logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Świetlówka gaśnie po kilku sekundach. Czy dobrze dobrałem statecznik?

Achrioptera 23 Lip 2018 09:01 6147 10
REKLAMA
  • #1 17344718
    Achrioptera
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Dzień dobry

Mam problem z oświetleniem budowanego terrarium. Dobrałem pojedynczą świetlówkę i statecznik jak na załączonym zdjęciu. Świetlówka włącza się na około 40 sekund, po czym gaśnie. Przez pewien czas nie da się jej włączyć, ani innej włożonej na jej miejsce (mam kilka sztuk takich samych świetlówek). Stateczniki też mam dwa identyczne. Oba zachowują się tak samo, nawet czas pracy do wyłączenia jest podobny, więc chyba wykluczyłem pojedyncze wady podzespołów. Co zatem robię źle?

Świetlówka gaśnie po kilku sekundach. Czy dobrze dobrałem statecznik?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17344746
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1752
    Witam.
    Wygląda na to że coś jest felerne.Prawdopodobnie statecznik ma wadę.Wykluczam zanik zasilania układu ,gdyż to pewnie sprawdziłeś.By wykluczyć lub stwierdzić że statecznik jest felerny(może być wina świetlówek ),podłącz zwykłą świetlówkę 18W ,nie tą dedykowaną do terrarium.
  • REKLAMA
  • #4 17346648
    e-sparks
    Specjalista elektryk
    Ocena: 216
    nikusert napisał:
    Wygląda na to że coś jest felerne
    Ciekawa teoria. tylko co to może być....
    Na stateczniku jest napisane, że przewody od strony podgrzewanej (3-4) nie mogą być dłuższe, niż 0,5 metra, dodatkowo nie powinny być skręcone ze sobą. Zaś przewody strony zimnej (1-2) nie powinny być dłuższe niż 1 metr. Odstępstwa od tego to potencjalne problemy.
    Ponadto ten statecznik reaguje na uszkodzenie lampy jej wyłączeniem, jeśli więc lampa pobiera więcej prądu niż powinna, lub grzałka jest spalona stateczni się wyłączy.
  • #5 17346661
    Achrioptera
    Poziom 7  
    Długość przewodów... teraz czuję się głupio. Postaram się to sprawdzić jeszcze dziś.

[update]

Wszystkie przewody skrócone do zalecanych długości. Nie pomogło. Rura 21W świeciła ok 30 s. Miałem również dłuższą 28W, działała niecałe 10 s. Spróbuje dziś kupić jakąś świetlówkę 18W. Jeśli nie pomoże, wyrzucam wszystko przez okno i kupię gotową lampkę LED.
  • #6 17346976
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    Obawiam się, że ten statecznik ze świetlówek T8 obsłuży jedynie 18-watową.
    To zdanie
    Achrioptera napisał:
    Przez pewien czas nie da się jej włączyć, ani innej włożonej na jej miejsce
    świadczy, że statecznik zbyt mocno się nagrzewa i dlatego nie daje się załączyć.
  • REKLAMA
  • #7 17347555
    Achrioptera
    Poziom 7  
    Jako, że gniazda do świetlówek mam tylko w wersji G5 nie mogę sprawdzić 18 W. Kupiłem rurę 14 W. Działa, choć nie nazwałby tego rozwiązaniem problemu :| Może kiedyś spróbuję z 21 W innej firmy niż Osram.
  • #8 17347710
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    Achrioptera napisał:
    Może kiedyś spróbuję z 21 W innej firmy niż Osram.

Moim zdaniem problem leży w stateczniku.
    Achrioptera napisał:
    gniazda do świetlówek mam tylko w wersji G5

A nie możesz wymienić gniazd?
  • #9 17347722
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1548
    Achrioptera napisał:
    W. Kupiłem rurę 14 W. Działa, choć nie nazwałby tego rozwiązaniem problemu Może kiedyś spróbuję z 21 W innej firmy niż Osram.

Z treści tej wynika że problem leży w statecznikach . Ma po prostu Chińskie 24 W .Tak więc kupno świetlówki innej firmy nic nie da , no chyba że też Chińskie 21 Watt.
  • #10 17347743
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1841
    https://www.tridonic.pl/pl/download/data_sheets/DS_PC_BASIC_sl_4-28W_en.pdf

Proszę zerknąć na tabelę lamp matrix na stronie 4

Dla lampy T5 21W zalecany jest statecznik PC Basic sl 14–21 W
  • #11 17707527
    Achrioptera
    Poziom 7  
    Koniec końców zmieniłem świetlówkę na mniejszą 13 W. Problem zniknął.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z oświetleniem terrarium, gdzie świetlówka gaśnie po około 40 sekundach działania. Po wymianie statecznika i świetlówek problem nadal występował. Uczestnicy dyskusji sugerowali, że przyczyną może być zabezpieczenie termiczne statecznika lub jego niewłaściwe parametry. Zwrócono uwagę na długość przewodów oraz na to, że statecznik może nie obsługiwać wyższych mocy świetlówek. Ostatecznie użytkownik rozwiązał problem, zmieniając świetlówkę na mniejszą 13 W, co przywróciło prawidłowe działanie.
REKLAMA