logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] OragneLove vs. bramka Cisco 122, nie działa telefon

dr.vinyl 25 Cze 2018 17:31 3513 7
REKLAMA
  • Od niedawna mam pakiet Orange Love. Niestety działanie Funbox 2.0 było tragiczne i wróciłem do wcześniej używanego routera TD-W8970 Tp-Link. Oczywiście telefon wymaga zapięcia przez dodatkową bramkę - wybrałem Cisco-122.

Przeczytałem o konfiguracji - tutaj chciałem wrzucić kilka linków, ale forum mi odrzuciło.
    wśród tego także https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2331101.html

Telefon się zarejestrował, światełko na bramce jest na zielono - potwierdza to dodatkowo status widoczny w panelu Cisco.

Jednak nadal nie mogę używać telefonu - gdy dzwonię na niego z komórki to albo mam komunikat "abonent niedostępny" albo nie dochodzi w ogóle do połączenia. Z telefonu mogę wybrać numer komórkowy - dochodzi do połączenia, które jest następnie zrywane po kilku-kilkunastu sekundach.

Dlaczego? co jest źle?

Screeny z Cisco:
    OragneLove vs. bramka Cisco 122, nie działa telefonOragneLove vs. bramka Cisco 122, nie działa telefonOragneLove vs. bramka Cisco 122, nie działa telefonOragneLove vs. bramka Cisco 122, nie działa telefon

Poniżej jedyne ustawienia w routerze Tp-Link, które zrobiłem - czyli forwardowanie portów

OragneLove vs. bramka Cisco 122, nie działa telefon

Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:

Kombinuję z otwieraniem portów na TP-Linku, poniżej aktualnie używane ustawienia:
    OragneLove vs. bramka Cisco 122, nie działa telefonOragneLove vs. bramka Cisco 122, nie działa telefon
    O autorze
    dr.vinyl
    Poziom 9  
    dr.vinyl napisał 25 postów o ocenie 2, pomógł 1 razy. Jest z nami od 2016 roku.
  • REKLAMA
  • #2 17296782
    czuker
    Poziom 25  
    Ocena: 68
    Spróbuj zmienić Register Expires na 60 sekund i zobacz czy nadal masz problem z tym że połączenia przychodzace nie dochodzą
  • REKLAMA
  • #3 17297086
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5338
    A zresetować bramkę, wgrać nowszego softa (jak jest) i ustawić ponownie.
  • REKLAMA
  • #4 17297159
    dr.vinyl
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    KOCUREK1970 napisał:
    A zresetować bramkę, wgrać nowszego softa (jak jest) i ustawić ponownie.

Bramka ma ostatni, najświeższy firmware. Ale reset zawsze można zrobić. Sprawdzę wieczorem.

Dodano po 3 [minuty]:

czuker napisał:
    Spróbuj zmienić Register Expires na 60 sekund i zobacz czy nadal masz problem z tym że połączenia przychodzace nie dochodzą

ok, sprawdzę. przy ustawieniach, jak na załączonych ilustracjach wejście na bramce w menu o bieżącym statusie pokazuje, że bramka wymienia jakieś dane.
  • Pomocny post
    #5 17297268
    adriuns
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Ustawiles DMZ I OPCJE ALG W ROUTERZE?

mam podobny router + cisco 112 + neostrada love i naszczescie udało mi sie ustawic wszystko lux.
  • REKLAMA
  • #6 17297582
    dr.vinyl
    Poziom 9  
    adriuns napisał:
    Ustawiles DMZ I OPCJE ALG W ROUTERZE?

Nie.
    Jak to ma być ustawione? możesz rzucić ilustracją? dzięki!
  • Pomocny post
    #7 17297852
    adriuns
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    OragneLove vs. bramka Cisco 122, nie działa telefonOragneLove vs. bramka Cisco 122, nie działa telefon

Ustaw DMz na bramke i Wyłacz ALG (przypisz stałe IP dla bramki)

Ustaw w bramce Dial Plan: (*xx|112S0|99[7-9]S0|0[347]0x.!|[1-9]xxxxxxxxS0|[x*][x*].)

Dodano po 9 [minuty]:

Uzupełnij wszystko tak jak u mnie i musi zaskoczyc

OragneLove vs. bramka Cisco 122, nie działa telefonOragneLove vs. bramka Cisco 122, nie działa telefonOragneLove vs. bramka Cisco 122, nie działa telefon

napisz czy pomogło:)
  • #8 17298167
    dr.vinyl
    Poziom 9  
    adriuns napisał:
    Uzupełnij wszystko tak jak u mnie i musi zaskoczyc

Bardzo uprzejmie ci dziękuję. Ustawiłem wg wskazówek od ciebie i ruszyło. Z tych portów, które wcześniej miałem przekierowane zostawiłem tylko 5060, czas sesji skróciłem o połowę do "1800". Przetestowałem połączenia wy-we i działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z działaniem telefonu po podłączeniu bramki Cisco 122 do routera TP-Link TD-W8970 w pakiecie Orange Love. Mimo że telefon zarejestrował się poprawnie, nie można nawiązać połączeń przychodzących, a połączenia wychodzące są zrywane. Użytkownicy sugerują zmiany w konfiguracji, takie jak ustawienie DMZ, wyłączenie ALG, oraz dostosowanie planu wybierania. Po zastosowaniu wskazówek, w tym skrócenia czasu sesji i przekierowania portów, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA