logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio samochodowe nie działa - błędy AMP ERROR i Miswiring

kant1 21 Lip 2018 19:18 7041 7
REKLAMA
  • #1 17342239
    kant1
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Witam, Mam problem z radiem w samochodzie. Opiszę dokładnie co się dzieje:
    Kupiłem niedawno samochód, po paru dniach włączam radio "Pioneer" i wyskakuje na ekranie błąd "AMP ERROR". Z głośników żaden dźwięk się nie wydobywa, radio nie reaguje na żaden przycisk, jedynie można wyłączyć. Taki stan rzeczy utrzymywał się przez kilka dni. Po kilku dniach niesłychanie radio zaczęło znów działać, ale jedynie przez krótki czas i znów pojawił się powyższy błąd.
    Myślałem że radio się zepsuło, więc kupiłem nowe. Podłączyłem, i przez pierwszy dzień działało. Następnego dnia pojawił się poniższy napis na ekranie(Radio "Kenwood"): "Miswiring, check wiring then power on". Następstwa identyczne, czyli radio nie reaguje,a z głośników nawet szum się nie wydobywa.
    Przyczyna musi być więc gdzieś w aucie.

Dlatego bardzo was proszę o pomoc dodam że znam się na elektrotechnice tylko w podstawowym stopniu:
    1. Jak zidentyfikować problem?
    2. Gdzie może leżeć problem
    3. Jak naprawić(opcjonalnie)

Jeśli nie podałem jakiejś bardzo znaczącej informacji proszę dopytać.
    Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17342339
    LWD11
    Poziom 31  
    Ocena: 485
    Witam, masz zwarcie w instalacji głośnikowej. Jakiś kabel od głośnika zwiera do masy, stąd taka sytuacja (zabezpieczenie przeciwzwarciowe radia). Wyjmij radio i zrób pomiar omomierzem co do zwarć na wyjściach głośników względem masy. Po zlokalizowaniu kanału usuń zwarcie i ciesz się muzyką w aucie. Zwarcie najczęściej jest przy samym głośniku, w sytuacji gdzie kiedyś ktoś założył głośnik i nie zwrócił uwagi że jego styki mogą się ocierać o karoserie. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 17342353
    kant1
    Poziom 6  
    Czyli w kości ISO po kolei w kostce głośnikowej, np dla głośnika "Prawego tył" daje do omomierza pin 1 z masą oraz 2 z masą i jeśli występuje zwarcie do masy do tego przewodu to co powinien wskazać omomierz? 0 ohm?

(sorry jeśli piszę jakieś bzdety, )
  • REKLAMA
  • #5 17342370
    kant1
    Poziom 6  
    Radio samochodowe nie działa - błędy AMP ERROR i Miswiring

załóżmy że tak
  • Pomocny post
    #6 17342394
    LWD11
    Poziom 31  
    Ocena: 485
    Przecież masz na rozpisce ktrórą zamieściłeś ! :D I. Co do pomiaru to jest tak jak napisałeś, między stykami poszczególnych głośników nie może być żadnego zwarcia do masy. Nawet pare kohmów będzie robić problem.
  • REKLAMA
  • #7 17342426
    kant1
    Poziom 6  
    ok, dzięki wielkie,
  • #8 17342718
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1400
    Cytat:
    2. Posty, z których wynika, że ktoś nie bardzo orientuje się w temacie napraw proszę zamieszczać w dziale "RadiaSamochodowe Początkujący".
    Jest to dział dla nieposiadających odpowiedniego doświadczenia w naprawianiu urządzeń RTV, ale bezwzględnie posiadających podstawową wiedzę z zakresu elektroniki (miernictwo, czytanie schematów, budowa i działanie elementów elektronicznych, podstawy teoretyczne działania urządzeń).
    Posty nie spełniające tego warunku należy pisać w "Początkujący Naprawy".
    Posty zaniżające poziom, które zostaną umieszczone w "RadiaSamochodowe Początkujący" zostaną tam przeniesione lub znajdą się w koszu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z radiem samochodowym, które wyświetla błędy "AMP ERROR" i "Miswiring". Po zakupie radia "Pioneer" i późniejszym "Kenwood", oba urządzenia przestały działać z powodu zwarcia w instalacji głośnikowej. Użytkownik otrzymuje porady dotyczące diagnozowania problemu, w tym pomiarów omomierzem w celu zidentyfikowania zwarcia do masy. Wskazówki sugerują, że problem może leżeć w kablach głośnikowych, szczególnie w okolicy głośników, gdzie mogą występować uszkodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA