logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć programator pralki Amica PA5510B421 przed uszkodzeniem?

Krzysztof Tworek 25 Sie 2005 18:07 4554 9
REKLAMA
  • #1 1763729
    Krzysztof Tworek
    Poziom 13  
    Ocena: 56
    Posiadam pralke Amica PA5510B421.
    Swoje z nią już przeszedłem ...
    Dzięki elektroda. pl parę problemów z tym urządzeniem rozwiązałem.
    Mam pytanie.
    Często na skutek awarii zaworu przesterowania dochodzi do uszkodzenia np.
    triaków w programatorze.
    Czy np. zastosowanie stycznika przenoszącego prąd zasilania zaworu przesterowania nie ograniczyłoby możliwości uszkodzenia programatora?
    A może ktoś ma jakiś inny pomysł?
    Programator do tej pralki jest dość drogim urządzeniem i warto byłoby go ochronić.
    Pozdrawiam KT
  • REKLAMA
  • #2 1763753
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 1763954
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    1. Sprawdź czy są zaizolowane końcówki doprowadzeń zaworu przesterowania ! (ktoś tu gdzieś kiedyś pisał, że przy niektórych ruchach bębna końcówki mogą dotykać do cześci uziemionych (PE).

2. Zamień miejscami końcówki N i L (niebieski z brązowym najprawdopodobniej) we wtyczce (lub na przyłączu przy pralce).

Chodzi o to by triak podawał "zero" na zawór, bo wtedy przywarcie do obudowy nie tworzy obwodu: faza, triak, obudowa, przewód PE i nie pali go.

To taki błąd konstrukcyjny, bo teoretycznie pralka nie powinna być wrażliwa na rodzaj okablowania gniazdka (z wyjątkiem przewodu PE oczywiiście :) ).
  • REKLAMA
  • #4 1764115
    Sylwek47
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Witam

Praktycznym i bardzo tanim zabezpieczeniem przed zwarciem jest zastosowanie bezpiecznika (tzw. radiowym) o wartości <1A.
    Oprawka do tego bezpiecznika kosztuje ok. 2 zł.
    Żeby zabezpieczyć przed doziemieniem (np. uderzeniem silnika), radził bym założyć bezpiczniki na obydwu przewodach zaworu przesterowania.

Pozdrawiam...
  • #5 1764221
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    Ja stosuję teraz bezpieczniki 0,5A i tylko na wyjsciu z triaka.
  • #6 1764277
    Paweł Es.
    Zwykle jest tak, że element elektroniczny (szczególnie drogi element i trudny do dostania) zabezpiecza (łatwo dostępny) bezpiecznik przed uszkodzeniem (przy podaniu na jego zaciski pełnego napięcia "z poświęceniem" robi za ochroniarza :) - tak jakoś jest w tej technice.
  • REKLAMA
  • #7 1768360
    Krzysztof Tworek
    Poziom 13  
    Pytanie !
    Dlaczego sam producent nie pomyślał o zabezpieczeniu programatora przed uszkodzeniem?
    Czyżby celowy sabotaż ?!!!!!!!!!!!!!!...
  • #8 1768388
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 1773821
    Paweł Es.
    Uczy się ? Na plecach klientów ?
    A poza tym Amica nie produkuje programatorów tylko kupuje gotowe z włoskiej firmy MDL S.A. (nie wiem czy we wszystkich modelach ale pewnie tak). Amica dostarcza tylko programy prania
    To MDL oszczędza robiąc g... albo nawet celowo by mieć ciągłośc zbytu, wkładem Amicy w całokształt może być konstrukcja mechaniczna umożliwiająca pojawienie się zwarcia w obwodzie sterowanym.
  • #10 1982978
    Krzysztof Tworek
    Poziom 13  
    Zastosowałem 2 bezpieczniki 0,5 A na wyjściu z triaka.
    Wszystko działa prawidłowo. Myślę, że problem został rozwiazazany.

Dziękuję KT.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zabezpieczenia programatora pralki Amica PA5510B421 przed uszkodzeniem triaków spowodowanym awarią zaworu przesterowania. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie przekaźnika lub stycznika do przenoszenia prądu zasilania zaworu, co chroniłoby moduł programatora. Dodatkowo rekomendowano użycie bezpieczników o wartości 0,5 A lub poniżej, montowanych na wyjściu z triaka lub na obu przewodach zaworu, co zabezpiecza przed zwarciem i doziemieniem. Wskazano również na konieczność sprawdzenia izolacji końcówek zaworu oraz ewentualnej zamiany przewodów fazowego i neutralnego, aby triak podawał "zero" na zawór, co zmniejsza ryzyko uszkodzenia. Dyskusja zawierała także uwagi dotyczące konstrukcji pralki i programatora, wskazując, że programatory są produkowane przez włoską firmę MDL S.A., a Amica dostarcza jedynie oprogramowanie prania. Ostatecznie zastosowanie dwóch bezpieczników 0,5 A na wyjściu z triaka zostało potwierdzone jako skuteczne zabezpieczenie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA