logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne zachowanie gniazdka (jest faza a podpięte urządzenia nie działają)

grzesiek301 25 Lip 2018 16:48 1371 7
REKLAMA
  • #1 17349089
    grzesiek301
    Poziom 10  
    Witam

W mojej kuchni są 2 kontakty (podwójne), mam instalację 2 przewodową, wszystko działało dobrze do wczoraj, dzisiaj pojawił się problem z jednym kontaktem, napięcie w nim jest jednak po podłączeniu do niego czegokolwiek to urządzenie działa przez dosłownie sekundę i się wyłącza. W tym momencie gdy sprawdzam próbnikiem to z lewej mam fazę, na neutralnym świeci się też próbnik (nieco słabiej) no i na bolcu bo mam spięty neutralny z bolcem. Kiedy podepnę do tegoż kontaktu przedłużacz z uziemieniem do którego nic nie jest podłączone również mam takie samo zachowanie próbnika czyli w lewej faza świeci, w neutralnym i na bolcu też świeci ale słabiej.
    Gdy nic nie jest wpięte do kontaktu to próbnik pokazuje poprawnie czyli faza z lewej się świeci a neutralny i bolec nie.
    Instalację mam miedzianą na bezpiecznikach topikowych 2x10A
    W momencie pomiarów wyłączyłem wszystkie urządzenia z gniazdek w mieszkaniu.

Ma ktoś jakiś pomysł co tu się mogło zadziać ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17349136
    adamz74
    Poziom 33  
    Ocena: 194
    Kontakty do rozkręcenia i sprawdzenia. Wygląda na brak ciągłości neutralnego. Najczęściej łączone jest gniazdo do gniazda, więc podejrzewałbym upalony lub obluzowany styk na jakimś łączeniu.

Pozdr!
  • REKLAMA
  • #3 17349210
    grzesiek301
    Poziom 10  
    adamz74 napisał:
    Kontakty do rozkręcenia i sprawdzenia. Wygląda na brak ciągłości neutralnego. Najczęściej łączone jest gniazdo do gniazda, więc podejrzewałbym upalony lub obluzowany styk na jakimś łączeniu.

Pozdr!

Kontakty już są zmienione, problem pozostał, różnica między dwoma kontaktami jest taka że w tym nieszczęsnym mam neutralny zmostkowany z bolcem a w drugim nie ma mostka, po zmostkowaniu tego drugiego jest szansa że problem ustąpi ?
  • #4 17349227
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6662
    Poproszę o skan protokołu przeglądu pięcioletniego.
  • REKLAMA
  • #5 17349230
    abart64
    Poziom 34  
    Ocena: 632
    grzesiek301 napisał:
    po zmostkowaniu tego drugiego jest szansa że problem ustąpi ?

Nie masz bladego pojęcia, wezwij elektryka bo w tym przypadku łatwo o porażenie. Po zmostkowaniu "tego drugiego" pojawi ci się faza na obudowie.
    Ewidentnie jest gdzieś upalony neutralny
  • Pomocny post
    #6 17349233
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1497
    Nie ustąpi. Masz problem z ciągłością PENa. Szukaj w puszkach rozgałęźnych lub innych gniazdkach. Czy przypadkiem nie masz instalacji aluminiowej pomieszanej z miedzianą? Jeśli tak to problem może być na styku tych dwóch metali.
  • #7 17349249
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6662
    xury napisał:
    Masz problem z ciągłością PENa.

Tam jest PEN?
    Jest 10mm² w gniazdku lub "kontakcie"? :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 17349625
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1288
    grzesiek301 napisał:
    Ma ktoś jakiś pomysł co tu się mogło zadziać ?

Przerwa w przewodzie neutralnym lub zerowym, zależnie od zastanego układu sieciowego.
    Należy znaleźć usterkę i ją usunąć, gdyż pozostawienie tego w taki sposób grozi porażeniem.
    Nie wolno podłączać do takich gniazd urządzeń, gdyż na obudowie może pojawić się napięcie.

Kolegów powyżej upominam o trzymanie się tematu i odpowiadanie autorom. Czepialstwo i kłótnie nie służą w żaden sposób autorowi, a tematy "czepialskie" były omawiane już tyle razy, że wystarczy raport do moderatora.

W związku z powyższym, temat uznaje się za wyczerpany. W przypadku dalszych problemów, pytań, wątpliwości proszę o kontakt celem odblokowania tematu.

Zamykam i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W użytkowanym gniazdku w kuchni wystąpił problem z brakiem ciągłości neutralnego, co skutkuje tym, że podłączone urządzenia działają tylko przez chwilę. Użytkownik zauważył, że napięcie na neutralnym jest słabsze, a po zmostkowaniu neutralnego z bolcem w innym gniazdku problem nie ustępuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie połączeń w gniazdkach oraz puszkach rozgałęźnych, a także ostrzegają przed ryzykiem porażenia elektrycznego. Wskazują na możliwość przerwy w przewodzie neutralnym lub zerowym, co wymaga natychmiastowej interwencji elektryka.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA