logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko wmd 75100 - Silnik - iskrzenie . Jaka wada ? co sprawdzić - filmik ?

MagdaIena 22 Lip 2018 12:51 2697 4
REKLAMA
  • #1 17343217
    MagdaIena
    Poziom 5  
    Witam
    Wymieniałem łożyska w pralce. Sprawdziłem silnik reg. fazowym z softstartem i jest to co na filmiku - iskrzy. Szczotki były krótkie więc wymieniłem na nowe (na starych szczotkach też iskrzyło). Silnik chodzi szybciej , dynamiczniej. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale rozkręciłem go - psiknąłem wd40 , łożyska lepiej się kręcą , wyczyściłem go ale to nic nie dało - dalej iskrzy. Czy do wymiany jest cały silnik czy można tylko wirnik wymienić ? Co jest bardziej opłacalne i gdzie ewentualnie można kupić wirnik ? Czy można kupić nowe wirniki czy tylko używki ?

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17343265
    mieszaczwcz
    Poziom 31  
    Ocena: 257
    NIGDY nie używaj WD40 do smarowania łożysk tym bardziej wysokoobrotowych, do tego są inne preparaty. Najlepiej przetoczyć komutator jeżeli jest nierówno wyrobiony, delikatnie i usunąć "nagar" z zalegający w szczelinach komutatora do tego są specjalne ostre "chacze". Czy szczotki nie mają zbyt dużego luzu bocznego albo zbyt małego docisku. Oryginalne są?
  • REKLAMA
  • #4 17343268
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3700
    Witam.
    Najprawdopodobniej będziesz miał zwarcia na komutatorze wirnika, ale to trzeba potwierdzić pomiarami.
    Jeśli tak by było to samego wirnika nie można kupić i tylko zakup całego silnika.
    Spróbuj jeszcze doczyścić wirnik pumeksem lub tym:
    http://szczotkiweglowe.pl/produkty/jks-02-kamien-scierny-320/
  • #5 17343304
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA