Witajcie mam pytanie , co można zrobić aby zbić temperatury w laptopie ? Laptop mam wyczyszczony , oraz pasta nałożona Arctic silver 2 w przeciągu roku 2 razy wymieniałem już pastę. Mam procesor a10 5750m 2,5 ghz z boostem do 3,5 ghz oraz radeon 8670m 2gb vram. Dlaczego chcę go ochłodzić ? już mówię. Niestety ale ta karta radeon 8670m ma strasznie niską ochronę termalną , normalnie działa w zakresie taktowania 975mhz oraz 800 mhz pamięci, w momencie gdy grafika osiąga 73 stopnie , zrzuca taktownie na 400 oraz 600 , gdzie np gry zaczynają nie miłosiernie ciąć. Jedyny sposób jaki znalazłem dotychczas to stworzyłem sobie plan zasilania który wkręca mi procesor do max 1,8 ghz ale niestety to już jest absolutny max bo np fortnite potrzebuje więcej mhz. Na takim planie gram np 5 minut płynnie na 50-70fpsach i nagle mam ścinki do 20 , grafika zrzuca taktownie , standardowo jej napięcie to 1,15v po zrzuceniu ma 0,80 v. ok 3,4 minut działa na niższym taktowaniu po czym znów wskakuje na nominalne taktowanie by po chwili ponownie zrzucić. Mam podkładki , dokładnie 3 sztuki , ale zbytnio nie pomagają. Już nie wiem co jeszcze by można spróbować zrobić , aby obniżyć i tak nie za wysoką temperaturę gpu.
Jedynym dobrym sposobem to chyba by było gdyby voltaż grafiki obniżyć , tylko czy da się to zrobić w laptopie ?
Jedynym dobrym sposobem to chyba by było gdyby voltaż grafiki obniżyć , tylko czy da się to zrobić w laptopie ?