logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór nagrywarki DVD do 200 zł - jakie modele polecacie?

Parthenon 25 Sie 2005 15:54 1868 15
REKLAMA
  • #1 1763409
    Parthenon
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    jaką nagrywarka dvd do 200zł polecacie kupić prosze o sugestie z góry wielkie dzieki przy odpowiedziach podajcie powody
  • REKLAMA
  • #3 1763551
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Bardzo pochlebne opinie zbiera BENQ 1640.
  • REKLAMA
  • #4 1763809
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Mam lite-Ona, nie narzekam, ale spotkałem się z głosami, że płyty wypalone na Lite-Onie czyta tylko Lite-On

Jak za jakiś czas będę zmieniał nagrywarkę, ty chyba uzbieram troszkę więcej kasy i szarpnę się na Plextora. Rozważ taką ewentualność, w końcu co marka, to marka!!!
  • #5 1763842
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Dydzio napisał:
    spotkałem się z głosami, że płyty wypalone na Lite-Onie czyta tylko Lite-On

Proszę tym głosom powiedzieć (jak je kolega spotka, oczywiście), że bzdury opowiadają.
  • #6 1763870
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Tak to są zupełne bzdury.
    Słyszałem wiele dobrego o NEC'ach. Sam jednak nigdy NEC'a nie miałem więc tutaj nie chcę się wypowiadać. Od kiedy pamiętam zawsze miałem napędy Lite-On'a i nigdy się nie zawiodłem.
    Uważam, że ten Lite-On 1693S będzie naprawdę dobrym wyborem.

POZDRAWIAM.
  • #7 1764074
    Dydzio
    Poziom 30  
    Co do dwóch powyższych postów: mam Lite-On-a SOHW 812S, a kumpel jakiegoś NECa (nie znam modelu, ale nowszy niż mój). Pożyczyłem mu moje płytki i ich nie odczytał!!! Płytki wróciły i u siebie nie miałem z nimi problemów!!! Poza tym wypaliłem siostrze film i na stacjonarnym odtwarzaczu ledwo go czytał; zdarzało się, że po kilku sekundach jednej sceny (nie wiem jak się to dokładnie nazywa: scena, rozdział???) od razu przeskakiwał do następnej.
    Tak więc jednym z tych głosów jestem JA!!! i przyjąłem do wiadomości, jednak pozostaję przy swoim!!!
    Pozdrawiam
  • #8 1764606
    Parthenon
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    zastanawiam sie pomiedzy liteon 1693s a benq 1640 co mam wybrac jaka jest roznica pomiedzy tymi modelami
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #11 1765379
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Wstrzymaj się jeszcze. Ostatnio wyczytałem, że ceny nagrywarkek mają spaść o 25%. Już dzisiaj ceny w hurtowni są niższe o około 25 zł, więc warto poczekać z miesiąc. Co do firmy, polecam w kolejności nec, samsung, lg. Do benq jakoś nie mam przekonania. Mam w jednym kompie i niby działa, ale potrafi zepsuć płyte, co np. na samsungu mi się nie zdarza.
  • #12 1765484
    krollew
    Poziom 20  
    Ocena: 154
    Mam NEC'a ND-3500AG, pracowałem też na modelu ND-3540 i muszę z doświadczenia powiedzieć, że jest OK. Płytki czytają się nie tylko na nagrywarce :) ale i na innych napędach oraz odtarzaczach stacjonarnych (przetestowane marki: Lite-On, Toshiba, Thompson, Manta, Red Star). Poza tym pali w miarę szybko: x8 ok. 9:40, x16 - 6:30. Wypalałem ostatnio płyty Titanium DVD+R cert na x8 przy pr. x16 i czytały się wyśmienicie (no i napęd pozwolić na dwa razy większą szybkość wypalania).
    Opinia o NEC'ach krąży bardzo dobra, o Lite-Onach mieszana - zwłasza to czytanie płytek przez nie nagranych.
  • #13 1766130
    gzeho.p
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    zgadzam się z "Dyzio" co do tego problemu czytania płytek po liteon, nie moge powiedzieć że to standard, mogę tylko powiedzieć, że się z takim poroblemem spotkałem kilka razy i nie wiem czy to był przypadak czy nie ale skoro nie tylko ja się z takim przypadkiem zetknołem to coś w tym musi być.

Ja osobicie za najlepsze uważam Teac, ale to moja opinia( pewnie dlatego że mam teac :-))

Pozdrawiam
  • #14 1769861
    Brick_G
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Mam NEC 3500 AG i na nieoryginalnym firmware (a wymiana nie nastrecza zadnych problemow) naped zamiata :] Polecam szczerze. NEC, poki sie za jego produkcje nie wezma inni ;o :

http://www.cdrinfo.pl/news/8582
  • #15 1769899
    markusek
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Witam

Od dłuższego czasu kupuję napędy firmy LG. Ostatnio kupiłem nowy model nagrywarki LG GSA-4163B. Jestem z niej zadowolony i mam nadzieję ze tak jak poprzednie moje napedy LG bedzie chodzic bardzo dlugo bez awarii.

Opis:
    http://www.cdrinfo.pl/software/stronaspw.php?oneid=5058151657

pozdrawiam

markusek(_at_)interia.pl
  • #16 1771325
    Dydzio
    Poziom 30  
    gzeho.p napisał:
    zgadzam się z "Dyzio" co do tego problemu czytania płytek po liteon, nie moge powiedzieć że to standard, mogę tylko powiedzieć, że się z takim poroblemem spotkałem kilka razy i nie wiem czy to był przypadak czy nie ale skoro nie tylko ja się z takim przypadkiem zetknołem to coś w tym musi być.

Ja osobicie za najlepsze uważam Teac, ale to moja opinia( pewnie dlatego że mam teac :-))

Pozdrawiam

Też uważam, że Teac`i to jedne z najlepszych napędów... przynajmniej takie były, kiedy sami sobie produkowali nagrywarki. Ale Teac, to raczej nieco ponad 200zł; na allegro jest teraz tylko jedna, używana ósemka (czyli stary model) za 150zł

LG nie polecam!!!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat wyboru nagrywarki DVD do 200 zł najczęściej polecane modele to Lite-On 1693S, BenQ 1640 oraz NEC ND-3540A i ND-3500AG. Lite-On 1693S jest ceniony za kompatybilność z wieloma standardami płyt DVD, choć pojawiają się opinie o problemach z odczytem płyt nagranych na tym napędzie przez inne urządzenia. BenQ 1640 zbiera pozytywne recenzje, jednak niektórzy użytkownicy wyrażają wobec niego pewne zastrzeżenia. NEC ND-3540A i ND-3500AG wyróżniają się dobrą jakością wypalania, kompatybilnością z różnymi odtwarzaczami oraz szybkim czasem nagrywania. Warto rozważyć także modele LG, zwłaszcza LG GSA-4163B, choć opinie na temat tej marki są mieszane. Teac jest uznawany za solidną markę, jednak modele mieszczące się w budżecie 200 zł są rzadko dostępne i często używane. Zaleca się także poczekać na spadek cen nagrywarek, który może wynieść około 25%. Wybór między Lite-On 1693S a BenQ 1640 zależy od indywidualnych preferencji i wymagań dotyczących kompatybilności i jakości nagrywania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA