logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor Panasonic TX-P42ST60E - nie działa po burzy

smartfon 27 Lip 2018 11:43 3531 12
REKLAMA
  • #1 17352317
    smartfon
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Witam. Tydzień temu niedaleko domu walnął piorun. Telewizor miałem odłączony z kontaktu, więc byłem spokojny o jego działanie. Niestety, jak się okazało po podłączeniu do kontaktu tv nie działa, gdyż była podpięta antena i to po niej poszło wyładowanie. Słychać standardowe "piknięcie" przy podłączaniu go do sieci ale lampka się nie świeci i tv się nie uruchamia. Po rozkręceniu nie widzę nigdzie żadnych przepaleń. Czy wiecie czy da się go jeszcze uratować, tak, żeby było to opłacalne cenowo? Zamieszczam kilka zdjęć.
    Telewizor Panasonic TX-P42ST60E - nie działa po burzy1.jpg (75.7 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Telewizor Panasonic TX-P42ST60E - nie działa po burzy2.jpg (314.82 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Telewizor Panasonic TX-P42ST60E - nie działa po burzy3.jpg (316.08 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Telewizor Panasonic TX-P42ST60E - nie działa po burzy4.jpg (328.17 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Telewizor Panasonic TX-P42ST60E - nie działa po burzy5.jpg (357.47 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Telewizor Panasonic TX-P42ST60E - nie działa po burzy6.jpg (231.58 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Telewizor Panasonic TX-P42ST60E - nie działa po burzy7.jpg (10.85 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17352379
    yokoon
    Poziom 29  
    Ocena: 144
    Sprawdź bezpieczniki w zasilaczu, ze zdjęcia wynika że są dwa.
  • REKLAMA
  • #3 17352415
    smartfon
    Poziom 4  
    W sensie, że jeden przewód miernika do jednej nóżki bezpiecznika, a drugi do drugiej nóżki?

Dodano po 21 [minuty]:

Jest przejście między bezpiecznikami, więc chyba sprawne.
  • #4 17352685
    Krzysiek_1
    Poziom 20  
    Ocena: 82
    Sprawdź, czy po podłączeniu, na zasilaczu są jakieś napięcia na wyjściach.
  • #5 17375855
    smartfon
    Poziom 4  
    W serwisie powiedzieli, że płyta główna do wymiany. Nowa to koszt ponad 1000 zł. Ale na olx znalazłem telewizor z uszkodzoną matrycą, ale ze sprawnymi pozostałymi częściami. Czy w związku z tym mogę kupić płytę główną od takiego telewizora i wsadzić ją do mojego?
  • #7 17376259
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    yokoon napisał:

A co ma piernik do wiatraka? Przecież przepięcie poszło po antenie.
    Krzysiek_1 napisał:

Jak wyżej - co to ma do rzeczy?
    smartfon napisał:
    Czy w związku z tym mogę kupić płytę główną od takiego telewizora i wsadzić ją do mojego?

Jak siedzi w nim taka sama matryca jak w Twoim, to tak.
  • REKLAMA
  • #8 17376378
    smartfon
    Poziom 4  
    No to jest ten sam model telewizora. O jakie oznaczenie płyty chodzi? Czy o to, które wziąłem w kółko(to jest płyta główna, tak?) ?
    Załączniki:
    • Telewizor Panasonic TX-P42ST60E - nie działa po burzy pana12.png (4.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 17376386
    miecho18
    Spec od komputerów
    smartfon napisał:
    No to jest ten sam model telewizora.

W jednym modelu TV często jest montowanych kilka różnych matryc.
  • #10 17376610
    smartfon
    Poziom 4  
    A jak to sprawdzić czy jest taka sama matryca?
  • REKLAMA
  • #12 17379957
    yokoon
    Poziom 29  
    Ocena: 144
    miecho18 napisał:
    yokoon napisał:

A co ma piernik do wiatraka? Przecież przepięcie poszło po antenie.
    Krzysiek_1 napisał:

Jak wyżej - co to ma do rzeczy?
    smartfon napisał:
    Czy w związku z tym mogę kupić płytę główną od takiego telewizora i wsadzić ją do mojego?

Jak siedzi w nim taka sama matryca jak w Twoim, to tak.

Nigdy Szanowny kolego nie widziałeś uszkodzonego TV po burzy.
  • #13 17380562
    miecho18
    Spec od komputerów
    Zdziwiłby się Szanowny Kolega ile sprzętu po burzy (nie tylko TV) przerobiłem i nie będę przechodził obojętnie obok takich "porad".

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Panasonic TX-P42ST60E przestał działać po burzy, mimo że był odłączony od zasilania. Użytkownik zauważył, że po podłączeniu do sieci słychać "piknięcie", ale lampka się nie świeci. Po sprawdzeniu bezpieczników w zasilaczu i stwierdzeniu, że są sprawne, serwis wskazał na konieczność wymiany płyty głównej, której koszt wynosi ponad 1000 zł. Użytkownik rozważa zakup uszkodzonego telewizora tego samego modelu w celu wymiany płyty głównej, co wymaga potwierdzenia zgodności oznaczeń na płycie. W dyskusji podkreślono, że w jednym modelu telewizora mogą być różne matryce, co należy uwzględnić przy zakupie części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA