logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volkswagen 1.9 TDI - Buczenie/huczenie podczas jazdy na 4 i 5 biegu

moop 11 Lip 2018 12:17 25953 19
REKLAMA
  • #1 17323046
    moop
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Cześć!
    Zwracam się do Was z prośbą o poradę, co może być przyczyną buczenia/huczenia podczas jazdy Volkswagenem 1.9 tdi 90 KM (manualna skrzynia, bez koła dwumasowego) na 4 oraz 5 biegu.
    Hałas występuje wyłącznie podczas jazdy ze stałą prędkością pomiędzy 70 a 100 km/h, gdy tylko lekko naciskam podał przyspieszenia (utrzymując prędkość).
    Dodam, że momentami hałas ma wysokie natężenie oraz czuć lekkie drgania samochodu - tak jakby coś ocierało. Jednak gdyby to było tarcie, to chyba występowałoby cały czas?

Rzecz w tym, że wciśniecie sprzęgła powoduje, że huczenie ustaje. Podczas jazdy na luzie także ustaje. Podobnie podczas przyspieszania oraz hamowania silnikiem.

Niestety na stacji diagnostycznej nie udało się znaleźć przyczyny... Dlatego proszę Was o pomysły, co mógłbym sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #2 17323670
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4196
    Cięzko powiedzieć - nie wiadomo jaki model, ponieważ vw 1.9tdi produkują ponad 20lat.
  • #3 17324374
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1138
    Kolego bez urazy, ale jaką techniką jeździsz tym autem. Tylko dla przypomnienia, jest to silnik tdi, a więc musi mieć i odpowiednie obroty. Jazda z prędkością 70 km/h na 5 biegu, to raczej "zabójstwo" dla tego silnika. Silnik ten zaczyna poprawnie pracować od min. 2000 obrotów na minutę.
    Jeździłem wcześniej Passatem z takim silnikiem. Moim zdaniem - opisane przez Ciebie efekty dźwiękowe mogą być wywołane przez jazdę ze zbyt niskimi obrotami silnika.
  • #4 17324429
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Całkiem możliwe, że autor stosuje PSJ, aczkolwiek przy 70km/h na 4 biegu powinno być około 2000rpm. No chyba że sprzęgło ma już dość to wtedy różnie bywa.
  • REKLAMA
  • #6 17324505
    moop
    Poziom 9  
    Już wyjaśniam.
    Auto ma silnik 1Z z 1995 roku.
    Czwarty bieg to prędkości 70-90 km/h, piąty powyżej 90km/h.
    Dźwięk raczej nie przypomina odgłosu pracy duszonego silnika na niskich obrotach. Raczej to tarcie - jakby łożyska..?

Rzeczywiście, nie zawsze jadę ze stałą prędkością powyżej 2000 obr/min, ale nigdy silnika nie duszę przyspieszając na niskich obrotach i staram się nie jeździć poniżej 1700. Co prawda obrotomierza nie mam, ale jeździłem kiedyś z podłączonym interfejsem, żeby sprawdzić jak auto się zachowuje z różnymi prędkościami obrotowymi.
    Dodam, że przez rok było wszystko w porządku, a specyficzny hałas towarzyszy jeździe od jakiegoś czasu. Stylu jazdy nie zmieniłem.

Zamierzam sprawdzić olej w skrzyni, ale dopiero jak uporam się z zapieczonym korkiem. Choć wydaje mi się, że uszkodzona skrzynia powinna hałasować cały czas, a nie tylko przy delikatnym naciskaniu pedału przyspieszenia w ścisłym zakresie prędkości...

Przeguby wymienione.
    Wymieniałem koła, ale gdyby coś ocierało, to chyba też powinno być słyszalne cały czas.
  • #7 17388823
    moop
    Poziom 9  
    Dopiero wczoraj udało mi się zająć autem. Wymieniłem olej w skrzyni biegów - poziom był nieco poniżej minimum i obecnie biegi wchodzą całkiem nieźle. Niestety opisane przeze mnie buczenie nadal występuje.
    Czy uszkodzone łożysko podtrzymujące wałek sprzęgłowy daje takie objawy? Nie powinno hałasować cały czas?
  • #8 17391689
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1275
    Rozpędzić auto do 100km/h zrzuc na luz - wciśnij sprzęgło - puść - jakieś zmiany? Zastosuj ponownie z biegami 4 i 5.
    Jeżeli jezdziles z brakiem oleju - poniżej min to może skrzynia padła.
  • #9 17392299
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Ocena: 320
    Witam.
    Sprawdziłbym ustawienia zbieżności kół przednich jak i tylnych. Jest to stary samochód więc coś mogło się delikatnie rozjechać. Tak jak pisałeś buczenie następuje powyżej 70km/h więc mogłoby być to to.
    Warto byłoby sprawdzić jeszcze:
    łożyska kół
    stan skrzyni biegów (ilość oleju, stan trybów)
    opony czy nie są wyząbkowane
    łożysko oporowe sprzęgła - może luzu nie mieć ale będzie w środku suche i też będzie buczeć
  • REKLAMA
  • #10 17393413
    moop
    Poziom 9  
    Cześć
    Dziś przetestuję auto na drodze metodą kakibara i dam znać.

Zbieżność kół na pewno sprawdzę, choć buczenie występuje nie zawsze, ale wyłącznie przy delikatnym naciskaniu pedału przyspieszenia (gdy utrzymuję stałą prędkość). Przy zwalnianiu i przyspieszaniu (czy na biegu, czy na luzie) jest wszystko w porządku.
    Łożyska kół są w normie. Opony mają jeden sezon i tylko 2-3 tysiące km przebiegu.
    Łożysko oporowe faktycznie luzu nie ma, ale nie wiem czy jest smarowane odpowiednio; aby to sprawdzić trzeba sprzęgło zdemontować?

Stan oleju w skrzyni jest obecnie w normie. Jak wygląda w środku - nie mam pojęcia...
  • #11 17394765
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    moop napisał:
    Łożysko oporowe faktycznie luzu nie ma, ale nie wiem czy jest smarowane odpowiednio; aby to sprawdzić trzeba sprzęgło zdemontować?

Łożysko oporowe z reguły nie ma żadnego smarowania z silnika itp. po prostu jest fabrycznie nasmarowane odpowiednim smarem i gdy ten wysycha to traci swoje właściwości smarne a co za tym idzie łożysko zaczyna huczeć, piszczeć, lub się po prostu rozleci. Łożysk nie smarujemy a wymieniamy.
    moop napisał:
    Stan oleju w skrzyni jest obecnie w normie. Jak wygląda w środku - nie mam pojęcia...

Teraz w normie a wcześniej? Na czym to jeździło? Kiedy był wymieniany w niej olej? Najlepiej byłoby podmienić na inną skrzynię i sprawdzić lecz wiąże się to z wydatkiem.
    Czy wszystkie felgi masz o tej samej szerokości oraz odsadzeniu? Czy wszystkie są równe?
  • REKLAMA
  • #12 17397315
    moop
    Poziom 9  
    Ruszyłem nieco do przodu z rozwiązaniem problemu.
    Przetestowałem wczoraj samochód na trasie, jednak wcześniej zmieniłem dwa przednie koła na inne - pożyczone; co prawda aluminiowe i szersze (wystawały poza obrys auta) oraz z zimowymi oponami, ale o tej samej średnicy.
    Co ciekawe - na 4 biegu buczenie zupełnie ustąpiło; sprawdzałem w zakresie prędkości 70-110 km/h.
    Na 5 biegu buczy zdecydowanie ciszej i dopiero po przekroczeniu około 110-120 km/h. Poniżej - cisza.

W związku z powyższym eliminuję - chyba słusznie - problemy ze skrzynią i sprzęgłem.
    Czyżby to była kwestia zbieżności?
    Felgi stalowe oraz opony, na których buczenie występuje, są nowe i wyważone. Mają jedynie mniejsze ET, jednak nie wygląda, aby o cokolwiek ocierały.
  • #13 17398457
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    moop napisał:
    Czyżby to była kwestia zbieżności?

Pisałem ci o tym wcześniej abyś to sprawdził. Sprawdziłeś?
  • #14 17399291
    moop
    Poziom 9  
    Oczywiście zamierzam sprawdzić tę zbieżność.
    Rozpocząłem od rzeczy najprostszych (bez-kosztowych).

Na pewno poinformuję o wynikach badania.
  • #15 17400199
    SKM 1964
    Poziom 34  
    Ocena: 660
    U siebie w aucie wymieniłem aż wszystkie łożyska w piastach kół . Najpierw zaczął wyć tył , by najmniej tak mi się wydawało . Po wymianie doszedł przód . Wymieniłem oba razem . I wreszcie jest spokój . Trochę się wykosztowałem ale warto było . :D
  • #16 17401158
    moop
    Poziom 9  
    Tyle że łożyska hałasują raczej cały czas. U mnie huczenie występuje wyłącznie w ściśle określonych sytuacjach... Na razie skupię się na zbieżności.
  • #18 17420196
    moop
    Poziom 9  
    Witam po przerwie.
    Zbieżność sprawdzona - jest w porządku.
    Łożyska - także w porządku.
    Opony zmienione na inne a koła jeszcze raz wyważone - huczenie bez zmian.

Ewidentnie coś jest nie tak z felgami...
    Założone felgi stalowe 15" mają odsadzenie (ET) 42 a szerokość 6.0".
    Ponieważ założone bezpośrednio na piastę delikatnie ocierają o zaciski hamulców, dodane są aluminiowe dystanse o grubości 5 mm.
    Myślę, żeby spróbować założyć inne felgi stalowe - bez dystansów.
    Czy ET 36 i szerokość 5,50" będzie w porządku? Czy tez pod względem odległości od zacisku nie będzie zmiany?

Jeżeli nie dobiorę innych felg, pozostanie mi jeszcze spróbować innych dystansów (choć te są równe i nieuszkodzone) i jeżeli to nie pomoże, to chyba pogodzić się z hałasem podczas jazdy.
  • #19 17420795
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Odasadzeniem ET określa się odległość poziomą pomiędzy płaszczyzną montażu felgi do piasty, a płaszczyzną jej symetrii. Czyli mówiąc bardziej prosto im większe ET tym felga głębiej chowa ci się w nadkolu. Zaś im mniejsze ET tym bardziej wystaje z nadkola. Więc w twoim przypadku mniejsze odsadzenie będzie lepsze.
    Co do dystansów, środków centrujących i podobnych cudów to pracując na wulkanizacji czasami zdażało się, że przez te dystanse felga nierówno się osadzała na piaście co powodowało huczenie lub wibracje na kierownicy. Osobiście moim zdaniem lepiej było by zamontować felgi oryginalne bez żadnych dystansów.
    Pokaż bieżnik opon jakie masz zamontowane.
  • #20 17421742
    moop
    Poziom 9  
    Co do ET, to rozumiem, że przy tej samej szerokości i mniejszym ET felga mniej wejdzie w nadkole a bardziej się wysunie, ale moje wątpliwości budzi felga o szerokości 0,5" mniejszej (5,5" zamiast 6") i mniejszym ET (36 zamiast 42) - obawiam się po prostu, że odległość od zacisku nie zmieni się.
    Problem w tym, że inne felgi 15" są trudno dostępne, a oryginalne to 13" i musiałbym wymienić komplet nowych opon wraz z nowymi felgami (kilka tyś. km przebiegu) - a to oznacza spore koszty...

Oryginalne są takie:
    Średnica:13″
    Szerokość:5,50J″
    Osadzenie ET:38,00

Ja mam takie:
    Średnica:15″
    Szerokość:6,00J″
    Osadzenie ET:42,00

A mam dostępne takie (wtedy wymieniam same felgi - przód bez dystansów):
    Średnica:15″
    Szerokość:5,50J″
    Osadzenie ET:36,00

Może rzeczywiście to problem tych dystansów - bardzo ciężko to stwierdzić.
    Może spróbuję po prostu je wymienić, niewykluczone że mają jakąś niewidoczną wadę. To zdecydowanie niższy koszt niż wymiana kompletu kół.

Bieżnik opon nie nosi żadnych śladów zużycia - przejechałem na nich możne 2 tyś km.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z buczeniem/huczeniem w Volkswagenie 1.9 TDI (90 KM) podczas jazdy na 4. i 5. biegu w prędkości 70-100 km/h. Hałas występuje przy stałej prędkości i ustaje po wciśnięciu sprzęgła. Użytkownik podejrzewa, że może to być związane z łożyskiem podtrzymującym wałek sprzęgłowy lub zbyt niskimi obrotami silnika. Po wymianie oleju w skrzyni biegów hałas nie ustąpił. Użytkownicy sugerują sprawdzenie zbieżności kół, łożysk kół, stanu skrzyni biegów oraz opon. Po testach z innymi kołami hałas na 4. biegu ustąpił, co sugeruje, że problem może być związany z felgami lub dystansami. Użytkownik planuje dalsze testy i ewentualną wymianę felg.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA