logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer zwiesza się/ Działa jedynie w trybie awaryjnym

Malcolm77 09 Mar 2014 21:43 1587 11
REKLAMA
  • #1 13387407
    Malcolm77
    Poziom 9  
    Na początku powiem że jestem zielony w sprawach komputerowych :(

Wracając do problemu. Wczoraj z niewiadomych przyczyn komputer mi się zwiesił a mianowicie włączał się w miarę normalnie ale gdy próbowałem włączyć cokolwiek zaczynał mulić, foldery się otwierają lecz próbując włączyć chorma ładuje się lecz nie włącza, menadżer niestety też nie wchodził. Spróbowałem włączyć ostatnie działające ustawienia i na jeden raz podziałało. Później niestety dalej działo się tak samo a ostatnie działające ustawienia nie pomagały. Jedynie podczas trybu awaryjnego komputer działa poprawnie i nie zwiesza.
    Jeżeli mam coś wrzucić czy coś podać to piszcie bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13387441
    Epox
    Poziom 38  
    Ocena: 141
    Malcolm77 napisał:
    Jeżeli mam coś wrzucić czy coś podać to piszcie bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
    Na początek pełną specyfikację PC wraz z zasilaczem . Zainstaluje kolega Crystal Disc Info i wrzuci pełnego screena.
  • REKLAMA
  • #3 13387524
    Malcolm77
    Poziom 9  
    To chyba to :)

• REKLAMA
  • #4 13388245
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 394
    Witam

Dysk kwalifikuje się do wymiany na nowy lub naprawy. Uszkodzone sektory mogą powodować problemy z działaniem systemu operacyjnego.
  • Pomocny post
    #5 13388304
    elessar87
    Poziom 33  
    Ocena: 88
    Dysk może powodować opisane problemy ale nie musi. Monitoruj SMART, obserwując atrybut 05. Jeśli będzie szybko przyrastał tzn. że czas już wymienić dysk na nowy. Nawet jeśli nie będzie przyrastał to i tak zacznij już organizować na niego środki. Zabezpiecz ważne dane na innym nośniku bo w tej chwili nie znasz dnia ani godziny...

Póki co jednak należy wykluczyć możliwość infekcji. Pobierz programy Malwerbytes Anti-Malware oraz Adwcleaner. Wykonaj szybkie skanowanie w MBAM oraz Szukaj i Usuń w ADWC.
  • #6 13393109
    Malcolm77
    Poziom 9  
    Wymiana mi się w żaden sposób nie opłaca wiec muszę pomyśleć nad nowym a z tego coś spróbuję jeszcze wykrzesać :)
    elessar87 napisał:
    Monitoruj SMART, obserwując atrybut 05. Jeśli będzie szybko przyrastał tzn. że czas już wymienić dysk na nowy.

więc zacznę od tego :) W jaki sposób mam to zrobić
    elessar87 napisał:
    Pobierz programy Malwerbytes Anti-Malware oraz Adwcleaner. Wykonaj szybkie skanowanie w MBAM oraz Szukaj i Usuń w ADWC.

Jak już to zrobiłem to co w związku z tym ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 13393135
    zieloczek100
    Poziom 38  
    Ocena: 51
    Malcolm77 napisał:
    W jaki sposób mam to zrobić

Jak będzie wzrastać cyferka w ostatniej kolumnie to znaczy, że pogłębia się uszkodzenie dysku.
  • #8 13393142
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 231
    Po ikonce kosza wnioskuję że bawiłeś się z wyglądem XPka instalując jakieś bajery.
    Może to będzie dziwne, ale spróbuj odinstalować wszystko co związane jest z innym wyglądem niż oryginalny i poustawiać wszystko domyślnie.

W tr. awaryjnym Windows wczytuje tylko niezbędne narzędzia, dlatego może działać poprawnie jeśli te pliki zmiany wyglądu coś namieszały.
  • #9 13393200
    Malcolm77
    Poziom 9  
    młody14 napisał:
    Po ikonce kosza wnioskuję że bawiłeś się z wyglądem XPka instalując jakieś bajery.

Szczerze to mój brat kiedyś się bawił w takie rzeczy mnie to nie cieszyło nigdy. Chociaż te "bajery" zainstalowano dość dawno i tak nie zaszkodzi spróbować :)

Nie wiem ile mam obserwować te SMART, ale nie przyrasta mi w żaden sposób. A dalej jedynie działa mi w trybie awaryjnym. Chyba już nic nie pomoże mojemu dyskowi ;/
  • Pomocny post
    #10 13394654
    mkra
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Ponieważ system działa w trybie awaryjnym, wskazuje to, że przynajmniej podstawowe podzespoły są sprawne.

Przyjrzał bym się uruchomionym przy starcie programom i usługom. Można do tego wykorzystać systemowy "msconfig.exe" - narzędzie konfiguracji systemu.

1. Na początek wyłączyłbym programy w zakładce "Uruchomianie".
    2. Gdy nie pomoże można wyłączyć niektóre usługi: w zakładce "Usługi" zaznaczyć kwadrat "Ukryj wszystkie usługi firmy MS" i wyłączyć usługi innych producentów.
    Wyłączenie zbędnych usług MS, to jest oddzielny temat.
  • Pomocny post
    #11 13395326
    elessar87
    Poziom 33  
    Ocena: 88
    Malcolm77 napisał:

Nie wiem ile mam obserwować te SMART, ale nie przyrasta mi w żaden sposób.

Nie, nie. To nie działa w ten sposób. Wartość atrybutu nie będzie przyrastała z godziny na godzinę (choć w ekstremalnych przypadkach może tak być). W Twoim przypadku wystarczy monitorowanie powiedzmy raz w tygodniu.

System na tym dysku może działać niestabilnie i bez wymiany dysku raczej tego nie wykluczymy. Możesz spróbować przeinstalować system, ale nie ma pewności czy uda Ci się go zainstalować.
  • #12 13398387
    Malcolm77
    Poziom 9  
    mkra napisał:
    Przyjrzał bym się uruchomionym przy starcie programom i usługom. Można do tego wykorzystać systemowy "msconfig.exe" - narzędzie konfiguracji systemu.

O dziwo pomogło to uruchomić go w normalnym trybie bez problemu. Dzięki temu mogę spokojnie zrobić sobie kopie na dysku zewnętrznym i używać jak na razie komputera chociaż i tak mam zamiar zakupić nowy :)
    elessar87 napisał:
    Nie, nie. To nie działa w ten sposób. Wartość atrybutu nie będzie przyrastała z godziny na godzinę (choć w ekstremalnych przypadkach może tak być). W Twoim przypadku wystarczy monitorowanie powiedzmy raz w tygodniu.

Dziękuję bardzo za radę :) Zastosuję się do niej i będę systematycznie sprawdzał co i jak dopóki będę go używał :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który zawiesza się podczas normalnego uruchamiania, działając poprawnie jedynie w trybie awaryjnym. Po analizie, sugerowane są różne kroki diagnostyczne, w tym sprawdzenie specyfikacji sprzętowej oraz monitorowanie stanu dysku twardego za pomocą programu CrystalDiskInfo. Wskazano na możliwość uszkodzenia dysku, co może prowadzić do problemów z systemem operacyjnym. Użytkownik został również poinstruowany, aby zainstalować oprogramowanie do skanowania w poszukiwaniu złośliwego oprogramowania (Malwarebytes Anti-Malware, AdwCleaner) oraz wyłączyć zbędne programy i usługi uruchamiane przy starcie systemu. Po zastosowaniu tych kroków, komputer udało się uruchomić w normalnym trybie, co umożliwiło wykonanie kopii zapasowej danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA