Witam mam problem z HDD WD800JB ale może od początku:
W moim PC płyta główna nie obsługuje dysków większych niż 32,4GB (nie ma również aktualizacji biosu do tej płyty) więc pod dosem podzieliłem HDD programem Data Lifeguard Tools na 4 partycje. Na pierwszej zainstalowałem winXP a na drugiej win98 a dwie pozostałe były jako „magazyn”.
Z własnej głupoty
z pod win98 (dysku D) sformatowałem dysk C co „zaowocowało” tym że po restarcie HDD stał się „niewidzialny” i teraz po kombinacjach (nawet skasowanie pierwszych 10 cylindrów programem DRIVEPRO nic nie pomogło a wręcz zaszkodziło bo przedtem chociaż niektóre programy do robienia partycji rozpoznawały 2 partycje jedną 30GB a drugą 50GB ale nie mogły nic z nimi zrobić a teraz widzą tylko 32,4GB) dysk jest widziany jako dysk o pojemności 32,4GB nawet na innych komputerach obsługujących te pojemności HDD.
Nie wiem czy nie trzeba by manualnie jakimś programem wprowadzić danych CHS narzucające HDD pojemność (nie do biosu płyty głównej bo to nie pomaga).
Kupiłem nawet drugi taki sam dysk WD800JB do porównywania tego czym się różnią teraz. Oprócz tego kupiłem kontroler dysków żeby nie mieć więcej takich niespodzianek.
Proszę o pomoc jeśli ktoś wie co z tym zrobić. Na pozostałych 50GB mam zdjęcia i filmiki *.mov których nigdzie nie zgrałem
(też z własnej głupoty i odkładanie na później "bo co się może stać" - niech to będzie nauczka dla mnie i innych) a nie mogę "przeryć" go programem do odzyskiwania danych.
Pozdrawiam Robert.
W moim PC płyta główna nie obsługuje dysków większych niż 32,4GB (nie ma również aktualizacji biosu do tej płyty) więc pod dosem podzieliłem HDD programem Data Lifeguard Tools na 4 partycje. Na pierwszej zainstalowałem winXP a na drugiej win98 a dwie pozostałe były jako „magazyn”.
Z własnej głupoty
Nie wiem czy nie trzeba by manualnie jakimś programem wprowadzić danych CHS narzucające HDD pojemność (nie do biosu płyty głównej bo to nie pomaga).
Kupiłem nawet drugi taki sam dysk WD800JB do porównywania tego czym się różnią teraz. Oprócz tego kupiłem kontroler dysków żeby nie mieć więcej takich niespodzianek.
Proszę o pomoc jeśli ktoś wie co z tym zrobić. Na pozostałych 50GB mam zdjęcia i filmiki *.mov których nigdzie nie zgrałem
Pozdrawiam Robert.