logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Weryfikacja SMART - dysk SSD nowy a nie można systemu zainstalować

atomic99 12 Lip 2018 20:22 1011 4
REKLAMA
  • #1 17325716
    atomic99
    Poziom 34  
    Ocena: 338
    Mam nowy dysk SSD GoodRam CX300 120GB

Zamontowałem go do laptopa Lenovo T520 [i5-2540M, 8GB RAM, Win7 Pro 64]

Niestety nie można zainstalować na nim systemu, w BIOS`ie jest wykrywany wszystko niby OKi. Instalacja systemu (próbowałem Win7 i Win10) widzi dysk, można zrobić partycje, sformatować zaczyna się instalacja i wiesza się na "Rozpakowywanie plików systemu Windows" - 0%. Laptop się nie wiesza bo kursor "lata" i kropeczki postępu migają.

Wyjmowałem już jedną kość pamięci, odpalałem instalkę z napędu na USB, cały czas to samo.

Może jakiś dysk się trefny trafił, dodaje screeny z programów diagnostycznych, poproszę o weryfikację, czy to nie przypadkiem dysk się trafił "skiszony"

Weryfikacja SMART - dysk SSD nowy a nie można systemu zainstalować

EDIT

Dodam jeszcze że zamontowałem na próbę zwykły HDD 120GB i system zainstalował się bez problemu.
  • REKLAMA
  • #2 17326040
    varon23
    Poziom 11  
    Ocena: 39
    Sprzedajemy te same dyski SSD, Możliwe ze trafiłeś na wadliwy egzemplarz. Tak samo smart pokazywał ze wszystko Ok. Ja bym reklamował dysk... Spróbuj jeszcze na innym PC jeżeli to samo to masz czarno na białym ;)
  • REKLAMA
  • #3 17326286
    atomic99
    Poziom 34  
    Najbardziej niepokoi mnie wskazanie temperatury dysku, trochę za wysokie.
  • REKLAMA
  • #4 17326587
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    Temperatura jest jak najbardziej dopuszczalna. SMART SSD najlepiej sprawdzać za pomocą SSD-Z, ale widać, że wg. SMART dysk jest sprawny.
    atomic99 napisał:
    Instalacja systemu (próbowałem Win7 i Win10) widzi dysk, można zrobić partycje, sformatować zaczyna się instalacja i wiesza się na "Rozpakowywanie plików systemu Windows" - 0%. Laptop się nie wiesza bo kursor "lata" i kropeczki postępu migają.

Jak długo czekałeś? Próbowałeś inną kopię windowsa?
    Czy jest aktualny BIOS w tym laptopie?
    Kontroler w tym laptopie nie ma obowiązku w 100% poprawnie współpracować z tym SSD.
    Należy zakładać, że dysk jest sprawny.

Dodano po 2 [minuty]:

EDIT:
    Widać, że już masz dysk HDD z systemem w laptopie. Czyli masz dołożony SSD do zatoki DVD, a jak zamontujesz SSD zamiast HDD, to da się zainstalować OS na nim?
    Na czas instalacji OS na SSD najlepiej HDD i inne dyski nie biorące udziału odłączyć.
  • #5 17327507
    atomic99
    Poziom 34  
    Niestety dysk poszedł na gwarancję, sprawdzałem jeszcze instalację na 2 komputerach stacjonarnych i też było takie samo zachowanie.

Do w/w laptopa dziś został zamontowany dysk GOODRAM CL100 i bez problemu system się zainstalował.
REKLAMA