logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 10, a Defender blokuje aplikacje.

andrzejq1 28 Lip 2018 14:40 8217 8
REKLAMA
  • #1 17354180
    andrzejq1
    Poziom 2  
    Witam. Chciałbym zwrócić sie do Was z pomocą. Mam problem z defenderem na win10. W skrócie: nie mogę odpalić żadnej aplikacji, bo wyskakuje komunikat "Twoja organizacja użyła Kontroli aplikacji usługi Windows Defender, aby zablokować tę aplikację". Wyłączałem już wszystkie opcje w Defenderze - nie działa. Wyłączyłem też go przez gpedit.msc, też nic nie pomogło. Liczę na jakieś wasze pomysły. Z góry bardzo dziękuje.

Posiadam wersje PRO.
  • REKLAMA
  • #3 17354281
    andrzejq1
    Poziom 2  
    Nie, to nie jest firmowy komp. Nie moge odpalić żadnej aplikacji, oprócz tych systemowych jak microsoft edge.
  • REKLAMA
  • #4 17354325
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10456
    Sprawdz w trybie awaryjnym.
  • REKLAMA
  • #6 17355359
    Ramiro Roberto
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Wejdź do BIOS-u i odszukaj opcję SECURE BOOT a następnie wyłącz ją.

Czyli:

1. Wyłącz komputer.

2. Włącz komputer i natychmiast zacznij naciskać klawisz ESC mniej więcej co sekundę, aż wyskoczy MENU STARTOWE.

3. Naciśnij klawisz F10, aby wejść do ustawień BIOS-u. Co do samego klawisza F10 to może być różnie - w HP i Compaq jest F10, ale w innych markach może to być DEL, F2 lub F8. Na ekranie startowym powinna być informacja który klawisz wcisnąć, aby wejść na stronę ustawień BIOS-u.

4. Odszukaj opcję Secure Boot i ustaw ją na Disabled.

Windows 10, a Defender blokuje aplikacje.

5. Zapisz zmiany w BIOS-ie i wyjdź z niego.

To powinno rozwiązać problem.
  • #7 17355367
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10456
    @Ramiro Roberto co ma wspolnego Secure Boot z Defenderem blokujacym aplikacje?
  • REKLAMA
  • #8 17355386
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    A może dałoby się to uporządkować:
    Co to za wersja Windows?
    W jakich okolicznościach objaw wystąpił po raz pierwszy?
    Żeby nie okazało się, że "tak ma być" np. za sprawą jakiegoś "S".
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #9 17355418
    Ramiro Roberto
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Zrób jak napisałem z SECURE BOOT a rozwiążesz problem, który jest dobrze znany w systemie Windows 10..

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z aplikacjami na systemie Windows 10, które są blokowane przez Windows Defender, z komunikatem o użyciu Kontroli aplikacji. Pomimo prób wyłączenia Defendera i użycia gpedit.msc, problem nadal występuje. Użytkownik posiada wersję PRO. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym uruchomienie systemu w trybie awaryjnym oraz wyłączenie opcji Secure Boot w BIOS-ie, co ma pomóc w rozwiązaniu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA