logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór elektroniki i silników do frezarki CNC z profili aluminiowych

luki9542 31 Sty 2011 19:40 2805 4
  • #1 9083904
    luki9542
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam!

Zabrałem się za budowę frezarki CNC. Konstrukcja będzie wykonana z profili aluminiowych.Płyta z z drewna. Mam kilka wątpliwości w sprawie jej budowy więc myślę że to będzie odpowiedni dział i miejsce :)

1. Po pierwsze czy najlepiej co do elektroniki to kupić ją z http://www.akcesoria.cnc.info.pl/? Dokładniej:
    -płyta główna: Link
    -sterowniki: Link
    Piszą że 2A na fazę, więc jak miałbym silnik 4,2A to by raczej nie wytrzyma?
    Czy wystarczą na silniki około 0,9N?
    Zamówiłbym bym tylko płytki resztę zrobił bym sam.
    A może warto zainwestować w ogóle jakieś inne sterowniki zrobione samemu? Znam się troszkę na elektronice(a może nawet więcej ;) ).
    2.Silniki jakie kupować 4 przewodowe czy może 6 przewodowe? Do tych sterowników najlepiej by chyba pasowały 4 przewodowe?
    3.Te sterowniki mają w specyfikacji zasilanie silników 40V. Można dać inne mniejsze napięcie np. 20V? Wiem że do płyty głównej dołącza się 12V a ona na stabilizatorze daje sobie 5V i przekazuje je dalej na płytki sterownika(oczywiście z tego zasilana jest tylko elektronika nie silnik)?
    4. Czy do prawidłowej pracy potrzebne są krańcówki? Jakie dokładnie mają zadanie? Oczywiście chcę je w przyszłości zamontować ale na chwilę obecną muszę oszczędzać...
    5.Jak połączyć śrubę trapezową z silnikiem? Chciałbym użyć sprzęgła ale są drogie. Gdy użyję sprzęgła to wystarczy tylko ono do połączenia? Jak połączyć bez sprzęgła?
    6.Gdy steruje się z komputera nie trzeba używać generatora przebiegu prostokątnego?
    7.Soft start - mam się tym w ogóle przejmować?
    8.Czy trzeba kupować bloki łożyskujące do śrub trapezowych? Można je "ułożyskować" na profilu aluminiowym?
    9.Starczą wałki prowadzące o średnicy 12mm? Długość 0,5m.

To by było na razie na tyle :) Przeglądałem już wiele tematów ale te mnie dalej nurtują. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi jak mi się jeszcze coś przypomni to będę pytał.
  • #2 9087896
    kelow
    Poziom 11  
    1. Najłatwiej kupić dokładnie to, co pokazałeś. Na początek spokojnie wytarczą silniki 1Nm, szukaj raczej w okolicach 2A. 4,2A to maksymalny prąd silnika, ale prąd ustawiasz w układzie.
    2. Nie ma znaczenia. Tu i tak użyjesz 4 przewodów.
    3. Nie ma sensu dawać mniej, właśnie wysokie napięcie jest zaletą pracy choppera. Jednak oczywiście możesz. Co do 12V to możesz dać równie dobrze stabilizowane 5V za stabilizator (np. z zasilacza ATX).
    4. Na krańcówkach prawie nic nie oszczędzisz. Nie są potrzebne.
    5. Możesz użyć rurki elastycznej (np. poliuretan) i połączyć z wałem i śrubą za pomocą opasek śrubowych.
    6. Nie trzeba.
    7. Jeśli będziesz osobno załączał zasilanie logiki i silników to nie musisz.
    8. Można je ułożyskować na zwykłych łożyskach tocznych, ale na profilu będziesz miał za duże tarcie lub luzy.
    9. Nie da się powiedzieć bez wglądu na całą konstrukcję (jakie pole robocze?). Jak na 0,5m to raczej trzeba je będzie podeprzeć.
  • #3 9088203
    luki9542
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedzi. Przy kupowaniu śruby zlecić przygotowanie pod łożysko czy łożyskować na gwincie? I jak to z tymi luzami, rzeczywiście trzeba stosować 2 nakrętki żeby je zminimalizować? I jak z gwintem takiej śruby zwykły prawy czy lewy? Co od napięcia to te silniki allegro.pl/[p.10.11, /prezeswal/] mają np 7,4V więc raczej te 40V by nie mogło być przy tym oporze. A co do śrub to chciałbym zrobić coś takiego z jednej strony w profilu aluminiowym a z drugiej przymocowana do silnika. Tylko jak nazywają się te mocowania przy silnikach?
    Link
  • #4 9091115
    kelow
    Poziom 11  
    Skoro chcesz oszczędzać to na początek kup sobie zwykłe pręty metryczne i nakrętki złączne. Luzu na pręcie M8 jest mniej niż pół milimetra i da się to skompensować w każdym programie do obsługi CNC.
    Co do napięcia to poczytaj sobie najpierw o zestawie L297+L298, bo widzę, że nie wiesz o co chodzi w układzie choppera.
    Nie wiem o jakich mocowaniach mówisz. Masz na myśli sprzęgło? Lepiej ułożyskować śrubę na gwincie i profilu po obu stronach, wyprowadzić poza profil i tam dopiero założyć sprzęgło.
  • #5 9092806
    luki9542
    Poziom 10  
    Dałem linka o jakie mocowania mi chodzi.To te złote łączniki na zdjęciach tej frezarki przy silnikach. Co do tego chopperowania to raczej coś skojarzyłbym z pwm bo tak steruję silnikami w robotach :) Czyli sterownik silnika zbudowany na tych układach i mostku h dba o to żeby nie było więcej niż 2A i z tego wychodzi coś w rodzaju przebiegu prostokątnego? Co do śrub to będę próbował robić płytki PCB więc dokładność wskazana :D jak na teraz to być może zrobię tylko po 1 nakrętce ale w przyszłości będę chciał zlikwidować te luzy :)
REKLAMA