logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson ICC17 - Kod błędu 26, podejrzenie uszkodzenia scalaka TDA, co sprawdzić?

Kurtion 25 Sie 2005 20:38 3196 16
REKLAMA
  • #1 1764186
    Kurtion
    Poziom 22  
    Ocena: 26
    Wystepuje taki problem, TV włacza się wyskakuje kod błedu 26, podmieniony kondensator na płytce pk 10n/3kV sprawdzona regulacja screen, napiecie siatki 2 około 90V, wystepuje wysokie, jest zarzenie, i sa widoczne lekko lineie powrotu, na scalaku TDA na płytce kineskopowej na wyjsciach RGB około 190 - 200V na nozkach 1,3 około 0 V scalaka TDA na 2 nodze 1.8 V na 5 nodze Lcut 4.4V, Uvideo-191V proszę o pomoc czy słusznie podejrzewam scalak TDA?

Pozdrawiam

Kurtion
  • REKLAMA
  • #2 1764346
    euro2L
    Poziom 41  
    Ocena: 569
    Katody kineskopu nie rozgrzewają sie w określonym czasie 25 sek /to jest kod 26

Dodano po 38 [sekundy]:

podnieś żażenie

Dodano po 4 [minuty]:

albo wyłącz układy zabezpieczające i w tym celu zwerzy do masy kolektor tranzystora TL71 (BC847C). Po włączeniu odbiornika na ekranie co będziesz miał

Dodano po 5 [minuty]:

ZOBACZ PW
  • #3 1765308
    Kurtion
    Poziom 22  
    Ale podnoszenie żarzenia swiadczyło by o słabej emisji kieneskopu, natomiast usterka pojawila sie z dnia na dzien ... wyłączenie zabezpieczeń to chyba dobry pomysl, a co z moimi podjerzeniami do scalaka tda wzmacniacza RGB ?

Dodam jeszcze, że trafo nie było zmieniane w tym TV. Usterka pojawiła się przy sprawnym trafo.

Ważne, że gdy nie idzie wyłączyć TV piloten do styndby bo wyswietla sie kod błedu 26 to przy wyłączniu wyłącznikiem sieciowym przez 2 sekundy na srodku ekranu są różnokolorowe plamy dosyć jasne

Pozdrawiam

Kurtion
  • REKLAMA
  • #5 1767390
    Kurtion
    Poziom 22  
    niestety po podstawieniu ramki to samo, jedyna różnica w napięciach ze schematem to to że na 8 nodze jest 3.5 V, ale poz zmianie scalaka jest tak samo. Nie mogłem podstawić TDA, ponieważ w tej chwili jest niedostępny co dziwne gdy reguluje napiecie siatki 2 to zmienia sie napiecie Lcut spada na nizsze gdy wzrasta napiecie siatki czyli wydaje się, że jest ok, wymieniłem 6 diód BAV21, tak jak pisałem 190 - do 200 V jest na katodach kineskopu. Napiecie Usys było 139V minimalnie za wyoskie, obnizyłem je ale oczywiscie to nie ma wpływu na usterkę tego TV, cewski odchylajace wydają się ok. Proszę o porade co pzreoczyłem, sam kineskop gdyby tracił emisję to nie nastąpiło by to tak gwałtownie ...

Pozdrawiam

Kurtion
  • REKLAMA
  • #7 1767482
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Może, żeby zawęzić obszar poszukiwań... (m.in.: sprawdzenie TDA6107Q) podaj kolejno na wejścia R,G,B (na P.K.) napięcie +4.5 do +5V (z zewn. zasilacza) - co się dzieje?
  • #8 1767645
    Kurtion
    Poziom 22  
    Napiecie zasilajace na tda8855 tylko sprawdziłem i jest, nie próbowałem podawac napiecia na wejscia RGB układu tda6107, a jesli sie pojawi cos na ekranie to swiadczyc bedzie ze układ tda 6107 jest sprawny ... i co wtedy ?
  • REKLAMA
  • #10 1767799
    darek farad
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    napisałeś,żę nap.siatki 2 to 90V-jeśli to nie pomyłka i przy tym nap. US2 są widoczne linie powrotu to niestety podejrzany jest kinol
  • #11 1768012
    Kurtion
    Poziom 22  
    To nie pomyłka mierzyłem miernikiem uniwersalnym wzgledem masy, punkt pomiaru na płytce do punktu G2 i pzry 90 V linie sa dosc widoczne ekran zabarwiony na czerwono i wtedy na Icut jest nawet 3.5 do 4V, natomiast gdy zmniejsze napiecie do 87V dalej widoczne są linie powrotów o zabarwieniu zielonkawym i napięcie na Icut 4.5 V gdy skręce na minimum dalej jest 4.5 V jest wtedy około 70V i brak linii powrotu. Scalak Tda 6107 wygląda na sprawny. Na nodze 2 jest napięcie 1.8V na 1 i 3 około 0. Niepokoi mnie przy wyłączaniu TV wyłącznikiem sieciowym plama zmieniająca kształt na środku ekranu o róznych kolorach, gdy w tym momencie szybko włącze odbiornik na ekranie przez ułamek sekundę jest pozioma linia wąska. Czy da się jakoś obejść ten układ by nie pokazywął sie błąd 26 i by TV nie odcinał wejścia sygnałow RGB dodam że zwarcie TL71 kolektora do masy nic nie dało. Jeśli to kineskop to jak to wyjaśnic, uszkodzenie nastąpiło z dnia na dzień. Rano TV raportował kod 26 ...

Jezak napisałeś że jak pojawią się kolory to TDA sprawny, że to wtedy coś w sterowaniu ... ale przecież jeśli napięcie jest niższe od 6.4 lub ewentualnie mniej to procesor wizyjny odcina wyjścia sygnałów RGB.

Jak to ewentualnie obejść lub jak zwiększyć żarzenie, jak się przekonać, że to kineskop na 100%? Może odłacząć poszczególne działa kineskopu ?

Dodam jeszcze że brak dźwięku i reaguje na pilota.

Pozdrawiam

Kurtion
  • #12 1768158
    euro2L
    Poziom 41  
    Ocena: 569
    Co do żazenia odłącz tamte żazenie i podajj z osobnego zasilacza okolo 7V ,czy przychodzą impulsy na PK RGB ,Na PW wysłałem ci papiery i jest tam wzmacniacze wizij i ich uszkodzenia ,jest tam równiez o plamce CZY SPRAWDZAŁEŚ ,wymień jeszcze podstawke kineskopu
  • #13 1771444
    Kurtion
    Poziom 22  
    Czy ktoś się orientuje czy da się ajkoś wyłączyc kod błedu 26 by Tv pracował w trybie on czyli zielona dioda i nie pokazywal bledu. W takim przypadku bylby dzwiek a brak obrazu, zwarcie kolektora tl71 nic nie dało, wydaje mi się że tu odgrywa role szyna danych, która pewni ejest blokowana, ale moze sie myle ?

Pozdrawiam
  • #14 1772954
    Wł Albrecht
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Zbyt niskie napięcie siatki 2 (najczęściej 350-900V)
    Odłącz przewód S2 i sprawdż napięcie.Jak będzie
    kilkakrotna różnica to;podstawka kineskopu,i inne elementy (kondensatory ceramiczne przywierają czsem pomiar niczego nie wykazuje) .
  • #15 1775978
    Kurtion
    Poziom 22  
    Układ TDA6107Q został wymieniony, uszkodzone jest działo koloru zielonego pozostałe elementy odpowiedzialne od koloru zielonego sprawdzone przy wysterowaniu napiecie na katodzie 120V ale sie obraz na zielono nie swieci w przypadku pozostalych kolorow obraz sie zabarwiał mocno na dany kolor ... podmieniałem nawet wyjscie inneog koloru ukąłdu scalonego podlaczałem po dkatode zielona, obraz też ciemny.

Pozdrawiam

Kurtion
  • #17 1980191
    Kurtion
    Poziom 22  
    Uszkodzony tak jak pisałem kineskop, kineskop zamieniony na nowy z zakładu regeneracji w Warszawie, po zabiegu Tv działa ...

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Thomson ICC17 pojawia się kod błędu 26, który oznacza, że katody kineskopu nie rozgrzewają się w określonym czasie. Problem wystąpił nagle, mimo sprawnego transformatora i wymiany kondensatora na płytce. Podejrzenia padły na uszkodzenie scalaka TDA6107Q odpowiedzialnego za wzmacniacz RGB, jednak wymiana tego układu nie rozwiązała problemu. Sprawdzono napięcia na wyjściach RGB, napięcie siatki 2 wynosi około 90 V, przy czym na kineskopie widoczne są linie powrotu i zabarwienie ekranu. Próby podniesienia żarzenia oraz wyłączenia układów zabezpieczających (m.in. zwarcie kolektora tranzystora TL71 do masy) nie przyniosły efektu. Wymiana ramki kineskopu również nie pomogła. Sugerowano sprawdzenie impulsów i napięć na układzie TDA8855H oraz podawanie napięć testowych na wejścia RGB TDA6107Q, co potwierdziło sprawność tego układu. Ostatecznie uszkodzony okazał się kineskop, który po wymianie na nowy z zakładu regeneracji przywrócił prawidłową pracę telewizora. Dyskusja poruszała także kwestie napięć zasilających, sterowania sygnałem RGB oraz możliwości obejścia kodu błędu 26, jednak główną przyczyną awarii był uszkodzony kineskop.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA