logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Philips 42PFL9603D/10 - Utrudnione włączanie Wymiana kondensatorów.

Bizmar 13 Lip 2018 16:41 2472 2
REKLAMA
  • #1 17327181
    Bizmar
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam.
    Telewizor od długiego czasu miał problemy z włączaniem z przycisku na telewizorze z głębokiego standby. Pomagało wylączenie z gniazda i ponowne wpięcie. Gdy tv wystartuje działa bez problemu.

Receptę na problem znalazłem na zachodnim forum, ktoś miał podobny przypadek. Zalecili wymianę kondensatorów foliowych w obwodzie standby. Są to kondesatory o numerach 2165, 2179 o pojemnosci 100 i 22 nf ten mniejszy ktoś zalecił wymienić na większy 47nf Czy wykonać wymiany wg tych zaleceń?
    Przed zakupem kondesatorów chciałbym was zapytać. Czy warto jeszcze wymienić inne kondensatory, które są narażone na zużycie i mają bezpośredni wpływ na stabilność pracy podświetlenia jak i całego tv? Jeśli tak to które? Jestem laikiem w elektronice, ale wymiana kondesatorów to czynność którą mogę wykonać.
    Organoleptycznie na płycie jeden elektrolit wysokiego napięcia tak jakby lekko wybrzuszony reszta ok. Co sugerujecie? Warto prewencyjnie któryś wymienić? Załączam zdjęcie płyty i link do serwisówki Telewizor ma około 10lat
    toms-service-manuals.com/getfile.php?req=Philips_Chassis_Q529.1E-LA_%5BSM%5D.pdf&mfg=Philips-Magnavox

Philips 42PFL9603D/10 - Utrudnione włączanie Wymiana kondensatorów.
  • REKLAMA
  • #2 17327258
    Renso
    Poziom 15  
    Ocena: 77
    Moim zdaniem jest bardzo prawdopodobne, że te dwa kondensatory utraciły pojemność i należy je wymienić. Muszą być tego samego typu i na co najmniej takie samo napięcie.
    Pozostałe kondensatory należy zostawić w spokoju lub użyć miernika ESR przed podjęciem decyzji o wymianie. Ocena organoleptyczna nie ma sensu.
  • #3 17336387
    Bizmar
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Mogę potwierdzić, wymieniłem wyżej wymienione kondensatory MKP na nowe. Tv działa 100%. Nie mam pewności czy konieczna była wymiana obydwu. Zmierzyłem stare i na pewno ten większy był do śmieci, miał 48nf powinien mieć 100. Mniejszy miał 18 powinien 22. Kondesatory te mają raster 10 ciężko było takie zdobyć. Uuźyłem szerszych 15 jest dużo miejsca, spokojnie się mieszczą.
    Może komuś przyda się moje informacja o powodzeniu naprawy :)
    Pozdrawiam
REKLAMA