Witam wszystkich.
Mam zmywarkę Whirlpool ADG 8967 IX, typ NGPH
Numery: Service: 8542 967 10780, SER: 33 0511 017089
Problem polega na tym, że jak włączam zmywarkę to pobiera wodę (mam wrażenie, że mniej niż dawniej, ale niestety nie mam pewności), później nic się nie dzieje (efektywnie zmywarka nie myje), a po jakimś czasie zmywarka wypuszcza wodę i kończy program. W dniu dzisiejszym wyciągnąłem ją, dałem na krzesła i obserwowałem dokładniej. Uruchomiłem program 40' 30 minut i praca zmywarki wyglądała następująco:
- zmywarka pobrała wodę
- później woda automatycznie "zlała się" (zmywarka była na krzesłach, więc pewnie wynikało to z grawitacji)
- nic się nie działo i po kilku minutach resztka wody została odprowadzona
- woda ponownie została nalana
- znowu mycie się nie uruchomiło
- woda znowu została odprowadzona
- cykl powtórzył się ponownie z tą różnicą, że na koniec pojawił się błąd F8
Szukałem po forum i z różnych opisów wynikałoby, że problem jest z pompą myjącą.
Czy faktycznie moje objawy wskazują na problem z tą pompą? Jeżeli tak, to jak ją wymontować (zdjęcie zmywarki "od dołu" poniżej)? Czy po wymontowaniu można ją jakoś sprawdzić czy faktycznie jest ona zepsuta?
Co doradzacie w moim przypadku?
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Mam zmywarkę Whirlpool ADG 8967 IX, typ NGPH
Numery: Service: 8542 967 10780, SER: 33 0511 017089
Problem polega na tym, że jak włączam zmywarkę to pobiera wodę (mam wrażenie, że mniej niż dawniej, ale niestety nie mam pewności), później nic się nie dzieje (efektywnie zmywarka nie myje), a po jakimś czasie zmywarka wypuszcza wodę i kończy program. W dniu dzisiejszym wyciągnąłem ją, dałem na krzesła i obserwowałem dokładniej. Uruchomiłem program 40' 30 minut i praca zmywarki wyglądała następująco:
- zmywarka pobrała wodę
- później woda automatycznie "zlała się" (zmywarka była na krzesłach, więc pewnie wynikało to z grawitacji)
- nic się nie działo i po kilku minutach resztka wody została odprowadzona
- woda ponownie została nalana
- znowu mycie się nie uruchomiło
- woda znowu została odprowadzona
- cykl powtórzył się ponownie z tą różnicą, że na koniec pojawił się błąd F8
Szukałem po forum i z różnych opisów wynikałoby, że problem jest z pompą myjącą.
Czy faktycznie moje objawy wskazują na problem z tą pompą? Jeżeli tak, to jak ją wymontować (zdjęcie zmywarki "od dołu" poniżej)? Czy po wymontowaniu można ją jakoś sprawdzić czy faktycznie jest ona zepsuta?
Co doradzacie w moim przypadku?
Z góry dzięki za wszelką pomoc.