logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

laptop Lenovo Y580 wyłącza się po kilku sekundach. i7

xJuen 12 Lis 2014 13:05 4857 6
REKLAMA
  • #1 14124218
    xJuen
    Poziom 2  
    Witam,mam problem. Laptop wyłącza się po kilku sekundach od próby włączenia. Zapalają się diody, słychać pracę wiatraków i nagle się wyłącza. Po kilku nawet kilku nastu próbach jest to samo. Jednak potem komputer da się odpalić i działa. Jednak czasami jest tak, że jak się już odpali to kiedy się go podniesie wyłącza się, jaki kolwiek ruch z nim związany np. żeby go przenieść. Kiedy jest ten problem (że nie chce się włączyć) obok przycisku "Power" jest przycisk One key recorvery czy jakoś tak też wtedy nie działa robi się to samo jak podczas kliknięcia "Power". Kiedy już się odpali, jakimś cudem można na nim pracować,chociaż jest też tak że jak w coś grałem to też się wyłączył i nie dało się go włączyć. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14124390
    DarkSnakee
    Poziom 21  
    Ocena: 65
    Możesz wyjąć z niego baterię i spróbować pracy bez baterii.. Jeżeli to zadziała to masz uszkodzoną baterię .. nie wiem czy jest sens inwestować w nową.

Inne przyczyny to uszkodzenie zasilacza lub modułu sterującego ładowaniem baterii.
  • REKLAMA
  • #3 14124453
    1ssac
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Prawdopodobnie trzeba wymienić paste miedzy heatpipem a CPU. Tez mam y580 tylko z i5 i jakiś czas musiałem + od razu przy okazji na GPU.
    Podobny objaw miałem, tylko że działał mi tak z 30min dziennie.
  • #4 14124562
    xJuen
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję za odpiwiedzi. Jeśli nie nie zadziała to rozumiem że do serwisu.
  • REKLAMA
  • #5 14124570
    1ssac
    Poziom 12  
    Zakładam że nie chcesz sam rozbierać lapka... Jeżeli nie masz umiejętności to lepiej oddać do serwisu. Uwierz mi - lepiej :)
  • REKLAMA
  • #6 14124598
    xJuen
    Poziom 2  
    ale żeby go nasmarować to raczej też trzeba rozebrać. Czy to już jest trudne. Z czego co mi się wydaje na youtube są poradniki odnośnie tego.
  • #7 14125399
    1ssac
    Poziom 12  
    xJuen
    Są na youtube, ale wymaga to praktyki... zreszta nie zepsujesz to sie nie nauczysz :)

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Lenovo Y580 z procesorem i7 ma problem z wyłączaniem się po kilku sekundach od uruchomienia. Użytkownik zauważa, że diody się zapalają, wentylatory działają, ale komputer nagle się wyłącza. Po kilku próbach czasami udaje się go uruchomić, jednak przy przenoszeniu laptopa lub w trakcie gry również się wyłącza. Użytkownicy sugerują kilka potencjalnych przyczyn: uszkodzenie baterii, zasilacza, lub modułu sterującego ładowaniem. Inna możliwość to konieczność wymiany pasty termoprzewodzącej między heatpipe a CPU, co może wymagać rozebrania laptopa. W przypadku braku umiejętności naprawy, zaleca się oddanie urządzenia do serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA