logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Y580 - Wyłącza się po 1-2 sekundach, użyto nieodpowiedni zasilacz

mkzord 18 Lip 2018 20:14 477 4
REKLAMA
  • #1 17336697
    mkzord
    Poziom 9  
    Witam, nie wiem czy muszę zakładać nowy temat bo mam podobny problem.

Moderowany przez dt1:

Tak, należy założyć nowy temat zamiast dorzucać swój problem. W czyimś temacie z założenia pomagamy jego Autorowi. Dorzucając swój problem powstanie tylko bałagan, bo problem może być podobny, ale diagnostyka i prezentowane rozwiązania mogą być (i zwykle będą) zupełnie inne.

Post wydzieliłem do osobnego wątku.

Mam ten sam laptop, laptop po włączeniu wyłącza się po 1-2 sekundach. Czasami sam ponownie się załącza i znów się wyłącza. To samo dzieje się na baterii. Zakręci się wiatrak i zapala lampka od włączenia po czym laptop gaśnie.

Dodam, że omyłkowo wcześniej został wpięty zasilacz 20V 4,5 zamiast 19,5V 6.15A.

To samo dzieje się na drugiej płycie głównej, która kupiłem jako używaną. Następnie pożyczyłem procesor, dalej to samo na obu płytach. Ramy także. Dodam, że nie byłem świadomy, iż drugą płytę sprawdzałem także na tym innym zasilaczu.
    Czy mogło to uszkodzić płytę? Czy usterka to może wina włącznika? Zasilacz, chyba odpada z uwagi, że na baterii dzieje się to samo.
  • REKLAMA
  • #2 17336740
    grzewoj
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    Sprawdź gniazdo zasilacza, strasznie są marne, jeśli środkowy pin nie będzie podłączony do płyty mogą się dziać takie historie.
  • REKLAMA
  • #3 17485399
    mkzord
    Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedź, gniazdo zasilania jest sprawne
  • REKLAMA
  • #4 17486545
    grzewoj
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    Skoro tak samo dzieje się na innej płycie, usterki należy szukać w tym co nie zostało podmienione.
  • #5 17486627
    Boryc2014
    Poziom 20  
    Ocena: 90
    A czy masz nałożona pastę termo-przewodząca na procesorze do chłodzenia????jeżeli nie masz to może to być przyczyną bo komp się wyłącza z uwagi na zabezpieczenie które posiada aby nie uszkodzić inny podzespołów.
REKLAMA