logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak wyłączyć Windows Defender w W10/64, jeśli nadal blokuje instalację?

MM2X 13 Sty 2024 14:42 33477 11
REKLAMA
  • #1 20907099
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 618
    Wyłączyłem Defendera w W10/64 ponieważ blokuje instalację pewnej aplikacji. Pomimo tego kolejne próby instalacji programu wywołują skutek w postaci wyskakującego okienka ( prawy dolny róg ) z informacją, że Defender dalej blokuje dostęp do pliku.
    Kilka razy resetowałem komputer, wyłączałem sieć, ponawiałem wyłączenie ochrony i nic, dalej Defender miesza ;) . Jak go skutecznie wyłączyć?
    Jak wyłączyć Windows Defender w W10/64, jeśli nadal blokuje instalację?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20907152
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Wyłączyłeś zaporę (zabezpieczenia od strony sieci), a nie antywirusa.
    Zrzut ekranu ustawień ochrony przed wirusami i zagrożeniami w systemie Windows.
    Wyłącz ochronę w czasie rzeczywistym. Oczywiście zakładam że wiesz co robisz i co próbujesz odpalić, bo takie współczesne ransomware może Ci konkretnie sponiewierać np: dane.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20907160
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1338
    To odłącz jeszcze internet... ?
  • REKLAMA
  • #5 20907360
    MM2X
    Poziom 26  
    helmud7543 napisał:

Właśnie szukam tych zakładek jak Twoje i nie mam, bo te ustawienia znam jeszcze z W7.
    elktrod napisał:
    To odłącz jeszcze internet... ?

MM2X napisał:
    Kilka razy resetowałem komputer, wyłączałem sieć,

dt1 napisał:

Przed chwilą wróciłem , siadam do lektury :)
    helmud7543 napisał:
    Oczywiście zakładam że wiesz co robisz i co próbujesz odpalić, bo takie współczesne ransomware może Ci konkretnie sponiewierać np: dane.

Wyłączyć chcę jedynie na czas rozpakowania/instalacji aplikacji.

Dodano po 3 [minuty]:

helmud7543 napisał:

OK. to było w drugiej podzakładce ;) , wyłączyłem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20907375
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    MM2X napisał:

Właśnie szukam tych zakładek jak Twoje i nie mam, bo te ustawienia znam jeszcze z W7.

U mnie to jest tutaj:
    Zarządzanie ustawieniami (na screenie na samym dole). Windows 10 22H2.
    Ekran ustawień zabezpieczeń Windows 10 z ochroną przed wirusami.
  • #7 20907404
    MM2X
    Poziom 26  
    MM2X napisał:
    helmud7543 napisał:

OK. to było w drugiej podzakładce , wyłączyłem.

Też to schowali na samym dole i jeszcze w podzakładce, wyłączyłem. Na marginesie jakby faktycznie plik był obarczony ransomware, to po zainstalowaniu aplikacji i włączeniu defendera z powrotem, wywali go chyba.
    Antywirus ten jak wiadomo często blokuje dany plik, bo nie ma skutecznie szybko uzupełnianej bazy wirusów itd. a plik jest nieskażony.
    Czy warto włączyć "ochronę z chmury", to chyba też jest powiązane z defederem, od początku mam wyłączone.
  • Pomocny post
    #8 20907437
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1338
    No i jak sukces?
    Panel zabezpieczeń systemu Windows z zaznaczeniami przy opcjach ochrony.
  • #9 20907454
    MM2X
    Poziom 26  
    elktrod napisał:
    No i jak sukces?

J.w. :)
    Z tej stronki poleconej przez kolegę @dt1 zapewne nie jednemu się przyda:
    ..."Możesz tymczasowo wyłączyć ochronę programu w czasie rzeczywistym, ale jeśli będzie ona wyłączona przez jakiś czas, system Windows włączy ją automatycznie ponownie. Nie jest jasne, dlaczego Microsoft podjął decyzję o zmianie zachowania Microsoft Defender w tym zakresie. Pewne jest jednak, że będzie to denerwować użytkowników, którzy będą chcieli trwale wyłączyć tę funkcję na komputerze, na którym pracują. Defender Control to mały przenośny darmowy program, który pozwala całkowicie wyłączyć Microsoft Defenderr w Windows 10."...
  • Pomocny post
    #10 20907560
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3575
    @MM2X Tak przy okazji pomyśl o wyłączeniu na stałe wg. mnie "zbędników" Defendera.
    Zrzut ekranu ustawień ochrony Microsoft Defender z opcjami ochrony w czasie rzeczywistym, z chmury i automatycznego przesyłania próbek.
    https://learn.microsoft.com/en-us/microsoft-3...rosoft-defender-antivirus?view=o365-worldwide
  • #11 20907677
    MM2X
    Poziom 26  
    pidar napisał:
    @MM2X Tak przy okazji pomyśl o wyłączeniu na stałe wg. mnie "zbędników" Defendera.

Dziękuję :)
    MM2X napisał:
    Czy warto włączyć "ochronę z chmury", to chyba też jest powiązane z defederem, od początku mam wyłączone.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z wyłączeniem Windows Defender w systemie Windows 10/64, który blokował instalację aplikacji. Pomimo prób wyłączenia ochrony w czasie rzeczywistym oraz resetowania komputera, Defender nadal interweniował. Użytkownicy zasugerowali, aby odłączyć internet oraz skorzystać z narzędzia Defender Control, które pozwala na całkowite wyłączenie Defendera. Użytkownik ostatecznie znalazł odpowiednie ustawienia w systemie i wyłączył ochronę, co umożliwiło instalację aplikacji. W dyskusji poruszono również kwestie związane z ochroną w chmurze oraz automatycznym włączaniem się Defendera po pewnym czasie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA