logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes Actros MP4 - kod błędu MCM 660012

Andik1313 19 Lip 2018 10:22 53133 15
REKLAMA
  • #1 17337660
    Andik1313
    Poziom 2  
    Ocena: 63
    W Actrosie mp4 miga silniczek, nastąpiła lekka utrata mocy i wyświetla się kod błędu MCM 660012. Jakiś pomysł na usterkę?
  • REKLAMA
  • #2 17385593
    Adrian.86
    Poziom 1  
    Ocena: 49
    Witam, mam ten sam problem, gdy jest ciężko pod górkę po dłuższym wspinaniu się zapala się kontrolka silnika. Błąd MCM 660012. Usterka znika, gdy auto ma lekko. Pomaga przełączanie z trybu jazdy normalnego na Eco, ale pod górkę Roburem na Eco to jest paranoja. W serwisie na kompie nie wykazało nic. Ktoś, coś?
  • REKLAMA
  • #3 17386793
    Andik1313
    Poziom 2  
    Ocena: 63
    U mnie temat rozwiązany, wymiana rurki Venturiego i problem znikł.
  • #4 17588883
    Pan_gaman
    Poziom 1  
    Ocena: 41
    What tube replace?
  • #5 19703853
    aliveratrans
    Poziom 2  
    Ocena: 34
    Andik1313 napisał:
    Mam temat rozwiązany, zwężka wymieniona i problem zniknął.

Witam jaką rurkę wymieniłeś? Dzięki
  • #6 20054213
    ariateline
    Poziom 5  
    Ocena: 18
    Ja też mam problem. Wymiana czujnika turbo nie pomogła. Wszystkie czujniki zostały wymienione, bez poprawy. Ktoś ma pomysł?

Adrian.86 napisał:
    Witam, mam ten sam problem, gdy jest ciężko pod górkę po dłuższym wspinaniu się zapala się kontrolka silnika. Błąd MCM 660012. Usterka znika, gdy auto ma lekko. Pomaga przełączanie z trybu jazdy normalnego na Eco, ale pod górkę Roburem na Eco to jest paranoja. W serwisie na kompie nie wykazało nic. Ktoś, coś?

Naprawiłeś to?
  • #7 20054775
    Tiromaniak
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Andik1313 napisał:
    U mnie temat rozwiązany, wymiana rurki Venturiego i problem znikł.

Spróbujcie od czyszczenia lub wymiany tej rurki tak jak kolega wspomniał. U znajomego po czyszczeniu usterka ustała. Tak samo podmieniali czujniki doładowania, turbiny nic to nie dawało.
    Dodatkowo jeśli Mercedes jest słaby i dużo pali, polecam zaślepić retarder (jeśli jest) oraz wykodować. U kolegi po zaślepieniu z 30/31 zszedł na 27 przy pełnym ładowaniu.
  • REKLAMA
  • #9 20056031
    aliveratrans
    Poziom 2  
    Witam
    Naprawiam ten problem z turbosprężarką. Wymieniłem turbo i wszystko ok, kod błędu 660012 i czujnik B608 jest z powodu turbosprężarki.
  • REKLAMA
  • #11 20074558
    aliveratrans
    Poziom 2  
    Wymieniłem tak turbosprężarkę, 2 tygodnie wszystko ok, po 2 tygodniach dzisiaj wraca ten sam błąd.... wymienię rurki, ale nie wiem które rurki, rurkę turbo kiedy jest czujnik turbo, czy rurkę za EGR. Czy ktoś może mi pomóc, którą rurkę mogę zmienić?
  • #12 20075981
    ariateline
    Poziom 5  
    Czy regeneracja DPF stała się bardziej powszechna niż zwykle? Moduł AMC koliduje ze sterowaniem EGR, turbosprężarka może nie mieć wystarczającej ilości spalin. Najpierw sprawdź dane na czujnikach NOX!
  • #13 20077773
    ariateline
    Poziom 5  
    aliveratrans napisał:
    Wymieniłem tak turbosprężarkę, 2 tygodnie wszystko ok, po 2 tygodniach dziś ten sam błąd wrócił.... wymienię rurki, ale nie wiem które rurki, rurkę turbo kiedy jest czujnik turbo, czy rurkę za EGR. Ktoś może mi pomóc, którą rurkę mogę zmienić?

Czy usterka jednostki sterującej ciśnieniem turbiny (A0001531559) nie jest możliwa? Mój Actros 1845 wywala błąd, gdy temperatura pogody przekracza 30 stopni Celsjusza. Podejrzewam usterkę sterownika ciśnienia z powodu wysokiej temperatury. Sterownik ciśnienia turbiny z numerem A0001531559 na stole warsztatowym. .
  • #14 20303393
    Arti04
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Miałem te same błędy i okazało się, że lał wtrysk AdBlu, doprowadził on do zapchania tłumika. Wyczyściłem i jest na razie ok.
  • #16 20583305
    elawar80
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Naprawiłem ten błąd po 3 miesiącach kłopotów, a po turbo i wszystkich czujnikach zmieniłem i nie udało się. Zmieniłem oprogramowanie komputera silnika i teraz wszystko jest cudowne.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem błędu MCM 660012 w ciężarówce Mercedes Actros MP4, który objawia się migającą kontrolką silnika oraz utratą mocy, szczególnie podczas jazdy pod górę. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami, sugerując różne przyczyny i rozwiązania, takie jak wymiana rurki Venturiego, czyszczenie lub wymiana czujników turbo, a także regeneracja DPF. Wskazano również na możliwość problemów z wtryskiem AdBlu, co prowadzi do zapchania tłumika. Niektórzy użytkownicy wymienili turbosprężarkę, co przyniosło poprawę, ale błąd powrócił po pewnym czasie. Wspomniano o konieczności sprawdzenia czujników NOX oraz sterownika ciśnienia turbiny. Ostatecznie, zmiana oprogramowania komputera silnika okazała się skutecznym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA