logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie wyjąć wrzeciono z tokarki Zuch?

cierpliwosci123 13 Lip 2018 09:06 4200 16
REKLAMA
  • #1 17326418
    cierpliwosci123
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Hej,
    doradzi mi ktoś jak wyjąć wrzeciono w tokarce Zuch. Nigdy tego nie robiłem, nie chcę nic uszkodzić. Poniżej rysunek techniczny.
    Jak bezpiecznie wyjąć wrzeciono z tokarki Zuch?[/img]
  • REKLAMA
  • #2 17326454
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2934
    Wygląda na to, że zdemontujesz zwykłym ściągaczem trójramiennym. Jednak na kieł trzeba założyć jakąś tuleję abyś mógł o nią oprzeć śrubę ściągacza. Może to być nawet dobrany klucz nasadowy (nasadka) o śr. nieco większej od śr. kła i na to kawałek grubej blach na którym oprze się śruba wycisk ściągacza. Od tego bym zaczął.
    Pzdr!
  • #3 17326744
    cierpliwosci123
    Poziom 7  
    Z tym, że tarcza zabierakowa i kieł są zdemontowane, to samo koło pasomowe i nakrętki. Jest samo wrzeciono. Tak to się prezentuje
    Chyba, że powniniem je założyć do demontażu?
    Również Pzdr!
  • Pomocny post
    #4 17326761
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    Delikatnie do przodu młoteczkiem przez aluminium lub twardy klocek drewniany . Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #5 17327270
    cierpliwosci123
    Poziom 7  
    Tak myślałem, dzieki. Mam nadzieję, że to bezpieczne...

Dodano po 17 [godziny] 58 [minuty]:

Próbowałem młotkiem przez drewno i nic. Musiałbym naprawdę mocno uderzyć...
    Ponadto mam pytanie jakie łożyska polecacie: kulkowe zwykłe czy kulkowe skośne?
  • REKLAMA
  • #6 17331724
    Fobos319
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Z tyłu wrzeciennika jest nakrętka z wystającym bolcem .
    Na zdjęciu leżą jeden a drugim jak coś - załącznik.
    Przedni mocowany na 3 wkrętach.
    Tylny najłatwiej wykręcić kołem napadowym ma specjalne wpusty na bolec, ewentualnie klocek alu i poobijać dookoła młotkiem.
    Po odkręceniu obu dekli wybijasz wrzeciono do przodu przez kawałek drewna.

Łożyska polecam - 7204 - skośne= kasowanie luzu tylną nakrętka.
    Załączniki:
    • Jak bezpiecznie wyjąć wrzeciono z tokarki Zuch? dekle.jpg (709.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 17331987
    cierpliwosci123
    Poziom 7  
    Obie nakrętki wykręcone. Walę, walę i nic...
    EDIT: Poszło ;)
  • #8 17332544
    Fobos319
    Poziom 15  
    Cieszę się.
    Pamiętaj aby dać łożyska skośne i dobrze je wcisnąć.
  • #9 17332608
    cierpliwosci123
    Poziom 7  
    Mam jeszcze problem z wyjęciem łożysk. Jak tego dokonałeś? Najlepiej byłoby wybić z tuleją, ale ona wg rysunku ma kołek i robaczek, który u mnie jest z popsutym łbem.
    Łożysko od strojny uchwytu jest w dobrej kondycji, natomiast drugie ewidentnie zużyte ("przeskakuje"). Co może być przyczyną?
    Te skośne to w jakiej konfiguracji włożyć? One mogą przenosić siłę osiową w jednym kierunku, to daje 4 możliwe ich ustawienia.
  • #10 17332666
    anchilos
    Poziom 39  
    cierpliwosci123 napisał:
    One mogą przenosić siłę osiową w jednym kierunku, to daje 4 możliwe ich ustawienia.
    Tylko jedno , bo regulujesz nakrętką z tyłu na wrzecionie . Łożyska walisz w wewnętrzną bieżnię , i tak już złom .
  • Pomocny post
    #11 17332696
    Fobos319
    Poziom 15  
    Stare łożyska wybij jakkolwiek nie ma sensu ich zostawiać. Mimo iż Tobie wydaje sie, że są OK to nie dość że są stare, na 100% mają luz to po złożeniu wyjdzie to na jaw po 30min pracy tokarki - szkoda pracy i czasu.
    Kup 2 nowe skośne koszt niewielki w porównaniu do możliwości kasowania luzu.
    Łożyska proste kulkowe zawsze mają luz.

Nowe łożyska wciśnij przy pomocy starych za pomocą 2 profili i 1 gwintsztagi (pręta gwintowanego m8 lub m10) w moim temacie jest zdjęcie jak wciskam łożyska.
    Prosta, tania i skuteczna metoda.

W załączniku masz jak umieścić łożyska aby kasować luz tylną nakrętką.
    Załączniki:
    • Jak bezpiecznie wyjąć wrzeciono z tokarki Zuch? Bez tytułu.jpg (21.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #12 17332808
    anchilos
    Poziom 39  
    Fobos319 napisał:
    Nowe łożyska wciśnij przy pomocy starych za pomocą 2 profili i 1 gwintsztagi (pręta gwintowanego m8 lub m10) w moim temacie jest zdjęcie jak wciskam łożyska.
    Prosta, tania i skuteczna metoda.
    Jak łożyska będą wciśnięte we "wrzeciennik" montując wrzeciono odbijesz kulki na bieżniach przedniego łożyska . Montujesz przednie łożysko na wrzecionie pobijając pierścień wewnętrzny (dobrze do tego użyć tuleji -rury o fi wewnętrznym 20+ ) . następnie montujesz wrzeciono z przednim łożyskiem używając przedniej pokrywki i dobierając śruby o odpowiedniej długości . NO i teraz zaczynają się schody -montaż tylnego łożyska . Musisz odpowiednio podeprzeć wrzeciono z przodu , żeby nie rozlazło się przednie łożysko . Tylne musisz pędzić najwpierw pierścień zewnętrzny , delikatnie za nim wewnętrzny . Nie możesz ciągnąc nakrętką całości , bo zostaną ślady na bieżniach . Powodzenia.
  • #13 17332992
    cierpliwosci123
    Poziom 7  
    A nie najlepiej będzie 2gie łożysko wciskać za oba pierścienie jednocześnie? Chyba, że ucierpi na tym 1wsze...
    Ma znaczenie jakie łożyska 7204 wybiorę? Jest ich od groma w różnych cenach.
  • Pomocny post
    #14 17339131
    anchilos
    Poziom 39  
    cierpliwosci123 napisał:
    Ma znaczenie jakie łożyska 7204 wybiorę? Jest ich od groma w różnych cenach.
    Łożysko 7204 B jakieś "firmienne ", oczywiście za rozsądną cenę do kilkudziesięciu PLN. Zuch , to nie jest wrzeciono szlifierskie, żeby pakować setki , a nawet tysiące złotych w łożyska precyzyjne parowane. Jestem zwolennikiem łożysk zamkniętych n.p 6204 2RS lub ZZ , ale ceny 7204 b 2RZ zwalają z nóg . wybrałbym 7204 B otwarte. Pozdrawiam
  • #15 17340666
    Fobos319
    Poziom 15  
    7204 B za 40 zł para to aż natto do ZUCHA . Fabrycznie pracowal bez możliwości kasowania luzu a to nie jest tokarka przemysłowa wiec nie zawracaj Sobie głowy łożyskami. Moje od 2 lat maja sie idealnie a już sporo się nakręciły.
  • #16 17340754
    cierpliwosci123
    Poziom 7  
    Cytat:
    7204 B za 40 zł para to aż natto do ZUCHA .

40 zł jedno :lol:
    Fobos319 napisał:
    Fabrycznie pracowal bez możliwości kasowania luzu

:bye:
    EDIT: Sorry usunąłem wczesniejszego posta, aby moc podbic wrazie jak bede potrzebował pomocy
  • #17 17340851
    anchilos
    Poziom 39  
    cierpliwosci123 napisał:

Fobos319 napisał:
    Fabrycznie pracowal bez możliwości kasowania luzu
    I to jest prawda.(Czytałem zamieszczoną instrukcję kasowania luzu). Kasowanie luzu na łożyskach kulkowych zwykłych? NO, niby można. Osiowy się skasuje, ale co z dokładnością promieniową? Łożyska skośne mają inny kształt bieżni.Tylko, że jedna ze Szkół, nie pomnę Falenicka czy Otwocka, (w każdym przypadku występują przynajmniej dwie Szkoły ) :D , mówi , że przy łożyskach zwykłych ,jedno łożysko powinno być zabudowane bez możliwości przemieszczania (się) , a drugie pływające (zmiany temperaturowe długości najbardziej wałka ). W przypadku tej tokarki łożyska zwykłe potraktowano jak skośne. Podana prze ze mnie
    metoda zabudowy łożysk zwykłych jest kanonem, Łożyska zwykłe nie powinny być przy zabudowie naprężane osiowo, chociaż potrafią przenosić dość duże obciążenia w osi.

Podsumowanie tematu

✨ Aby bezpiecznie wyjąć wrzeciono z tokarki Zuch, zaleca się użycie ściągacza trójramiennego, przy czym na kieł należy założyć tuleję, aby nie uszkodzić elementów. Po demontażu tarczy zabierakowej i koła pasowego, wrzeciono można delikatnie wybić do przodu, stosując młotek i kawałek drewna. W przypadku problemów z wyjęciem łożysk, sugeruje się ich wymianę na nowe łożyska skośne 7204, które lepiej kasują luz. Wymiana łożysk powinna być przeprowadzona z użyciem odpowiednich narzędzi, aby uniknąć uszkodzeń. Użytkownicy podkreślają, że łożyska kulkowe zwykłe mogą nie zapewniać odpowiedniej precyzji, dlatego lepszym wyborem są łożyska skośne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA