logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 308 T9 2.0 bluehdi 150 - Nierowna praca silnika na jalowym.

piotre34 05 Lip 2018 12:34 7953 9
REKLAMA
  • #1 17313338
    piotre34
    Poziom 2  
    Witam wszystkich
    Mam taki problem otóż tydzien temu kupilem 308 2.0 bluehdi w automacie. Autko ma przejechane 32800km. zarejestrowane 23 grudnia 2015r.
    Problem jest taki ze kiedy auto stoi na wolnych odrotach to trzesie silnikiem, ciezko to opisac ale silnik wydaje takie dzwieki bru bru bru jak by nie chodzil na jeden cylinder do tego slychac jak by pogwizdywanie zaciagajacego powietrza. Dodam ze jak tylko wlacze klimatyzacje ten problem znika, silnik zaczyna pracowac rowno bez zadnych bru bru bru i pogwizdywan. Auto przyspiesza swietnie czy to z klima czy nie pali malo tylko ta praca silnika na postoju mnie niepokoi. Kiedy go kupowalem wszystko smigalo jak trzeda klima byla wlaczona wiec nie bylo dziwnych oznak ale po drodze do domu wylaczylem ją i jak dojechalem to uslyszalem problem.
    Czy ktos drodzy forumowicze spotkal sie kiedys z takim przypadkiem? Co to moze byc?
    Dzisiaj podlaczylem pod kompa i tak...
    Z włączona klimatyzacja cisnienie paliwa 25400 kPa i obroty 819 rpm wszystko stoi rowno jakies mini wachania tylko sa.
    Natomiast bez klimy cisnienie paliwa skacze od 20500 do 25500 kPa caly czas i obroty od 719 do 770 rpm i wtedy szarpie silnikiem. Dwa serwisy peugeota rozkladaja rece bo niby cos jest ale nie wiedza co ?
  • REKLAMA
  • #2 17316059
    piotre34
    Poziom 2  
    Naprawde nikt nic????
    Ja to auto w koncu spale :) szkoda mi bo fajnie sie tym jezdzi
  • REKLAMA
  • #3 17901789
    Ral34f
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam, też mam taki problem z autem z tym silnikiem. Znalazłeś może rozwiązanie? W dniu dzisiejszym wymienię filtr paliwa i zobaczę czy pomogło
  • #4 17926979
    adri19
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam ten sam problem. Uporał sie ktoś juz z tym? Cisnienie paliwa skacze i nierówna praca. Filtr i regulator wymieniony. Proszę o pomoc. Widzę, ze to nie jednorazowy przypadek. Identyczne zachowania silnika.
  • REKLAMA
  • #5 17930471
    piotre34
    Poziom 2  
    U mnie wymienili pompę paliwa filtr i pomogło... na 3 dni. Masakra ale mam to gdzieś auto jeździ mało pali. Gwarancja i tak jest do końca roku a potem wymienię na inne. Więc po prostu olalem to. Tak czy inaczej ja bym doszukiwać się jakiejś nieszczelności tzn wygląda jak by za dużo powietrza dostawał dlatego po włączeniu klimy kiedy komp daje więcej paliwa obroty się stabilizuja
  • #6 17931003
    adri19
    Poziom 2  
    U mnie po wymianie regulatora również pomogło na 2 dni. Przez to glupieje mi automat. Po wymianie regulatora zmieniała biegi idealnie, a później znowu zaczęła poszarpywac, więc jestem pewny, że to wina silnika.
  • REKLAMA
  • #7 18022565
    andrikkk
    Poziom 8  
    Ocena: 80
    Czy ktoś znalazł jakieś rozwiazanie? Czy próbowaliście odłaczyć zawór EGR i sprawdzić co sie dzieje?
    Mam takie same objawy jak w 1 poscie @piotre34 , ale w Peugeot 508 RXH 2015 z silnikiem 2.0 bluehdi 180km.
  • #8 18022603
    adri19
    Poziom 2  
    Nie znalazłem nic. Na razie tak jeżdżę, bez klimy pracuje nierówno. Myślę, że to wina opiłków i pada regulator
  • #9 18794486
    LukSm86
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Witam,
    Temat nierównej pracy 2.0 bluehdi 150/180KM niestety opisywany jest i na zagranicznych forach. Mój 308 2.0 bluehdi również po ok 110tyś. Km dopadł ten problem, trzęsie autem. Zauważyliśmy również z mechanikiem, że przy filtrze paliwa gromadzi się trochę opiłków, najbardziej prawdopodobne z pompy paliwa.
    Oddałem auto do warsztatu zajmującego się wtryskiwaczami w Krakowie i z diagnozy wynika, że jest niewłaściwa, zbyt niska dawka paliwa - test robiony na zimnym jak i rozgrzanym silniku. Niestety nie mają maszyny dedykowanej do Delphi żeby w 100% stwierdzić, że to ich wina. W najbliższym czasie będę oddawał auto do innej firmy, która specjalizuje się w układach wtryskowych Delphi.
    Dam znać jak sytuacja się rozwija.
  • #10 18910433
    DeathMan
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    LukSm86 napisał:
    Dam znać jak sytuacja się rozwija.

Udało Ci się rozwiązać problem?
    Albo komukolwiek z tego tematu?
    Problem dopadł i mnie przy przebiegu 48 000.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nierówną pracą silnika w Peugeot 308 T9 2.0 BlueHDi 150, który objawia się drżeniem silnika na wolnych obrotach oraz dźwiękami przypominającymi pracę na jednym cylindrze. Problem ustępuje po włączeniu klimatyzacji, co sugeruje, że komputer zwiększa dawkę paliwa, stabilizując obroty. Inni użytkownicy forum potwierdzają podobne objawy, wskazując na wymianę filtrów paliwa, regulatorów oraz pomp paliwa, które przyniosły jedynie chwilową poprawę. Wskazano również na możliwość nieszczelności w układzie dolotowym oraz gromadzenie się opiłków w filtrze paliwa, co może wskazywać na problemy z pompą paliwa. Użytkownicy sugerują dalsze diagnozy, w tym odłączenie zaworu EGR oraz konsultacje z warsztatami specjalizującymi się w układach wtryskowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA