logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferguson Ariva 103 nie startuje po wgraniu softu z Ariva 203

stalin2 24 Lip 2018 15:32 825 6
REKLAMA
  • #1 17347210
    stalin2
    Poziom 18  
    Ocena: 76
    Witam

Działała normalnie , po wgraniu softu z usb od arivy 203 na wyświetlaczu ON, i nie startuje.

Programem STB EPROM wgrywam rożne fabryczne softy - pisze że wszystko ok ale za każdym razem on na wyświetlaczu .

Com ma port rs 232 tym kablem już kilkanaście dekoderów zrobiłem .

Transmisja przebiega prawidłowo i po wypaleniu finisz , ariva startuje i tylko On.

Dekoder był sprawny , po wgraniu softu z usb zostało tylko na wyświetlaczu On .

Poprzednio na tym samym kablu i kompie robiłem arive 253 z ASH i normalnie poszła .

Znalazłem programator CH341A do pamięci z arivy 25q64 ,ten sam programator co do poduszek i komputerów samochodowych .

Wgram to ręcznie programatorem , wlutowałem zaprogramowany eprom s powrotem i teraz już nić nie świeci na wyświetlaczu - ale kablem nulmodem softy przyjmuje .

Zamówiłem nowy eprom 25Q64 , 9 zł z wysyłką .

Zaprogramuję go , wlutuje i zobaczę co to powie - czy macie jakieś inne sugestie ?
  • REKLAMA
  • #2 17347918
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2901
    Wgrać właściwy soft kablem i odpowiednim programem. Wgrywać Allcode+bootloader.
  • REKLAMA
  • #3 17348733
    stalin2
    Poziom 18  
    Tradycyjna metoda wgrywania softu jest nieskuteczna .
  • REKLAMA
  • #4 17348835
    LeDy
    Poziom 43  
    Coś robisz źle. Wgrywałem przynajmniej kilkanaście razy do "uwalonych" Ariv, nawet jak wyświetlacz nic nie wyświetlał i wszystko wchodziło i działało nie koniecznie za pierwszym razem. Programy można brać od dekoderów Openbox, Amiko, Cryptobox..
  • #5 17350328
    stalin2
    Poziom 18  
    Kilka naście ariv uwalonych już zrobiłem tylko z jedną jest problem .

EPROM pocztą przysłali , zaprogramuję go i wlutuję .
  • #6 17350929
    LeDy
    Poziom 43  
    Bo te wszystkie opisy reanimacji dotyczą błędu pamięci, (ASH,ON,on na wyświetlaczu) a nie uszkodzenia pamięci.
  • REKLAMA
  • #7 17351074
    stalin2
    Poziom 18  
    Zaprogramowałem nową pamieć 25q64 najnowszym wsadem z maja 2018r .abs.

Wlutowałem i dekoder normalnie wystartował zostało tylko wyszukać kanały i ustawić język .

Podejrzewam ze po aktualizacji z USB problem może powrócić - lepiej tego nie ruszać .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dekoderem Ferguson Ariva 103, który przestał działać po wgraniu oprogramowania z Ariva 203. Po próbie wgrania różnych fabrycznych softów za pomocą programu STB EPROM, dekoder wyświetla jedynie "ON". Użytkownik próbował również programowania pamięci EPROM za pomocą programatora CH341A, jednak po wlutowaniu zaprogramowanej pamięci dekoder nie reaguje. Po zamówieniu nowego EPROM 25Q64 i jego zaprogramowaniu, dekoder w końcu wystartował, ale użytkownik obawia się, że problem może powrócić po kolejnej aktualizacji z USB. Wskazówki od innych użytkowników sugerują, aby używać odpowiedniego oprogramowania, w tym Allcode+bootloader, oraz że problemy mogą dotyczyć błędów pamięci, a nie jej uszkodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA