logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wymiana HDD na SSD 1 TB w Lenovo Legion Y520 - GoodRam CX400 nie działa, co robić?

Mateo192 16 Mar 2024 16:41 1626 19
REKLAMA
  • #1 21006574
    Mateo192
    Poziom 8  
    Ocena: 31
    Dobry,
    Chciałem wymienić HDD magazyn* na SSD magazyn. Pojemność 1 TB. Zamówiłem GoodRam CX400 i tu taka oto "maniana":

Zrzut ekranu komputera z komunikatem o błędzie PXE-E61 i PXE-M0F.

Co to mogło oznaczać ?

Laptop uruchamiał się ponownie, wyskakiwał kompunikat przed POST i ponownie restart. Tak cały czas. System nie był zainstalowany na wymienianym dysku

2) Czy ktoś z was mógł by polecić kompatybilny SSD 1 TB pod Lenovo Legion Y520 15IKBN ?

-----
    magazyn - dysk nie systemowy służący jedynie jako przechowalnia plików / steam / gog. Takie tam pierdoły.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21006586
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8304
    Witaj. CX400 nie jest polecany w sumie do czegokolwiek, więc sprawny czy nie - jak jest możliwość zwrotu to warto z niej skorzystać. Jeśli szukasz dysku 2.5" to Crucial MX500, Kingston KC600 albo Samsung 870 EVO to jedne z ostatnich przyzwoitych dysków SATA.

Problem, który widać wyżej wskazuje na brak urządzenia startowego, czy w sekwencji bootowania jako pierwszy jest ustawiony dysk z systemem i czy prawidłowo jest wybrany tryb UEFI/CSM?
  • #3 21006591
    Mateo192
    Poziom 8  
    dt1 napisał:
    Jeśli szukasz dysku 2.5" to Crucial MX500, Kingston KC600 albo Samsung 870 EVO to jedne z ostatnich przyzwoitych dysków SATA.

Dzięki, takiej rady szukałem.

dt1 napisał:
    Problem, który widać wyżej wskazuje na brak urządzenia startowego, czy w sekwencji bootowania jako pierwszy jest ustawiony dysk z systemem i czy prawidłowo jest wybrany tryb UEFI/CSM?

To dlaczego komunikat poazuje "check cable" media test failure ?
    Myślałem, że SATA nie łączy.... wziąłem dosłownie komunikat jako pewnik.
  • #4 21006603
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1703
    Może nie łączyć, może coś zwierać, i blokuje start.

Wyjmij ten wynalazek CX400 i zobacz czy system będzie działał jak poprzednio.
  • #5 21006658
    Mateo192
    Poziom 8  
    Legacy wygląda ok:
    Ekran ustawień BIOS-u pokazujący opcje rozruchu w trybie Legacy.

Config:
    Zdjęcie ekranu BIOS-u laptopa z zakładką „Configuration”.

Dodano po 8 [minuty]:

dt1 napisał:
    czy w sekwencji bootowania jako pierwszy jest ustawiony dysk z systemem

Tak, jak widać na powyższym zdjęciu,

dt1 napisał:
    prawidłowo jest wybrany tryb UEFI/CSM?

Tego nie jestem pewien. Spójrz proszę na fottki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21006699
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 437
    Na mój rozum skoro miał dwa dyski bo wymienił dysk HDD bez systemu to podczas instalacji Windows też były włożone oba dyski i cześć plików systemowych wylądowała na HDD a gdy wypiął HDD brak plików Windowsa i nie może się uruchomić.

Moja rada; włóż ponownie dysk HDD żadnych zmian w BIOS nie rób i wtedy zobacz czy system ruszy.
    Potem do instalacji Windows na M2 wyjmij koniecznie inne dyski, ma zostać tylko ten na system.
    Druga rada jak wyżej napisali, oddaj ten nowy dysk i kup co polecają.
  • #7 21006730
    Mateo192
    Poziom 8  
    Lukas6432 napisał:
    Na mój rozum skoro miał dwa dyski bo wymienił dysk HDD bez systemu to podczas instalacji Windows też były włożone oba dyski i cześć plików systemowych wylądowała na HDD a gdy wypiął HDD brak plików Windowsa i nie może się uruchomić.

Teoretycznie ma to sens, bo gdy włożyłem stary HDD system ruszył. Natomiast gdy instalowałem OS stary HDD choć był w montowany to nie miał partycji, więc...

Ale dzięki za sugestię, nie pomyślałem o tym. Sprawdzę.
  • Pomocny post
    #8 21006738
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Skoro po podpięciu starego HDD system ruszył normalnie to na bank są tam pliki systemowe.
    Zobacz w zarządzaniu dyskami, tam coś powinno być.
    ... Albo zrób format HDD, licząc się z tym że system nie ruszy, a nie ruszy na bank.
  • Pomocny post
    #9 21006773
    Jan_77
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Oczywiście, że lapek nie ma z czego ruszyć (brak rozruchu).
    POST wypluł podstawowe info odnośnie "kabli" pryz próbie ruszenia z sieci (po próbach ruszenia stacjonarnego).. a nie odnośnie dysku.

Troszkę nietypowa musiała być instalacja skoro rozrzuciło pliki (upgrade do W10? partycjonowanie?).. podepnij jak było.. sprawdź jak Kolega wyżej radzi w zarządzaniu dla świadomości gdzie ustawiony jest rozruch i zadziałaj odpowiedni do systemu który masz.

Co do samego dysku.. jest tani i o to w nim chodzi. Jest wiele szumu ale jeśli trafisz już na dobry egzemplarz to działa.
    Więc podejście masz dobre bo na magazyn ma być dużo i tanio.. jeśli chcesz SSD to wymieniaj do skutku.. przez pierwsze 2-3 tygodnie męcz dysk (pozostaw sobie oczywiście kopie na HDD póki nie będziesz pewny SSD).
    A jeśli ma być naprawdę dużo i tanio to tradycyjny talerzowiec w zapisie SMR.
  • REKLAMA
  • #10 21006977
    Mateo192
    Poziom 8  
    Lukas6432 napisał:
    Albo zrób format HDD, licząc się z tym że system nie ruszy, a nie ruszy na bank.

Tak też zrobiłem, co potrzebne skopiowałem i sformatowałem. OS działa bez problemu.

Jan_77 napisał:
    POST wypluł podstawowe info odnośnie "kabli" pryz próbie ruszenia z sieci (po próbach ruszenia stacjonarnego).. a nie odnośnie dysku.

Boot ustawiony jest na Legacy first a ten w pierwszej kolejności ma odpalać z M2 nie sieci czy magazynu.

Dziwna sprawa. Spodziewałem się, że dysk może być po prostu niewidoczny.... a tu takie cuś.
  • Pomocny post
    #11 21007194
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Mateo192 napisał:
    Boot ustawiony jest na Legacy first a ten w pierwszej kolejności ma odpalać z M2 nie sieci czy magazynu.
    Dziwna sprawa. Spodziewałem się, że dysk może być po prostu niewidoczny

System odpali według sekwencji boot tylko wtedy gdy jest wszystko w porządku, gdy coś mu brakuje do rozruchu próbuje startu z kolejnego urządzenia z listy boot i tak było u ciebie.
    Z powodu błędnej instalacji/aktualizacji do Windows 10/11 i zapisu części plików systemowych na innym dysku po odpięciu tego dysku system nie odpala i szuka dalej, bardzo mądre rozwiązanie.
    P. S
    Zainstaluj ponownie system tak jak pisałem przy wpiętym jedynie dysku na system, reszta wypięta.
    Wtedy ma działać poprawnie.
  • REKLAMA
  • #12 21038189
    Mateo192
    Poziom 8  
    Lenovo, jako producent sprzętu wymusza instalację systemu z podziałem na kilka mniejszych partycji w tym MBR po stronie innego dysku. Innego sposobu nie ma, jeśli wymusisz powstaje błąd utworzenia partycji / błąd instalacji.

Zastosowano DYSK SSD SATA 3 A-DATA SU 650, prędkości zadowalające. Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji.
  • #13 21039736
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2357
    Jak dla mnie jest to wprowadzanie w błąd. Sprzęt z tego roku nie wymusi żadnego MBR. Kilka mniejszych partycji to co najwyżej Windows tworzy przy instalacji na np. Recovery, rozruch itp.
    Typ rozruchu i instalacji wymusza sposób rozruchu z nośnika instalacyjnego. Laptop nie jest w stanie zablokować tworzenia partycji....
  • #14 21042634
    f700b
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Zgadzam się z przedmówcami że polecone dyski. Są lepsze i mniej awaryjne od Goodrama . Ale niestety również się psują. Ja osobiście każdemu kto ma ważne dane polecam aby trzymał je na dysku HDD. Łatwiej z takiego dysku je odzyskać w przypadku awari. Dodatkowo dyski SSD mają TRIM wiec jak usuniesz przypadkiem jakiś plik z tego dysku. To odzyskanie takiego pliku raczej nie możliwe. Najlepsze rozwiązanie to szybki dysk SSD na system. A na dane HDD. Co do twoich problemów z bootowaniem. Windows często umieszcza pliki rozruchowe na drugim dysku. Dlatego na czas instalacji systemu najlepiej jest wymontować drugi dysk. A dopiero po instalacji ponownie zamontować drugi dysk.
  • #15 21042714
    dt1
    Admin grupy komputery
    Każdy nośnik się psuje, więc niezależnie od technologii przechowania, którą się wybierze, kopie należy robić.
    Co do nowych dysków HDD wykorzystujących technologię SMR - również wykorzystują one TRIM ze względu na swój mechanizm działania.
    Dobry dysk SSD zawsze jest lepszym wyborem niż najtańszy paździoch. Jeśli już nie ze względów wydajnościowych, gdzie porządny kontroler i bufor DRAM potrafią zrobić różnicę, to jednak jakoś te porządne dyski rzadziej idą na reklamację. Tak więc owszem, one też się psują, ale dużo rzadziej.
  • #16 21043650
    f700b
    Poziom 11  

Tak jak napisałem, te lepsze dyski dużo mniej się psują. Ale też ulegają awarii i całkiem sporo takich dysków wysyłałem na reklamację. O ile odzyskać dane z dysku HDD byłem w stanie sam. Natomiast odzyskanie danych z dysku SSD już musiałem skorzystać z firmy zajmującej się odzyskiwaniem. Dlatego uważam, że dyski HDD są lepsze dla ważnych danych, minus to, że dużo wolniejsze. Zdania nie zmienię, ale tego nie wiedziałem, że niektóre dyski HDD mają TRIM. Trzeba będzie zwracać na to uwagę przy zakupie.
  • #17 21043684
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2357
    Słaby argument. Nieczytelny dysk HDD i tak należy odesłać do zewnętrznej firmy na odzysk, a istnieją również usterki które powodują że dane są nie do odzyskania.
  • #18 21044336
    f700b
    Poziom 11  
    Jeszcze nie miałem przypadku żebym musiał odsyłać dysk HDD do firmy zajmującej się odzyskiwaniem. Natomiast SSD jak najbardziej tak. Nie mam zamiaru się z tobą spierać ani oceniać twojego doświadczenia. Ja osobiście jestem w stanie odzyskać dane z każdego dysku HDD niezależnie od usterki tego dysku. Z SSD już tak łatwo nie jest.
  • #19 21044406
    dt1
    Admin grupy komputery
    f700b napisał:
    Ja osobiście jestem w stanie odzyskać dane z każdego dysku HDD niezależnie od usterki tego dysku.

Bardzo odważne stwierdzenie. Podejrzewam, że nawet koledzy żyjący z odzyskiwania danych podchodzą do tematu z większą pokorą i takiego stwierdzenia nie zaryzykują.

Skopiowanie danych przy kilku uszkodzonych sektorach nie jest problemem, ale tych usterek może być naprawdę dużo innych, włączając uszkodzenia systemu plików (mając wiedzę można się z tym zmierzyć jak najbardziej w domu), elektroniki (również z wiedzą i lutownicą większość da się naprawić), ale również z firmware dysku, uszkodzeniami mechanicznymi głowic i innych usterkach, do których usunięcia jest potrzebne spore doświadczenie i często odpowiedni sprzęt. Być może Kolega to wszystko posiada, nie oceniam, mimo wszystko - odważne stwierdzenie.

Jeśli chodzi o dyski HDD SMR dochodzi jeszcze kilka problemów, ale jak ma Kolega to opanowanie - to też gratuluję, jest to potężna wiedza.

Natomiast co do jednego przyznam na pewno rację. W przypadku usterki HDD często są jakiekolwiek szansę na podjęcie walki w warunkach domowych, w przypadku SSD najczęściej takich szans się nie dostaje :)
  • #20 21468105
    Mateo192
    Poziom 8  
    Wzystko cacy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wymiana dysku HDD na SSD 1 TB w laptopie Lenovo Legion Y520 15IKBN z użyciem dysku GoodRam CX400 spowodowała problemy z uruchomieniem systemu, objawiające się komunikatem "check cable" i ciągłymi restartami przed POST. Problem wynikał z braku plików rozruchowych na nowym dysku, ponieważ system był zainstalowany na starym HDD, a podczas instalacji Windows część plików systemowych została umieszczona na HDD, mimo że SSD miał służyć tylko jako magazyn. Zalecano przywrócenie starego HDD, aby system mógł się uruchomić, a następnie ponowną instalację systemu z podłączonym wyłącznie dyskiem systemowym. Dysk GoodRam CX400 nie jest polecany ze względu na niską jakość i awaryjność; rekomendowano modele Crucial MX500, Kingston KC600 oraz Samsung 870 EVO jako bardziej niezawodne dyski SATA 2,5". Dyskusja poruszyła także kwestie trybu bootowania (Legacy/UEFI), konfiguracji BIOS oraz specyfiki instalacji systemu Windows, która może wymagać obecności kilku partycji i odpowiedniego ustawienia sekwencji rozruchu. W końcowym etapie autor zastosował dysk A-DATA SU650 SATA 3, który spełnił oczekiwania pod względem prędkości i kompatybilności. Wątek zawierał również rozważania na temat bezpieczeństwa danych, różnic między dyskami HDD i SSD, technologii SMR oraz znaczenia wykonywania kopii zapasowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA