Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaka pralka 8kg do 1400zł? Co najmniej dwa lata gwarancji, cicha i dobrej klasy

Piterixos 23 Jul 2018 13:19 4461 42
Eltrox Hurton
    Piterixos
    Level 27  
    Tak jak w temacie, czytałem artykuł na morele i euro o pralkach, ale dalej się zbytnio kompetentny nie czuję, a trochę opcji jest. Zastanawia mnie czy z ładownością nie jest tak, jak np z mocą zasilaczy komputerowych tzn, czy jeżeli pralka X ma ładowność 8kg, a pralka Y 7kg, to czy to na pewno oznacza, że do pralki X mogę włożyć więcej? Czy może jest tak, że te 8kg to podane na wyrost? Np dobrej jakości zasilacz 550W uciągnie więcej niż kiepski 600W.

Fajnie gdyby głośność wynosiła max 60db (przy okazji, te głośności to podane w czasie pracy przy jakim załadunku? Domyślam się, że im większy ładunek tym głośniejsza praca?).

Do tego dobrze gdyby była wydajna.

Co myślicie o tym modelu?
    https://allegro.pl/pralka-samsung-ww80j5346mw-eo-eco-bubble-8kg-i7417380318.html
    Trochę mi głośność przeszkadza, ale tak poza tym chyba nieźle to wygląda.
  • Eltrox Hurton
    Kenworth 18
    Level 43  
    Witam.
    Jeśli chodzi o załadunek to akurat pralka o ładowności 8kg ma większy bęben od modelu z załadunkiem np. 6kg, ale jest to graniczna ładowność czyli do 8kg.
    Jeśli chodzi o Samsunga to gdybym musiał kupić pralkę dla siebie to właśnie rozważałbym ofertę Samsunga lub Amica ewentualnie LG.
    Jako jeden z niewielu już producentów AGD Samsung umożliwia wymianę łożysk w razie ich awarii a to duża zaleta bo producenci tnąc koszty produkcji na pierwszy montaż stosują łożyska coraz słabszej jakości i prędzej czy później nadejdzie czas na ich wymianę.
    Jeżeli zaś chodzi o głośność pracy pralki to można rozważyć modele z silnikami 3 fazowymi lub z systemem Direkt Drive czyli silnikiem zespolonym ze zbiornikiem pralki.
    Takie modele pracują z wiele wyższą kulturą i ciszej lecz bywają nieco bardziej awaryjne niż pralki z silnikiem komutatorowym i koszty napraw są wyższe w takim wypadku.
    Piterixos
    Level 27  
    Poprzednia pralka to był ten model: https://best-media.pl/pl/pralka-lg-f0j5nn3w-darmowy-transport.html

I ponoć się zepsuła bo za dużo się do niej wkładało, stąd pomysł by kupić model z większą ładownością. Własnie łożyska uległy ponoć uszkodzeniu (pralka pracuje teraz bardzo głośno, a przy wirowaniu koniecznie trzeba opuścić łazienkę bo aż głowa boli od hałasu). Także idea jest taka że jak pralka będzie większa to nie będzie jej się dało tak załatwić. Pytałem się rodziców czy nie opłaca się naprawiać to stwierdzili, że nie, a ja pojęcia nie mam więc co będę dyskutował.

Czyli rozumiem, że w przypadku każdego modelu Samsunga ewentualna naprawa by była bardziej opłacalna? Zauważyłem, że w przypadku jednego modelu marki Bosch specjalnie napisali o tym, że łożyska można wymieniać, ale rozumiem, że brak takiej informacji w przypadku Samsunga nie oznacza, że się nie da?
    Kenworth 18
    Level 43  
    Ten LG który mają kolegi rodzice również powinien mieć rozbierany zespół piorący a co za tym idzie wymienne łożyska.
    Czy naprawa pralki z rozbieranym zbiornikem zlecona serwisowi jest tańsza od naprawy pralki ze zbiornikiem zgrzewanym.
    W sumie ceny są porównywalne, ale w przypadku uszkodzenia krzyżaka bębna w pralce z rozbieralnym zbiornikem krzyżak występuje jako część zamienna a w przypadku pralki ze zgrzewanym zbiornikem nie występuje jako część na wymianę bo producent nie przewidział w takiej pralce wymiany łożysk tylko kompletnego zespołu piorącego.
    Czy obecnie każdy model Samsunga ma rozbierany zbiornik.
    Mówiąc szczerze nie zajmuję się zawodowo naprawą AGD, ale w pralkach Samsunga z którymi miałem do czynienia do tej pory nie znalazł się model bez rozbieralnego zbiornika.
    Jeśli coś się zmieniło to z pewnością wypowie się w tej kwestii któryś z użytkowników forum zajmujący się zawodowo serwisem.
    Jeśli ktoś ma dryg do majsterkowania itp. i podejmie się na własną rękę wymiany łożysk w pralce z rozbieranym zbiornikem to stosując nawet fabryczny uszczelniacz a nie zamiennik i łożyska dobrej klasy to można się bez problemu zmieścić w kwocie 150 zł. nie licząc oczywiście własnego wkładu pracy.
    Borutka
    Level 29  
    Piterixos wrote:
    czy jeżeli pralka X ma ładowność 8kg, a pralka Y 7kg, to czy to na pewno oznacza, że do pralki X mogę włożyć więcej? Czy może jest tak, że te 8kg to podane na wyrost?

Fajnie gdyby głośność wynosiła max 60db (przy okazji, te głośności to podane w czasie pracy przy jakim załadunku? Domyślam się, że im większy ładunek tym głośniejsza praca?).
    .

Pralki 7-9kg mają rozmiarowo zbliżone bębny.
    Na ogół jest tak, że ten maksymalny załadunek dotyczy tylko jednego podstawowego programu" bawełna". Pozostałe programy mają przewidziany i opisany w instrukcji załadunek zwykle od 2-5kg. Dobrze jest się tego trzymać, ponieważ z powodu nadbagażu pralka może użyć nieodpowiedniej ilości wody, słabo uprać lub wypłukać, oszukać na wskazaniu czasu prania lub w ogóle nie wystartować. W słabych pralkach zdarza się, że podane obroty wirówki dotyczą programu z najmniejszą ładownością. Także moim zdaniem brać jak największą.
    Głośność 60dB podczas prania to bardzo zły wynik. Dobry wynik to 50dB dla prania i ok. 70dB dla wirowania. Głośność pralki zależy od klasy sprzętu i jakości materiałów, czyli wyciszenie i zawieszenie wanny, rodzaj napędu itp.
  • Eltrox Hurton
    Borutka
    Level 29  
    Piterixos wrote:
    Ten wynik 50/70 to chyba przesada. Poprzednia pralka miała 55/74 i to było w zupełności ok.

Nie ukrywam, że wolałbym troszkę więcej konkretnych propozycji.

Podałem parametry cichej pralki. Określenie "w zupełności" jest subiektywne i wybierzesz co Ci odpowiada.
    Poruszasz się po półce z pralkami, gdzie data zgonu wypisana jest obok ceny. Na sensowną (dobre rokowania na żywotność i serwisowalność) pralkę 8-9kg trzeba przeznaczyć znacznie więcej.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Witam.
    Kolego Borutka kolega Pitrerixos to typ konsumenta, który po awarii sprzętu AGD utylizuje go więc nie ma sensu dyskutować na temat pralek, które mają jeszcze opcję wymiany łożysk.
    Myślę, że gdyby się pochylić nad tym LG rodziców autora to pralka była by jeszcze do uratowania.
    Niech kolega kupuje taką pralkę jakai się koledze podoba bo po awarii i tak trafi na złomowisko więc producent nie ma kompletnie znaczenia.
    Piterixos
    Level 27  
    Kenworth 18 wrote:
    Kolego Borutka kolega Pitrerixos to typ konsumenta, który po awarii sprzętu AGD utylizuje go więc nie ma sensu dyskutować na temat pralek, które mają jeszcze opcję wymiany łożysk.

Skąd taki wniosek, przecież sam pytałem o taką opcję...

Mama mi powiedziała, żebym pooglądał pralki, no to właśnie research robię. Pytałem się, czy nie wystarczy tego LG do serwisu oddać to usłyszałem, że to trzeba sprawdzonego fachowca mieć (my takiego nie posiadamy), także się dalej nie zagłębiałem, łatwiej mi poczytać o samych pralkach i ich parametrach niż szukać kogoś kto naprawi. No chyba, że koledzy znają jakiegoś fachowca czy fachowy zakład w okolicach Zagłębia Dąbrowskiego?

Kenworth 18 wrote:
    Niech kolega kupuje taką pralkę jakai się koledze podoba bo po awarii i tak trafi na złomowisko więc producent nie ma kompletnie znaczenia.

To chyba tak nie działa. Właśnie zakładając, że byłbym takim typem konsumenta jak wspomniałeś wyżej powinienem bym był uważniej wybierać, żeby jak najdłużej produkt działał.
    r103
    Level 34  
    Jeszcze raz, powoli.

Pralki teraz robią takie raczej "jednorazowe" czyli niemożliwe/nieopłacalne do naprawy.
    Te 2 lata gwarancji a pewnie jeszcze z rok albo dwa to każda wytrzyma.
    Jak się popsuje po gwarancji to albo naprawa jest niemożliwa /nierozbieralny bęben zazwyczaj / albo nieopłacalna /ceny "elektroniki"/

Tak że jak tu piszą kupuj taką żeby ci po tych kilku latach nie było szkoda wyrzucać /poziom ceny jest różny dla jednego Łirpol dla drugiego Milka/...
    mrice
    Moderator of Home appliances
    Piterixos wrote:
    I ponoć się zepsuła bo za dużo się do niej wkładało, stąd pomysł by kupić model z większą ładownością. Własnie łożyska uległy ponoć uszkodzeniu

Ubawiłem się do łez, włóż to miedzy bajki i zapomnij.

Piterixos wrote:
    Czyli rozumiem, że w przypadku każdego modelu Samsunga ewentualna naprawa by była bardziej opłacalna?

Nie, opłacalność na podobnym poziomie, a moim skromnym zdaniem nawet niższa niż przy LG, bo jakościowo zdecydowanie gorszy sprzęt.

Kenworth 18 wrote:
    w przypadku uszkodzenia krzyżaka bębna w pralce z rozbieralnym zbiornikem krzyżak występuje jako część zamienna

Lub z całym bębnem za kolosalną kwotę.

Piterixos wrote:

Znalazłem takie coś:

https://allegro.pl/gorenje-pralka-w8544n-ipl-1400-obr-min-a-i7404751835.html

Tylko, że pierwszy raz tę markę widzę, więc nie wiem co o niej myśleć.

Gorenje jak Gorenje, marka znana na rynku od wielu lat, tylko nie prężąca się w reklamie jak Szajsung. Zaleta to przyzwoite ceny na oryginalne części zamienne.

Piterixos wrote:
    Pytałem się, czy nie wystarczy tego LG do serwisu oddać to usłyszałem, że to trzeba sprawdzonego fachowca mieć (my takiego nie posiadamy)

W tej kwestii warto popytać po znajomych, sąsiadach, rodzinie... Choć obawiam się, z tego co kolega pisał wcześniej, że te łożyska juz od dawna hałasują i różnie juz może byc ze wzgledu na stan osi bębna.

r103 wrote:
    Pralki teraz robią takie raczej "jednorazowe" czyli niemożliwe/nieopłacalne do naprawy.
    Te 2 lata gwarancji a pewnie jeszcze z rok albo dwa to każda wytrzyma.
    Jak się popsuje po gwarancji to albo naprawa jest niemożliwa /nierozbieralny bęben zazwyczaj / albo nieopłacalna /ceny "elektroniki"/

Bardzo ciekawa i mocno rozmijająca się z prawdą teoria wg której serwisy niezależne musiały by żyć z wysokokalorycznego powietrza.

Podsumowując temat, ja bym poszedł raz jeszcze w LG, tyle, że jak coś się będzie działo z pralką nie tak to zawczasu warto wezwać serwis który ustali co dla czego i za ile. Wtedy można rozważyć słuszność naprawy lub wymiany.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Koledzy tutaj piszą jakie marki brać pod uwagę a kolega zastanawia się nad Gorenje, które niestety już dosyć długo stosuje zgrzewane zespoły piorące i stąd moje wnioski.
    Ja pisałem o 3 markach czyli Amica, Samsung i LG i również myślę, że wybór LG będzie dobrze wydanymi pieniędzmi na zakup sprzętu.
    PS.
    Kolego Mrice czyli Samsung i Amica również poszły w ślady Boscha i łożyska są zespalane z tylną wanną?
    mrice
    Kenworth 18 wrote:

Kolego Mrice czyli Samsung i Amica również poszły w ślady Boscha i łożyska są zespalane z tylną wanną?

To, że w sprzedaży oferuje się cały zbiornik (w przypadku zgrzewanych) albo tylną połówkę (w przypadku rozbieralnych) nie oznacza wcale, że łożyska są nie demontowalne, czy zespolone.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Przepraszam, że piszę bez związku z tematem autora.
    O zespolonych łożyskach z tylną wanną w pralkach Bosch pisał sporo kolega Marcin Śląsk czyli coś chyba jest na rzeczy?
    Przyznam się szczerze, że z dużą ilością modeli pralek Bosch nie miałem styczności i dlatego dopytuję doświadczonego kolegę.
    Piterixos
    Level 27  
    Czyli rozumiem, że pralki nie da się zepsuć ładując za dużo ubrań? Ok, tak czy siak ona już tak głośno pracuje od dosyć dawna, więc jeśli z czasem naprawa staje się mniej opłacalna to już chyba gorzej być nie może. Jak tak sobie o tym myślę to logiczniejsze się wydaje, że zbyt mała ilość ubrań mogłaby doprowadzić do problemów, bo wtedy masa się nie rozłoży równomiernie i będzie powodowało to wibracje bębna, czy taka obawa jest racjonalna czy też nie ma to praktycznego wpływu?

Z LG w interesującym mnie budżecie na allegro tylko taką ofertę znalazłem:

https://allegro.pl/pralka-lg-fh2c3td-i7096388775.html#thumb/1

Czy ta byłaby ok?

Czym dokładnie objawia się wyższość LG nad Samsungiem?

Gorenje zgrzewane elementy, czyli o naprawialności w przypadku tego modelu, który podlinkowałem można zapomnieć?
    mrice
    Piterixos wrote:
    Czyli rozumiem, że pralki nie da się zepsuć ładując za dużo ubrań? Ok, tak czy siak ona już tak głośno pracuje od dosyć dawna, więc jeśli z czasem naprawa staje się mniej opłacalna to już chyba gorzej być nie może

Kwestie ilości prania włóż między bajki i nie drąż dalej tematu, można prać jedną pare skarpetek jak i załadowany bęben.

W Gorenji zgrzewany jest tylko zbiornik czyli utrudniona wymiana łożysk, co nie oznacza, że niemożliwa.

LG, cóż, można by rzec, że pralka w zasadzie bez błędów konstrukcyjnych, jakością nie ustępujaca innym producentom, bezproblematyczny napęd bębna DD. Samsung, temat rzeka, niskie mam mniemanie o jakości i wykonaniu tego sprzętu, do tego co chwile kombinują i pierdoły wymyślają, upychają chińskie pompy, potrafią popełnić błędy konstrukcyjne, problematyczna elektronika przy inverterach.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Witam.
    Wracając do marki Gorenje to oczywiście wymiana łożysk jest możliwa jak już pisał kolega Mrice, ale w razie uszkodzenia krzyżaka bębna nie występuje on jako część zamienna w przypadku pralek że zgrzewanym zbiornikem.
    Są firmy, które wyspecjalizowały się w tego typu naprawach i oczywiście można przywrócić taką pralkę do pełnej sprawności pod warunkiem, że stan krzyżaka na to pozwoli.
    Tutaj przykład takiej firmy:
    http://wymianalozysk.pl
    Niestety obecnie producenci przechodzą już samych siebie w tzw. zamierzonym postarzaniu produktu i jakość części a szczególnie części zespołów piorących jest poniżej krytyki.
    Kupując obecnie pralkę warto się zastanowić czy bierze się pod uwagę naprawę zespołu piorącego w przyszłości czy też kupuje się sprzęt, który po takiej awarii z powodu niedostępności części będzie się nadawał do utylizacji.
    By nie być gołosłownym podaję przykład mojego tematu.
    Pralka o której mowa co prawda miała rozbierany zespół piorący, ale dostępność części zamiennych jest już prawie żadna i byłem o krok od kapitulacji.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3463615.html#17253202
    Piterixos
    Level 27  
    Jakie inne marki są warte uwagi? Załóżmy, że pralka nie będzie naprawiana i że liczy się tylko czas do pierwszej awarii. Ten LG, który wcześniej wrzuciłem podrożał i jest poza budżetem niestety:/
    PanAGD
    Level 23  
    No to może Bosch WAN2426EPL? 8kg wsadu, 1200 obr, wymienne łożyska, no i silnik bezszczotkowy.
    Piterixos
    Level 27  
    Eh, ona kosztuje 1500, a ja bym się chciał w 1300 zmieścić:/ Według Allegro pralki o pojemności 8kg się zaczynają od 930zł, czyli na chłopski rozum 1300 powinno pozwolić już na zakup czegoś sensownego chyba? Czy może lepiej zejść do 7kg w takim razie?
    PanAGD
    Level 23  
    Zwiększ budżet do 1350zł i masz fajnego Siemensa - WM12N06BPL
    kierbedz4
    Level 36  
    Ja bym się skoncentrował nad kupnem pralki LG na 4 zakupione pralki LG wszystkie pracują od roku bezawaryjnie.Przemawia za tą opcją silnik bezszczotkowy z gwarancją 10 letnią ,napęd bezpaskowy,możliwa wymiana łożysk na bębnie.Wejdż na stronę hurtowni OLe Ole i możesz sobie wybrać model a nawet zamówić z bezpłatnym dowozem pod drzwi.
    Piterixos
    Level 27  
    Ten Siemens wygląda ok jeśli chodzi o specyfikację. Ktoś ma jakieś przeciwwskazania? Ewentualnie inne opcje?
    T.O.M.M.Y
    Level 16  
    kierbedz4 wrote:
    Ja bym się skoncentrował nad kupnem pralki LG na 4 zakupione pralki LG wszystkie pracują od roku bezawaryjnie.Przemawia za tą opcją silnik bezszczotkowy z gwarancją 10 letnią ,napęd bezpaskowy,możliwa wymiana łożysk na bębnie.Wejdż na stronę hurtowni OLe Ole i możesz sobie wybrać model a nawet zamówić z bezpłatnym dowozem pod drzwi.

A jaki model LG dokładnie ?
    mrice
    Jaki chcesz, bazowa konstrukcja jest taka sama.
    T.O.M.M.Y
    Level 16  
    Ja chyba postawię chyba SIEMENS WM12N06BPL. Może się ktoś wypowiedzieć na temat tego modelu ?
    PanAGD
    Level 23  
    Pralka przede wszystkim w pełni serwisowalna - wymienne łożyska. Prosta w obsłudze, posiada wszystkie najważniejsze programy, duży wsad, cichutko pracuje. Model robiony w Łodzi. Sprawdzona konstrukcja.