logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cisco SPA112 nie łączy z Orange VOIP mimo zielonych diod

numnum 05 Lip 2018 12:55 1359 9
REKLAMA
  • #1 17313378
    numnum
    Poziom 6  
    Witam,

Nie udało mi się uruchomić tej usługi wg wytycznych w temacie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3474752.html
    Mam haslo i ogolnie internet dziala, ustawione jest DMZ. Korzystam z routera Asus DSL-AC68U.

Czy ktoś miałby jakies pomysły? :( przeglądnąłem chyba cały polski internet w poszukiwaniu odpowiedzi, żadna z nich nie działa. Bramka wyświetla, że jest połączona (wszystkie diody na zielono prawidłowo).
  • REKLAMA
  • #2 17314162
    czuker
    Poziom 25  
    Ocena: 68
    Jeśli ten router ma coś co się nazywa SIP ALG, lub SIP-helper to to wyłącz.
    Dodatkowo wstawieanie bramki SPA112 w DMZ bez jej zabezpieczenia to pomysł raczej średni. Chyba że masz konto prepaid i niewiele środków na nim.
  • REKLAMA
  • #3 17314200
    numnum
    Poziom 6  
    Mam to wyłączone. W wielu rekomendacjach żeby to uruchomić była sugestia wrzucenia bramki w DMZ. Nie zmienia faktyu, że dalej nie działa i DMZ raczej nie jest tego powodem :(
  • #4 17314214
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5326
    @numnum
    Ale jaki internet, od kogo, jest publiczne IP, jaki sprzęt operatora?
  • REKLAMA
  • #5 17319355
    numnum
    Poziom 6  
    @KOCUREK1970

Mam usługę TelefonHD + Neostradę. Hasło do VOIP odzyskane od Orange i działające na np aplikacji VOIP w telefonie.
    Router jaki dostałem od operatora to Sagemcom WHD 80.

Bramka voip pokazuje, że jest połączona (diody świecą na zielono). Jest sygnał w telefonie,
    Dodzwonić na numer stacjonarny się nie da - mówi że nie ma takiego numeru. Po zmienieniu ustawień zgodnie z informacjami w https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3474752.html nie da się nigdzie dodzwonić (sygnał zajętości po chwil). Zarówno ze zmienionym jak i domyślnym dial planem tak jest.
  • #6 17319737
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5326
    numnum napisał:
    Router jaki dostałem od operatora to Sagemcom WHD 80.

To nie router tylko dekoder telewizyjny.

Zresetuj bramkę i wgraj najnowszego softa do niej (jeśli jest) i testuj.
  • REKLAMA
  • #7 17319746
    numnum
    Poziom 6  
    @KOCUREK1970
    Faktycznie :) Router to Funbox 2.0. Bramka ma najnowszy firmware. Probowalem na domyslnych ustawieniach i ustawieniach miedzy innymi z tego forum (ze wskazanego watku) i nic :(
  • #8 17320837
    fonorama
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jeżeli połączenie wychodzące telefoniczne jest, a dzwoniąc na swój numer telefonu stacjonarnego słyszysz komunikat "nie ma takiego numeru" może być to spowodowane dwiema przyczynami:
    a) migracja telefonu stacjonarnego na internetowy jeszcze trwa
    b) migracja zakończyła się, ale operator błędnie skonfigurował kierowanie połączeń na Twój numer.
    W sytuacji z punktu b) zgłoś problem operatorowi.
  • #9 17322033
    numnum
    Poziom 6  
    fonorama napisał:
    Jeżeli połączenie wychodzące telefoniczne jest, a dzwoniąc na swój numer telefonu stacjonarnego słyszysz komunikat "nie ma takiego numeru" może być to spowodowane dwiema przyczynami:
    a) migracja telefonu stacjonarnego na internetowy jeszcze trwa
    b) migracja zakończyła się, ale operator błędnie skonfigurował kierowanie połączeń na Twój numer.
    W sytuacji z punktu b) zgłoś problem operatorowi.

To żaden z tych punktów, wszystko działa dobrze, mam tą linię i umowę od półtora roku. Po prostu pewnego dnia zamieniłem LiveBoxa na własny router, co spowodowało że nie mam jak korzystać z linii telefonicznej. Dokupiłem bramke i z nią nie mogę sobie teraz poradzić.
  • #10 17372230
    numnum
    Poziom 6  
    Po skonfigurowaniu bramki oraz routera zgodnie z radami z tego forum (w innym wątku) bramka i tak nie działała, ale do rachunku zostały mi doliczone połączenia na Kubę z mojego nr stacjonarnego. Przestrzegam przed wrzucaniem bramki w DMZ. Być może to nie miało związku i po prostu ktoś przejął moje hasło do VoIP. Uważajcie.
    Bramka i tak dla mnie nie działała na linii Orange :(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją bramki VoIP Cisco SPA112 w sieci Orange, mimo że wszystkie diody na bramce świecą na zielono, co sugeruje prawidłowe połączenie. Używa routera Asus DSL-AC68U oraz usługi TelefonHD i Neostrada. Po wymianie routera na własny, użytkownik nie może dzwonić na numery stacjonarne, a przy próbie dzwonienia słychać komunikat o braku numeru. Użytkownicy sugerują wyłączenie SIP ALG, sprawdzenie ustawień DMZ oraz zresetowanie bramki. Istnieje również możliwość, że problem leży po stronie operatora, który mógł błędnie skonfigurować kierowanie połączeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA