logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson ICC17. W głośnikach cisza, nie reaguje na pilota.

EDY0 31 Lip 2006 10:08 1819 11
REKLAMA
  • #1 2866044
    EDY0
    Poziom 12  
    witam serdecznie mam problem z TV Thomson ICC17 , włączyć pilotem można ale ekran jest ciemny dioda czuwania po pewnym czasie miga na pomarańczowo i zielono dwa i sześć razy i tak cały czas . w głośnikach cisza .nie reaguje na pilota i klawiaturę lokalną wyłączyć można tylko wyłącznikiem sieciowym ....proszę kolegów o pomoc ....
    ................EDY 0
  • REKLAMA
  • #2 2866631
    tolko
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Wpisz w wyszukiwarce ICC17- jest dużo postów tego chasis
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 2866647
    EDY0
    Poziom 12  
    kolego tolko przeglądałem owszem są tam różne dziwne uszkodzenia ale takiego jak u mnie nie spotkałem . Przejrze jeszcze raz może coś przeoczyłem ...
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 2866651
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    kod 26 oznacza że nie rozgrzały sie katody w ciągu 30sekund a wieć trzeba sprawdzić jakie jest napięcie na siatce 2 kineskopu i czy nie jest przywaty kondensator który tam jest ,czy żarzy kineskop i trzeba posprawdzć inne napiecia na kineskopie i mozna też sprubować podnieść trochę napięcie s2 i zobaczyć co się stanie czy pokaże się obraz
  • #5 2866762
    EDY0
    Poziom 12  
    kolkego h jaworski kineskop żarzy a co do napięcia na s2 faktycznie nie sprawdzałem .Sprawdzałem tylko niskie napięcia które są w normie .
  • REKLAMA
  • #6 2868946
    EDY0
    Poziom 12  
    witam .. usilnie zajołem się kineskopem pomierzyłem napięcia tylko nie wiem czy sa prawidłowe .Na trzech nóżkach kinia mam 195V a na S2 ok 340V ,C filtrujący napięcie S2 jest ok (10nF 1,5kV).po podniesieniu nieznacznie U S2 ekran robi się lekko niebieski i widać poziome ukośne linie ....

Dodano po 3 [godziny] 58 [minuty]:

a może wszystko jest ok. tylko brak styku między podstawką nóżkami kinia ?.
  • #8 2871073
    tomko25
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Kolega h jaworski podaje słuszną diagnozę i jej się trzymaj. kod 26 w ICC17 to przkroczony dopuszczalny czas rozgrzania WSZYSTKICH katod.
    To, że jest żarzenie to nie oznacza, że jest emisja!

Resztę możesz poczytać w obszernej lekturze na ten temat wpisując w wyszukiwarce "ICC17" kod "kod 26"

Pozdrowionka
    Tomko
  • #9 2872848
    EDY0
    Poziom 12  
    Z pewnością kolega h jaworski ma rację dotarłem do kodów ICC17, przeanalizowałem wszystkie psoty na forum na ten temat (kod 26).
    Dzisiaj wymienie jeszcze podstawkę pod kineskop i jeżeli będzie to samo to zastosuje hamski motyw z TL71 (zewrę kolektor do masy ) jeżeli i to nie pomoże to dam sobie spokój z nim ....
    EDY0.....
  • #11 2875604
    EDY0
    Poziom 12  
    kolejne próby nie przyniosły rezultatu , podniosłem napięcie S2 do 370V ,żarzenie działa, napięcia na RBG kinia 195V ,wymieniona podstawka i tda 6107Q .Napięcie sterujące RBG na tda 6107Q 1.8V .Zwirałem TL 71 kolektorem do masy -Zadnych zmian może kineskop jest uszkodzonyn? sam już nie wiem .Może któryś z kolegów na schemat PK z podanumi napięciami ? jeśli tak to bardzo bym był wdzięczny ....

Pozdrawiam EDY0

Dodano po 40 [sekundy]:

Kolego jezak o jaką przeróbkę chodzi ?
  • REKLAMA
  • #12 2888094
    EDY0
    Poziom 12  
    Naszci teleweizorek hula jak ta lala .Faktycznie kineskop troszkę słaby jest . Usunołem dławik na PK służący do korekcji napięcia żarzenia , a w jego miejsce dałem zworkę .

W tym przypadku zamykam temat ..jeszcze raz wszystkim zainteresowanym dziękuję...

pozdrawiam EDY0 ....

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Thomson ICC17, który po włączeniu pilotem miał ciemny ekran, migającą diodę w trybie standby z kodem błędu 2 i 6 mignięć oraz brak dźwięku i reakcji na pilota i klawiaturę lokalną. Kod 26 wskazywał na przekroczony czas rozgrzania katod kineskopu, mimo że kineskop żarzył się prawidłowo. Zalecano sprawdzenie napięcia na siatce S2 kineskopu oraz kondensatora filtrującego, a także obecności impulsów RGB i napięcia 12V. Podniesienie napięcia S2 powodowało pojawienie się niebieskawego ekranu z poziomymi liniami. Wymieniono podstawkę kineskopu oraz układ TDA6107Q, a także zastosowano modyfikację polegającą na zwarciu kolektora TL71 do masy, jednak bez efektu. Ostatecznie usunięto dławik korekcyjny napięcia żarzenia na płytce PK i zastąpiono go zworką, co przywróciło działanie telewizora mimo słabszej kondycji kineskopu. Temat został zamknięty po potwierdzeniu poprawnej pracy urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA