logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie Simatic CP 5614 z PLC S7-300 CPU 315F-2 PN/DP w sieci Profibus

ghost_ 01 Cze 2011 14:04 2651 2
  • #1 9565919
    ghost_
    Poziom 10  
    Witam,

mam problem z połączeniem w sieci profibus dwóch urządzeń:

- kartę Simatic CP 5614
    - sterownika PLC Simatic S7-300 CPU 315F-2 PN/DP

W programie STEP 7 przy konfiguracji wszystko jest jak być powinno (wszystkie sterowniki, karty, adresy MPI są wprowadzone).

Jedyny problem polega na błędzie, który wyskakuje w momencie próby dołączenia karty CP 5614 do szyny, że produkt, który chcę podłączyć jest z innej rodziny ...

Czy w ogóle jest możliwe jakiekolwiek połączenie miedzy tymi dwoma urządzeniami ???

Pozdrawiam
  • #2 9566643
    315-2DP
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    ghost_ napisał:
    Witam,

mam problem z połączeniem w sieci profibus dwóch urządzeń:

- kartę Simatic CP 5614
    - sterownika PLC Simatic S7-300 CPU 315F-2 PN/DP

W programie STEP 7 przy konfiguracji wszystko jest jak być powinno (wszystkie sterowniki, karty, adresy MPI są wprowadzone).

Jedyny problem polega na błędzie, który wyskakuje w momencie próby dołączenia karty CP 5614 do szyny, że produkt, który chcę podłączyć jest z innej rodziny ...

Czy w ogóle jest możliwe jakiekolwiek połączenie miedzy tymi dwoma urządzeniami ???

Pozdrawiam

Z tą kartą nie miałem nigdy do czynienia, ale zaglądając do opisu widzę, że powinna działać. Daj dokładny zrzut z ekranu z komunikatem.
  • #3 9566779
    ghost_
    Poziom 10  
    Wzbogacę post o screen jak najszybciej będę mógł z dokładnym komunikatem.

Dodam jeszcze w załączniku schemat połączeń jaki realizuję.

Cały system ma działać w następujący sposób:

- program wysyłam z komputera do sterownika
    - sterownik realizuje program przy pomocy komputera przemysłowego
    - komunikacja w stanie wykonywania zadania odbywa się pomiędzy PLC a kartą CP (komputerem przemysłowym) przez PROFIBUS
    - następnie program załadowany do sterownika wykonuje robot za pośrednictwem komputera przemysłowego

EDIT:

okazało się, że takie połączenie jest możliwe tylko i wyłącznie jeżeli na komputerze przemysłowym da się skonfigurować kartę CP za pomocą Step7, a że na komputerze był tylko zainstalowany sterownik karty bez oprogramowania step7, to połączenie było niemożliwe ...
    Załączniki:
    • Połączenie Simatic CP 5614 z PLC S7-300 CPU 315F-2 PN/DP w sieci Profibus profibus.jpg (48.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA