logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD 400JB - Dysk 40 GB wykrywany jako 32 GB, co zrobić?

ukash 25 Sie 2005 22:45 999 6
REKLAMA
  • #1 1764722
    ukash
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    mam dysk twardy WD 40 giga dawniej komp wykywal go tam jako prawie 40 giga i mialem to 40 giga na uzytek ostatnio skasowaly mi sie partycje i komputer zaczol wykrywac go jako dysk 32 gigowy probowalem dzielic roznymi programami od fdiska az po wdcler i za kazdym rzem pokazuje mi jako dysk o pojemnosci 32 gigowej zastanawiam sie gdzie sie podzialo to 8 giga zworki sa wsyzstkie w porzadeczku dysk sprawdzalem na innych kompach i za kazdym razem wykrywa go jako 32 gigowy wddzieczny byl bym nawet jesli ktos podeslal by mi jakis link z opisem co czynic
  • REKLAMA
  • #2 1764785
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Niestety jeśli wszystkie programy tak go wykrywają to musi być zworka.
    Zmień je na jakieś inne, może te są padnięte.
    Nie ma czasem zworki malutkiej na płytce elektroniki?
    Napewno jest zworka ograniczająca do 32GB przyjżyj się jej dokładniej.
    Nic innego nie przychodzi mi do głowy :cry: .
  • REKLAMA
  • #3 1765381
    ukash
    Poziom 13  
    chodzi o to ze ja uzywam go jako singiel na tasmie i jest totalnnie wlaczony bez zadnej zworki na plytce z elektronika nic nie widac zadnej nawet mikro zworki pozatym odkad sie to stalo to ani go nie wyciagalem a ni nic poprostu chcialem zainstalowac Winde ME i wzucilem plyte butujaca po chwili nie bylo partycji na dysku a dysk zaczol sie zglaszac jako 32 giga
  • REKLAMA
  • #4 1765594
    fulos
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Skorzystał bym z aplikacji wdcler i wyzerował sektory dysku. Dopiero ocenianiłbym czy coś nie tak jest z dyskiem.
  • #5 1765691
    ukash
    Poziom 13  
    to znaczy naij istotniejszy problem polega na tym ze na wszystkich komputerach na ktorych podlaczalem ten dysk wykrywa go jako 32 gigowy zamioast 40 zaginelo gdzies 8 giga i autoamatycznie wsyzstkie programy tego typu wydaja mi sie spalone w gre takze nie wchodzi opcja wlaczenia zle zworki chodzi o ustawienie limitu co mam robic 8 gia to jednak duzo
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1765782
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    Polecam MHDD http://www.mhdd.com/
    Co zrobić po ściągnięciu programu podam zaraz na PW

Mikippp
  • #7 1782450
    ukash
    Poziom 13  
    Kolega Mikippp jest naprawde wielki Bardzo mi pomugl dzieki niemu wszystko juz wporze jesli ktos chce pomoc w tej ssprawie prosze walic do niego zna sie chlop na zeczy

Moderowany przez jankolo:

Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy WD 400JB o nominalnej pojemności 40 GB jest wykrywany przez system operacyjny oraz różne programy partycjonujące jako dysk 32 GB. Problem pojawił się po usunięciu partycji i próbie instalacji systemu Windows ME. Użytkownik potwierdził, że na płytce elektroniki dysku nie ma widocznych zworków ograniczających pojemność, a dysk jest podłączony jako pojedynczy na taśmie IDE. Próby formatowania i partycjonowania różnymi narzędziami, w tym fdiskiem i WDCLER, nie przywróciły pełnej pojemności. Sugerowano sprawdzenie obecności zworki ograniczającej pojemność do 32 GB, jednak użytkownik wykluczył tę możliwość. Rekomendowano użycie narzędzia MHDD do zerowania sektorów i diagnostyki dysku, co ostatecznie pomogło rozwiązać problem. Dysk po zastosowaniu MHDD został prawidłowo wykrywany z pełną pojemnością 40 GB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA