logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD WD800JB. Żaden komputer nie widzi reszty partycji.

robbud 09 Maj 2007 07:33 1912 8
REKLAMA
  • #1 3864568
    robbud
    Poziom 11  
    Witam mam problem z HDD WD800JB ale może od początku:
    W moim PC płyta główna nie obsługuje dysków większych niż 32,4GB (nie ma również aktualizacji biosu do tej płyty) więc pod dosem podzieliłem HDD programem Data Lifeguard Tools na 4 partycje. Na pierwszej zainstalowałem winXP a na drugiej win98 a dwie pozostałe były jako „magazyn”.
    Z własnej głupoty :cry: z pod win98 (dysku D) sformatowałem dysk C co „zaowocowało” tym że po restarcie HDD stał się „niewidzialny” i teraz po kombinacjach (nawet skasowanie pierwszych 10 cylindrów programem DRIVEPRO nic nie pomogło a wręcz zaszkodziło bo przedtem chociaż niektóre programy do robienia partycji rozpoznawały 2 partycje jedną 30GB a drugą 50GB ale nie mogły nic z nimi zrobić a teraz widzą tylko 32,4GB) dysk jest widziany jako dysk o pojemności 32,4GB nawet na innych komputerach obsługujących te pojemności HDD.
    Nie wiem czy nie trzeba by manualnie jakimś programem wprowadzić danych CHS narzucające HDD pojemność (nie do biosu płyty głównej bo to nie pomaga).
    Kupiłem nawet drugi taki sam dysk WD800JB do porównywania tego czym się różnią teraz. Oprócz tego kupiłem kontroler dysków żeby nie mieć więcej takich niespodzianek.
    Proszę o pomoc jeśli ktoś wie co z tym zrobić. Na pozostałych 50GB mam zdjęcia i filmiki *.mov których nigdzie nie zgrałem :cry: (też z własnej głupoty i odkładanie na później "bo co się może stać" - niech to będzie nauczka dla mnie i innych) a nie mogę "przeryć" go programem do odzyskiwania danych.
    Pozdrawiam Robert.
  • REKLAMA
  • #2 3864708
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    robbud napisał:
    ...W moim PC płyta główna nie obsługuje dysków większych niż 32,4GB...
    więc pod dosem podzieliłem HDD programem Data Lifeguard Tools na 4 partycje...
    (a jedna z partycji ma 50GB)

Witam,
    Więc może kolega poda dokładnie jaka to płyta...
    wypowiedź kolegi pełna jest sprzeczności...
    więc i trudno jest w takim przypadku w czymś pomóc...
    PS Jak dysk jest wykrywany przez BIOS (pojemność)?
    PS1 Kolega jest pewien że kasował "10 pierwszych cylindrów"?

Mikippp
  • REKLAMA
  • #3 3864798
    robbud
    Poziom 11  
    Teraz nie pamiętam, co to za płyta (mogę podać jutro-teraz jestem w pracy), ale była to firma, która zaczęła produkcję płyt głównych w 1999 i po roku przestała- BIOS z tego, co pamiętam jest firmy AWARD.

"PS1 Kolega jest pewien, że kasował "10 pierwszych cylindrów"? "

W programie DRIVEPRO zrobiłem tak->
    „ENHANCED MODE->FORMAT OPERATION-> ERASE FIRST TEN CYLINDERS-> ENTER „ więc chyba je skasowałem.

"PS Jak dysk jest wykrywany przez BIOS (pojemność)? "

Na początku BIOS HDD nie wykrywał wcale, więc z dyskietki startowej win98 udało mi się założyć partycję 8,5GB (widział tylko tyle), którą zrobiłem aktywną a potem dopiero mogłem zobaczyć go programem Data Lifeguard Tools odpalanej z dyskietki i podzieliłem pozostały dysk na 3 partycje (z tego, co pamiętam, bo robiłem to dawno).
  • #4 3868377
    robbud
    Poziom 11  
    Wczoraj programem HDAT2 robiłem testy i wyszło że część obszaru jest ukryta (co widać na załączonym obrazku).
    Tylko teraz pytanie jak ten obszar teraz uaktywnić?
    HDD WD800JB. Żaden komputer nie widzi reszty partycji.
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być.
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych ...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • #5 3870352
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Wygląda to na ukrytą partycję . Spróbuj ją odkryć chociażby Partition Magic-kiem . Być może wystarczy .

Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #6 3870589
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Kolego robbud, producent tego dysku, czyli firma Western Digital, na swoich stronach internetowych napisała:

If you have an older computer system, the BIOS may hang or freeze while auto detecting the drive. You may need to use the Alternate Jumper Settings. See Answer ID 83 for details.

If the system BIOS is only recognizing 528MB, 2.1GB, 8.4GB, 32GB, 64GB of the drive, or something significantly less then the actual capacity of the drive, your motherboard may not support large capacity drives. If this is the case, you may need to use Data Lifeguard Tools 11 for Windows as part of your installation.
  • #7 3872293
    robbud
    Poziom 11  
    Kolego jankolo przeryłem całą stronę Western Digital i czytałem ich porady, ale na nic się zdały (poza założeniem partycji na początku.)
    Data Lifeguard Tools 11 ani inny program do robienia partycji na ukryte obszary nie pomagają (wypróbowałem ich całą masę łącznie z przywracanie partycji itp.).

Jak to kiedyś mówili "Obywatelu zrób sobie dobrze sam" oraz "umiesz liczyć licz na siebie" .

Naprawiłem to co skopałem sam za pomocą programu MHDD, a raczej pomogły 2 komendy:
    NHPA oraz Config -pierwsza przywraca ustawienia fabryczne, a drugą zmieniłem opcję HPA na off.

To wiadomość dla tych którzy będą mieli kiedyś podobny problem.

Zamykam temat.
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem post!
    - stosuj duże litery zaczynając zdanie
    - nie krzycz , nie używaj Caps Locka !(Wystarczy wytłuścić treść ...)

• #8 3872318
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3811
    Jeśli tak ....
    :arrow: ... to dlaczego go nie zamknąłeś kolego robbud :?:
    :arrow: Zamknij Mnie HDD WD800JB. Żaden komputer nie widzi reszty partycji.
    Już możesz to zrobić sam :D ba nawet powinieneś to zrobić sam :!: :D
  • #9 3872518
    robbud
    Poziom 11  
    TONI_2003 dzięki za podpowiedź z tym zamknięciem tematu (nigdy wcześniej tego nie robiłem).

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku twardego WD800JB, który w komputerze z płytą główną nieobsługującą dysków powyżej 32,4GB został podzielony na cztery partycje za pomocą programu Data Lifeguard Tools. Po sformatowaniu partycji systemowej (C) z poziomu Windows 98 dysk stał się niewidoczny, a narzędzia do partycjonowania wykrywały jedynie 32,4GB pojemności, nawet na innych komputerach. Próby naprawy, w tym usunięcie pierwszych 10 cylindrów programem DRIVEPRO, nie przyniosły efektu, a sytuacja pogorszyła się. Testy programem HDAT2 wykazały obecność ukrytego obszaru (HPA - Host Protected Area). Rozwiązaniem okazało się użycie programu MHDD i wykonanie komend NHPA (przywracającej ustawienia fabryczne) oraz Config z wyłączeniem opcji HPA, co przywróciło pełną pojemność dysku. Dysk był wykorzystywany na płycie głównej z BIOS-em AWARD, bez możliwości aktualizacji, co ograniczało obsługę dużych dysków. Wskazano również, że w starszych systemach BIOS może wymagać zmiany ustawień jumperów dysku lub użycia specjalnych narzędzi do partycjonowania, takich jak Data Lifeguard Tools 11.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA