez rezultatu.

Pozdrawiam
    Marek
  • #8 1765956
    bogdan_16
    Poziom 14  
    Czy jest cos wiecej podpiete do procesora, chodzi mi o jakies urzadzenia zewnetrzne np PC lub cos innego.

Dodano po 4 [minuty]:

Kiedys na jakiejs niemieckiej stronie czytalem ze CP5511 nie zawsze chodzi pod XP , w tamtym przypadku karta zatrzymywala XP.Przewaznie
    te CP chodza bez problemow sprobuj zainstalowac to na innym laptopie
    bo byc moze ona sama ma jakisch blad w sobie.Po wlozeniu karty system ja wykrywa i zawsze to chodzi.
  • #9 1768508
    mprefeta
    Poziom 11  
    Witam!

Próbowałem na innych WinXp oraz W2k, niestety bez rezultatu. Spróbowałem na 3 innych notebookach dalej to samo. Karta zadziałała dopiero na 5 z kolei notebook'u (notabene firmy FUJITSU-SIEMENS - czy to nie dziwne ;-) ). Na chwilę obecną wiem co jest powodem takiego zachowania karty. Karta ta wchodzi w konflikt z innymi urządzeniami systemowymi które dla przypisanego przerwania używają pamięci przydzielonej od adresów zaczynających się na D........ hex i dodatkowo zawsze urządzeniem konfliktowym jest kontroler kart PCMCIA, którego zasobów sprzętowych (przerwania i adresacja pamięci) nie można zmienić, no i wtym miejscu jestem pogrzebny....Chyba że ktoś ma na to jakąś radę.

Pozdrawiam
    Marek
  • #10 2368617
    Janusz Niski
    Poziom 1  
    Witam

Nie wiem czy juz sobie z tym poradziles. Byc moze jest to problem zwiazany z wartoscia ustawiona w "Memory Range". Poproboj roznych, moze wystartuje. Rowniez jest zalecane aby IRQ bylo uzywane tylko przez ta karte ale z tym nigdy nie mialem problemow. Ustawialem to na wielu laptopach (ale tylko Dell i Compaq), czesto automatycznie wybrane wartosci nie dzialaja.
    (przepraszam ale nie mam Polskich znakow)

Zycze powodzenia,
    Janusz
  • #11 3427881
    mosler
    Poziom 1  
    Właśnie mam ten sam problem! Dostałem karte cp5511 i nie moge nawiazac łączności.
    rzeczywiście ta sama karta na laptopie siemensa PG działa idealnie,tylko po co wrzucać to do PG jak on ma to wszystko w sobie?!

Ale wracaąc, chciałem zainstalować u siebie a mam simatic s7 v5.3, i nie moge nawiązać połaczenia. A mam laptopa HP.

Może to rzeczywiście wina WIN? Ja mam XP prof, a kolega w PG win 2000?!

Może ktoś ma jakiś pomysł bardzo prosze o pomoc.

A może ktoś chodzi na cp5511? Bardzo prosze o jakąś konfiguracje?!

Dziekuje za pomoc i pozdrawiam

mosler
  • #12 3428206
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    Być może to ci pomoże ?
    Instrukcja:
    http://tinyurl.com/y2s2ns
    Załączniki:
    • CP5511INF.zip (10.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z nawiązaniem komunikacji między sterownikiem Siemens S7-300 a komputerem za pomocą interfejsu CP5511 na karcie PCMCIA oraz oprogramowania STEP 7 (wersje 5.2 i 5.3). Użytkownik posiada kartę CP5511, która jest wykrywana przez system Windows XP oraz oprogramowanie STEP 7, jednak przy próbie połączenia pojawia się błąd informujący, że interfejs jest już używany przez inny program. Próby konfiguracji interfejsu w trybach AUTO, MPI i PROFIBUS nie przynoszą efektu. Problem może wynikać z konfliktu zasobów sprzętowych, zwłaszcza przerwań i zakresu pamięci przypisanych do karty PCMCIA, które kolidują z kontrolerem kart PCMCIA w laptopie. Testy na różnych laptopach i systemach (Windows XP, Windows 2000) wskazują, że karta działa poprawnie tylko na niektórych urządzeniach, np. Fujitsu-Siemens. Zalecane jest sprawdzenie i ręczna zmiana ustawień przerwań (IRQ) oraz zakresu pamięci (Memory Range) w konfiguracji karty, a także upewnienie się, że karta jest poprawnie zainstalowana jako interfejs komunikacyjny w STEP 7 (Set PG/PC Interface). Wskazano również na konieczność użycia odpowiedniego kabla MPI (np. 6ES7 901-0BF00-0A00). Wskazano link do instrukcji konfiguracji CP5511, która może pomóc w rozwiązaniu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA