logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór napędu i głowicy do frezarki CNC do tworzyw sztucznych

takaba 25 Sie 2005 13:35 6904 24
  • #1 1763043
    takaba
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Staję przed wyborem sposobu napędu frezarki CNC. Ze znanych mi rozwiązań są:
    1) pręt nagwintowany i na nim nakrętka (w jakich sklepach można dostać taki pręt i w jakich długościach?)
    2) pasek zębaty – ale czy można gdziekolwiek dostać pasek o potrzebnej długości?
    Znacie jeszcze jakieś rodzaje przeniesienia napędu?

Inne pytanie: jakie urządzenie zamontować na głowicy frezarki CNC? Bo w końcu nie wystarczy mechanizm poruszania w 3 osiach, potrzeba jeszcze maszyny, która będzie frezować :-). Nadmienię, że chodzi mi o wycinanie kształtów w tworzyw sztucznych.

Pozostają jeszcze zwykłe szczotkowe silniki elektryczne z przekładniami. Wprawdzie sterowanie jest już trudniejsze (właśnie, macie jakieś pomysły?) ale łatwiej o dużą moc.
    Jaki moment obrotowy jest potrzebny do frezowania w tworzywach sztucznych i jaki typ silnika do tego polecacie?

Z góry dziękuję za pomoc.

Przeniesiono z DIY - tremolo - proszę przeczytać opisy działów.
  • #2 1763133
    eedy
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    1.jeżeli chodzi o pręt gwintowany to najlepiej jest przejść się do jakiegoś zakładu i dogadać się z tokarzem
    2.co do pasków to jakie mają być długie (bo piszesz o długościach, a nie piszesz o jakich)
    3.to chyba nie ten dział
  • #3 1763169
    takaba
    Poziom 19  
    ad 1. znalezienie tokarza juz nie jest takie proste, a dogadanie się z nim... Może w jakichś sklepach mają gotowe pręty?
    ad 2. Jeszcze nie zdecydowałem się na rozmiar powierzchni roboczej, ale pasek zębaty byłby potrzebny z 2m.
    ad 3. wydawoało mi się, że jeśli to dział o DIY to wszelkie aspekty konstrukcji są tu właściwe.
  • #4 1763219
    Oineh
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Tu masz link do forum cnc http://www.cnc.info.pl/portal.php
    . Tam dużo jest opisane. Ja pręty gwintowane kupiłem w sklepie internetowym: http://www.akcesoria.cnc.info.pl/ > Zresztą można tu większość kupić (Prowadnice liniowe łożyska itp) Możesz też poszukać w najbliższym większym mieści sklepu (niestety konkretu nie znam) Ale od czego książka telefoniczna. NO i raczej poszukaj jakiegoś tokarza i frezaża. Śruby trapezowe trzeba poobtaczać na końcach. Elementy nośne maszyny trzeba precyzyjnie pofrezować, powytaczać otwory itp. Dużo pracy przed tobą . Najlepiej jeszcze znajdź kogoś kto ci wykona szkice techniczne dla ślusaża chociaż można je wykonać samemu. Życzę powodzenia.
    Max długość śrub to zazwyczaj 3m ale zależy od średnicy. Można użyć też śrób kulowych do napędu wzdłużnego ale są moooocno drogie (ok, 1700zł jeden komplet)
  • #5 1763414
    takaba
    Poziom 19  
    Ok, dzięki za adres do sklepu, prawdopodobnie tam zamówię pręty nagwintowane (które ponoć nazwywają się śrubami trapezowymi).

Myślałem o napędzaniu tego serwami modlarskimi przerobionymi na silnik DC. Moment ok 0.3Nm. Starczy tyle?

No a jaką maszyną frezować?
  • #6 1765378
    Oineh
    Poziom 20  
    Naprawdę poczytaj na tym forum o CNC tam rozwiązują takie problemy. Do frezowania jest Ci potrzebny silnik jakaś przekładnia (planetarna, pasowa itp.) no i wrzeciono. Albo można kupić taką małą frezarkę za kilka stówek i zamocować w swojej maszynie. Najgorsze rozwiązanie ale najtańsze to użycie wiertarki stołowej ruchomego stołu. Nie napisałeś co masz zamiar obrabiać. 0.3 NM to ciut mało nie napisałęś jakie to przełożenia będą. Jak masz zamiar frezować w metalu chyba mniej niż 1,5NM przy zastosowaniu napędu śrubą trapezową, Jak na pasek to dochodzi jeszcze zastosowanie przekładni. Albo naprawdę silnego silnika. Jak chcesz precyzyjnie frezować to jednak trzeba wykorzystać silniki krokowe. Dosyć drogie taki 1,5NM to ok 250zł. No chyba że kupisz używane takie można już dostać od 15zł za sztukę.
  • #7 1772923
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Jeżeli jeszcze mogę coś dodać na tym forum i w tej sprawie, to mając trochę doświadczenia, głównie w przeróbce maszyn, podpowiem kilka spraw.
    1. Pasy zębate nie wchodzą w grę ze względu na swoją elastyczność. Frezarka potrzebuje bardzo sztywnego napędu. Nawet, jezeli bedziesz frezował tylko tworzywa sztuczne, to powstające przy tym wibracje będa powodowały ząbkowanie materiału obrabianego. Proponuję zastosować szpilki gwintowane o odpowiedniej twardości i trapezowym gwincie, lub listwy zębate. Jestem zwolennikiem tych pierwszych, ze względu na płynność ruchu. Gdybyś rozebrał jakieś wyzłomowane tokarnie, miałbyś temat gotowy. Łożyskowanie na łożyskach stożkowych
    2. Wózek napędzany w/w szpilką nie może mieć luzu, czyli albo podwójne nakrętki rozpierane, albo jakiś naciąg jednostronny.
    3. Do napedu polecam silniki prądu zmiennego, asynchroniczne, sterowane falownikami. Masz wtedy pełną kontrolę nad ruchem głowicy, poniewaz sterujesz czestotliwością.
    4. Do pomiaru długości - tylko enkodery na osiach szpilek prowadzących, tylko tak osiągniesz precyzję ruchu.
    5. Do sterowania ustrojstwem proponuję wykorzystać graficzny panel-sterownik Moeller - masz obsługę enkoderów i możliwość sterowania RS485 z peceta.

Trochę to wszystko kosztuje, ale nie zrobisz z półśrodków dobrej i precyzyjnej maszyny. Zamiast enkoderów możesz oczywiście wykonać tarcze impulsowe (optyczne). Będzie dużo taniej, ale precyzja też
    mniejsza.

Jeżeli jeszcze mogę w czymś pomóc, to możesz pisać również na e-mail skan76(_at_)poczta.onet.pl

Pozdrawiam
  • #8 1775420
    takaba
    Poziom 19  
    Zaopatrzyłęm się w mało profesjonalne komponenty do budowy CNC, a mianowicie:

+ pręt gwintowany 1mb fi12mm
    + nakrętka na niego
    + prowadnice szufladowe
    + silnik DC 1Nm 250 obr/min

Jakieś sugeste poza tym, że precyzji 0.0001mm na tym nie uzyskam?
    Nie wiem na czym zrobić drugą oś, bo w sklepie pręty są min 1mb a obszar roboczy 1x1m jest dla mnie za duży...
    Dużym problemem będzie też precyzyjne sterowanie tym silnikiem... Jakieś rady prócz kupna silnika krokowego za 200zł :)
    Załączniki:
    • Wybór napędu i głowicy do frezarki CNC do tworzyw sztucznych silnik.JPG (115.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wybór napędu i głowicy do frezarki CNC do tworzyw sztucznych prowadnica.JPG (112.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wybór napędu i głowicy do frezarki CNC do tworzyw sztucznych nakretka.JPG (116.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wybór napędu i głowicy do frezarki CNC do tworzyw sztucznych pret.JPG (115.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1778086
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Już rozumiem, ja tu się zacząłem rozkręcać, a tu chodzi o prościutką frezareczkę.
    Ze sterowaniem takim silnikem będzie faktycznie kłopot, bo w jakiś sposób sterownik musi czytać położenie głowicy. żależy tu, jaką precyzję chcesz osiągnąć (bez żartu), do odczytu położenia w osiach mógłbyś zastosować na przykład perforowane taśmy i fotokomórkę, czyli rzecz tanią i prostą, natomiast do tego i tak trzeba zbudować układ logiczny oparty na licznikach impulsów (lub poszukać i zaadoptować jakiś kit). Taki silnik, po wyposażeniu w układ hamujący ruch (aby pokonać bezwładność) możnaby wtedy sterować analogowo, kluczując prądem zasilającym. Nie byłoby to wcale takie skomplikowane.
    Co do drugiej osi - nie można skrócić szpilki?
  • #11 1778641
    takaba
    Poziom 19  
    Maciek_S: przykro mi, że Cię zmartwiłem ;-) robiąc tak prostą konstrukcję.
    Nie wiem, może zamiast robić coś tak kiepskigo od razu wziąłbym się za to o czym Ty mówiłeś, jednak to mogłobybyć troszkę ryzykowne (brak doświadczenia).
    O ile robiłbym prostą wersję to chciałbym uzyskać dokładność 0.1mm choć z tym silnikiem to byłoby trudne...
    Co do konstrukcji to firma www.ulmerpolska.pl sprzedaje "systmy budowy maszyn item" co z czegoś takigo można by złożyć konstrukcje frezarki i czy to trzeba skręcać, spawac (dodatkowo usztywniać) czy wystarczy powsówać jedno w drugie. Jestem zielony w tym temacie...
  • #13 1779597
    Oineh
    Poziom 20  
    Awatar jak za 6stówek to konstrukcja jest super pewnie sporo czasuzajeło Ci skondtruowanie tego ale naprawdę wygląd ma spoks. Jeśli chodzi o profile aluminiowe łączy się je specjalnymi połączeniami. Niestety tanie to to nie jest profil kosztuje od 70 do kilku stówek za mb a i łączówki, usztywniacze itp od ok 15zł za sztukę. Ale kostrukcja jest sztywna można ją łatwo złożyć i jest niesamowicie lekka. Stół 2m X 80cm X 1m można z łatwości podnieść jedną ręką.
  • #14 1780107
    takaba
    Poziom 19  
    avatar: ale krokowe o potrzebnym momencie kosztują ok 150-200zł. Za 3 zapłacę 600zł...
    Oineh: zakładając, że będę chciał zrobić na profilach (choć pierwsza konstrukcja zapewne będzie drewniana) to skąd mam wiedzieć jakie profile zamówić? Nie znam się na tym... Może ktoś ma jakiąś przykładową konstrukcje i jakie profile są do niej potrzebne.
  • #15 1781240
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    takaba chciec to moc
    po 1 silniki kupowalem na allegro 35zl sztuka sanyo deny 1Nm
    po 2 profile kupowalem na Kilogramy nie na metry kilogram ok 40zl wychodzi srednio 1kg/1mb
    po 3 mam mozliwosc zakupienia lozysk liniowych w cenie 40zl/szt fi 30mm dlugosc 68mm takie lozyska jezdza sobie na wypolerowanej rurce alu zakupionej na wage :) rurka sie przecierala po paru tyg pracy (lozyska maja kulki ze stali i sa twrdsze) dlatego wymienilem je na toczone walki stalowe 50zl tokarzowi + material 30zl :)
  • #16 1781664
    takaba
    Poziom 19  
    ad 1. moze jakby siedziec miesiac non-stop na allegro to cos by sie znalazlo... Ale takiej okazji jeszcze nie widzialem.
  • Pomocny post
    #17 1781707
    Poziom 36  
  • #18 1781761
    takaba
    Poziom 19  
    przepraszam juz przestaję, pier****ć. Te silniki widziałem na allegro, na początek może starczą ale to tylko 0.65Nm... W każdym razie dzięki za linki.
  • #20 1786298
    takaba
    Poziom 19  
    Jeśli ten sterownik do silników kosztowałbym 45zł to zastanawiałbym się czy go nie zamówić, ale to cena samych płytek... W takim razie to nie ma sensu :( - muszę zbudować go sam. Jakie macie pomysły? Bo mi się wydaje, że można tak: jakiś procek, chociażby AT90S2313 + 3xL298 i to wszystko :) Kwestia, że ponoć trzeba regulować prąd fazy silników, jak to zrobić? Po drugie by taki kontroler potrafił współpracować do jakimś programem innym niż mój to jego protokół komunikacyjny musi być z czymś kompatybilny. Jak wygląda komunikacja po LPT albo RS232 programu na PC z kontrolerem silników do CNC?
  • #21 1787253
    Poziom 36  
    takaba napisał:
    Jeśli ten sterownik do silników kosztowałbym 45zł to zastanawiałbym się czy go nie zamówić, ale to cena samych płytek... W takim razie to nie ma sensu :( - muszę zbudować go sam. Jakie macie pomysły? Bo mi się wydaje, że można tak: jakiś procek, chociażby AT90S2313 + 3xL298 i to wszystko :) Kwestia, że ponoć trzeba regulować prąd fazy silników, jak to zrobić? Po drugie by taki kontroler potrafił współpracować do jakimś programem innym niż mój to jego protokół komunikacyjny musi być z czymś kompatybilny. Jak wygląda komunikacja po LPT albo RS232 programu na PC z kontrolerem silników do CNC?

o tak uC sie swietnie nadaje :> LOL do sterowania taka maszyna taki uC jest zbedy wystarczy samo rozwiazanie opare na ukladach z serii LXXX albo i na comosach :o sam robilem taki sterownik na 2 kostkach btw ile wyjdzie zrobinie przez ciebie plytek do twojego sterownika ? bo cena za te plytki jest niska jak sie policzy koszty zrobienia nowej
  • #22 1787710
    ALZ
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Jeśli faktycznie chcesz frezować na tej maszynce to nie kombinuj z głupawymi wynalazkami typu prowadnice szufladowe-no chyba że budujesz to jako ciekawoskę. Do frezowania jest konieczna duża sztywność konstrukcji w przeciwnym wypadku jeśli frez wejdzie w materiał to on bedzie "sterował" Twoją maszyną a nie na odwrót.
    Jako prowadnice można stosować pręty i układy trzech łożysk tocznych , ale to jest droższe i mniej precyzyjne prowadzenie niż łożysk liniowych. A profile aluminiowe wcale nie są takim złotym środkiem o wiele taniej i prościej stosować profile stalowe- można je spawać są tańsze i ogólnie dostępne a cięższa maszynka napewno będzie bardziej precyzyjna (widziałeś kiedy lekką tokarkę albo frezarkę). Moja maszynka ma pole robocze 400x400 mm i waży 80 kg i jest dociążona płytą betonową.
    W wiertarkofrezarkach do obwodów drukowanych podstawę stanowi płyta granitowa grubości ok 40cm i w tym tkwi tajemnica precyzji.
  • #23 1788317
    takaba
    Poziom 19  
    avatar: ten uC kosztuje 7zł, wiele nie oszczędzę robiąc to na CMOS'ach... Płytka mosztuje 2zł, srodek trawiący 5zł, marker 3zł - łącznie 10zł. Powiedz, jaki jest ten "protokół" komunikacji sterownika z kompem.

ALZ: jeśli to w ogóle będzie działać to szarpnę się na zmianę prowadnic. Prodawnice szufladwoe składające się z "szyny" i poruszającego się po niej kółka są mało stabilne - ruszają się we wszystkich kierunkach. Jednak prowadnice tego typu jakie są na zdjęciasz są sztywniejsze.
  • #24 1789606
    ALZ
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    To działać musi- łaski nie robi. Jest wiele programów do sterowania CNC, sprawdzonych sterowników do silników krokowych więc robiąc frezarkę musisz założyć że to będzie działać i szkoda Twojej "pary" i kasy na prowizorkę.
    Przejdź na http://www.cnc.info.pl/index.php tam wszystko masz -do wyboru do koloru.
  • #25 1790465
    takaba
    Poziom 19  
    no ok, ale konstrukcje i tak muszę zrobić wymiana prowadnic szufladowych na łożyska liniowe pochłonie trochę energii ale nie jest to zmienianie całości.

A robienie własnego sterownika to chyba nie jest żadna prowizorka... W końcu to forum elektroda.pl temat sterowania krokówkami nie jest to niczym szczególnym, a po co wydawać kasę niepotrzebnie...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru napędu i głowicy do frezarki CNC przeznaczonej do obróbki tworzyw sztucznych. Rozważane są różne rozwiązania napędu: pręty gwintowane (śruby trapezowe) z nakrętkami, paski zębate oraz inne mechanizmy przeniesienia napędu. Pręty gwintowane można kupić w sklepach internetowych lub u tokarzy, ich maksymalna długość to około 3 m, a śruby kulowe są drogie. Pasy zębate są odradzane ze względu na elastyczność i powstawanie wibracji, które pogarszają jakość frezowania. Zalecane są szpilki gwintowane trapezowe lub listwy zębate, a także prowadnice liniowe zamiast prowadnic szufladowych, które są mało stabilne. Do napędu polecane są silniki krokowe ze względu na precyzję i łatwość sterowania, choć kosztują około 150-200 zł za sztukę. Silniki DC z przekładniami oferują większą moc, ale sterowanie nimi jest trudniejsze i wymaga enkoderów do pomiaru położenia. Moment obrotowy potrzebny do frezowania tworzyw sztucznych to około 0,3–1,5 Nm, zależnie od przełożeń i wymagań precyzji. Konstrukcja frezarki powinna być sztywna, często stosuje się profile aluminiowe lub stalowe, łożyska liniowe oraz precyzyjne prowadnice. Sterowanie silnikami krokowymi realizuje się za pomocą dedykowanych sterowników, często współpracujących z programami CNC przez interfejsy LPT lub RS232. Budowa własnego sterownika na mikrokontrolerze (np. AT90S2313) z układami L298 jest możliwa, ale wymaga znajomości regulacji prądu faz i protokołów komunikacyjnych. Wskazane jest korzystanie z dedykowanych forów CNC i gotowych rozwiązań, aby uniknąć prowizorek i zapewnić stabilną pracę maszyny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA