logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Whirlpool ADG 8967 IX - zepsuta pompa myjąca?

protestant 06 Lip 2018 19:18 13254 7
REKLAMA
  • #1 17315625
    protestant
    Poziom 2  
    Witam wszystkich.
    Mam zmywarkę Whirlpool ADG 8967 IX, typ NGPH
    Numery: Service: 8542 967 10780, SER: 33 0511 017089

Problem polega na tym, że jak włączam zmywarkę to pobiera wodę (mam wrażenie, że mniej niż dawniej, ale niestety nie mam pewności), później nic się nie dzieje (efektywnie zmywarka nie myje), a po jakimś czasie zmywarka wypuszcza wodę i kończy program. W dniu dzisiejszym wyciągnąłem ją, dałem na krzesła i obserwowałem dokładniej. Uruchomiłem program 40' 30 minut i praca zmywarki wyglądała następująco:
    - zmywarka pobrała wodę
    - później woda automatycznie "zlała się" (zmywarka była na krzesłach, więc pewnie wynikało to z grawitacji)
    - nic się nie działo i po kilku minutach resztka wody została odprowadzona
    - woda ponownie została nalana
    - znowu mycie się nie uruchomiło
    - woda znowu została odprowadzona
    - cykl powtórzył się ponownie z tą różnicą, że na koniec pojawił się błąd F8

Szukałem po forum i z różnych opisów wynikałoby, że problem jest z pompą myjącą.

Czy faktycznie moje objawy wskazują na problem z tą pompą? Jeżeli tak, to jak ją wymontować (zdjęcie zmywarki "od dołu" poniżej)? Czy po wymontowaniu można ją jakoś sprawdzić czy faktycznie jest ona zepsuta?
    Co doradzacie w moim przypadku?
    Z góry dzięki za wszelką pomoc.
    Zmywarka Whirlpool ADG 8967 IX - zepsuta pompa myjąca?Zmywarka A...967 IX.jpg (2 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17316631
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17317132
    protestant
    Poziom 2  
    Dzięki za pomoc :)
    Zrobię jak sugerujesz i dam znać czy pomogło
  • #4 17322076
    protestant
    Poziom 2  
    Witam,

W dniu dzisiejszym obserwowałem zmywarkę trochę dokładniej i moje dodatkowe obserwacje:
    - grzałka działa, ponieważ woda w trakcie cyklu była dobrze ciepła
    - coś próbuje pracować w trakcie cyklu, ponieważ woda w zmywarce się rusza (strzałką oznaczyłem w którym miejscu to widać ) i słychać odgłosy jakby jakiejś pompy. Jakieś sugestie?
    Zmywarka Whirlpool ADG 8967 IX - zepsuta pompa myjąca?
  • #5 17327771
    protestant
    Poziom 2  
    Witam wszystkich ponownie,
    Macie może jakieś sugestie co może być przyczyną problemów z moją zmywarką? Czy wciąż to wskazuje na zepsutą pompę? Z góry dzięki za wszystkie sugestie i porady.
  • REKLAMA
  • #6 17328056
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21364162
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1408
    Sprawdź czy nie doszło do rozwarstwienia ramion myjących.
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Pisząc odpowiedź kol. spojrzał na datę ostatniego postu?
    3.1.19. Publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych. Przez dyskusje archiwalne rozumie się dyskusje oznaczone odpowiednio przez Usługodawcę jako: Temat archiwalny lub Wątek archiwalny.

• REKLAMA
  • #8 21364157
    jafo12345
    Poziom 2  
    >>17328056 K týmto motorom čerpadiel sú pripojené kondenzátory 2 až 4uF . Jeśli są to kondensatory o różnych wartościach, to są to kondensatory o takich samych wartościach. Po wybraniu kondensatora, urządzenie działa normalnie.
    >>17327771 Ešte doplním , keď je zlý kondenzátor ,čerpadlo len hučí a nechce sa rozbehnúť, Odmeral som kapacitu a kondenzátor mal len 100nF ... Mal mať 4uF!!!!
    >>17328056 V odborných servisoch často menia celé čerpadlo . A stačí len vymeniť kondenzátor za 2 €. :-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Whirlpool ADG 8967 IX, która po pobraniu wody nie przeprowadza cyklu mycia, a następnie wypuszcza wodę, kończąc program z błędem F8. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyczne, w tym sprawdzenie pompy myjącej poprzez podłączenie jej do zewnętrznego zasilania oraz kontrola kondensatora, który może być uszkodzony. Użytkownik zauważył, że grzałka działa, a woda w zmywarce się porusza, co sugeruje, że coś może blokować pompę. Dodatkowo, wskazano na możliwość rozwarstwienia ramion myjących jako potencjalny problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA