logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer wolno działa i przekracza limit czasu połączenia - co robić?

mrluki666 23 Lip 2018 13:49 543 8
REKLAMA
  • #1 17345182
    mrluki666
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Witam kilka dni temu mój komputer zaczął działaś strasznie wolno. Poza tym że odpala sie około 3 min to nawet w przeglądarce nieda się nic zrobić ani niczego pobrać ponieważ wyskakuje "przekroczono limit czasu połączenia". Tak samo jest z otworzeniem jakiejkolwiek aplikacji, graniczy to z cudem. Jak tylko dostanę się do menadżera urządzeń to napiszę specyfikację urządzeń komputera. Robienie formata nie jest mi zbytnio na ręke. Z góry dziękuję za wyrozumiałość i pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17345191
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 408
    Oprócz specyfikacji sprzętu wrzuć SMART dysku.
  • REKLAMA
  • #3 17345195
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2092
    mrluki666 napisał:
    Mój komputer

Tajemnicą jest jaki ? (podaj jego konfigurację)
    Wykonaj test dysku- podaj jego SMART np. z Crystal disk info.
    W między czasie, możesz oczyścić system z ewentualnych zagrożeń, za pomocą Malware bytes i ADWcleaner (usuwając wszystko, co zostanie wykryte) po tym czyszczenie za pomocą CCleaner.
    I czekamy na wyniki. :|
  • REKLAMA
  • #4 17345346
    mrluki666
    Poziom 6  
    Właśnie męcze się z instalacją Crystal disk info, ale natrafiłem na kolejną przeszkodę. Niektóre nazwy plików/folderów poprostu znikneły. Być może to poprostu wirus. A gdy odpalam notatnik wyświetlają się tylko niektóre litery.
  • #5 17345357
    icosie
    Poziom 34  
    Ocena: 239
    Wyłącz komputer, nie katuj go. Ściągnij na innym program MHDD w wersji botowalnej i utwórz pendrive z programem lub nagraj na płytę. Odczytasz tym SMART.
  • #6 17345368
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2092
    icosie napisał:
    Wyłącz komputer, nie katuj go. Ściągnij na innym program MHDD

To już prościej, na innym odczytać SMART tego dysku, podłączając go jako dysk dodatkowy.
  • REKLAMA
  • #7 17345383
    icosie
    Poziom 34  
    Oczywiście, że można, tylko to się wiąże z otwarciem obudowy komputera, a nie każdy chce to robić. Tak czy siak, są opcje, teraz tylko trzeba wybrać jedną z dróg i nią podążać.
  • #8 17345388
    mrluki666
    Poziom 6  
    Mam już zbootowanego pendrive i co dalej? Jestem dosyć niedoświadczony w tego typu sprawach.
  • #9 17345399
    icosie
    Poziom 34  
    Jest na nim program MHDD? Jeżeli tak to podczas uruchamiania wejdź do BIOS (pendrive podłącz przed uruchomieniem) i ustaw bootowanie z tego pendrive.

Powinien Ci się ukazać program MHDD. Wybierasz w nim dysk do sprawdzenia i wciskasz F8.
    Link

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wolnym działaniem komputera, który uruchamia się przez około 3 minuty i wyświetla komunikat "przekroczono limit czasu połączenia" podczas korzystania z przeglądarki oraz aplikacji. Uczestnicy dyskusji sugerują wykonanie testu SMART dysku twardego za pomocą programów takich jak CrystalDiskInfo lub MHDD, a także zalecają skanowanie systemu w poszukiwaniu złośliwego oprogramowania przy użyciu Malwarebytes i ADWcleaner. Użytkownik napotyka trudności w instalacji CrystalDiskInfo oraz znikające pliki, co może sugerować obecność wirusa. Wskazówki obejmują również bootowanie z pendrive'a, aby uruchomić MHDD i sprawdzić stan dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA