logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wolne uruchamianie komputera, niedziałający właściwie system

TrisK 01 Sie 2018 14:36 669 11
REKLAMA
  • #1 17361142
    TrisK
    Poziom 7  
    (Wątek umieszczony też gdzie indziej)

Konfiguracja
    1. MSI Z77A-G43 Bios 04.06.05
    2. i5-3450 3.1 Ghz
    3. DDR3 8GB 1600Mhz Cl9 A - Data
    4 Geforce GTX 560 Ti, prawdopodobnie Asus
    5. Zasilacz dosc nowy, chyba nie dotyczy
    6. CPU 42 st GPU 40 st
    7. Dyski OCZ vertex 3, WD Black 1TB
    8. Win 7 64B
    9 Sekwencja w czarnym ekranie przed ładowaniem systemu:
    99, B4 9C B4 A2
    Załączam smart (burza over)

Na razie pisze z pamięci i więcej szczegółów potem (bo nie mam kompa z problemem pod ręką) ale komp mojego faceta ( Win7 ) ma od jakichś 2 tygodni ma problem. Zaczęło się od długiego startowania. Długo czarny ekran informacje w dolnym prawym rogu A2, B4 inne (nie pamiętam sekwencji w tej chwili) potem się ładował. Wtedy wyczytałam gdzieś, że może to być problem z USB lub dyskiem systemowym. No i wczoraj dramat, bo zaczęło się startowanie Windows ALE nie wgrał kilku rzeczy co zwykle były w traju, czyli np programu do obsługi netu z playa oraz Afterbunerskich pomiarów temperatury. Poza tym jak się okazało programy działały wadliwie. Np nie udało się odpalić filmu na VLC Playerze. Taki Total Commander działał. Za pierwszym razem sprawę uratowaliśmy wgrywając punkt przywracania systemu, ale wieczorem niestety padło raz jeszcze a że mnie nie było, a BF nie zna się kompletnie, to tylko przeprowadził test z USB. Wyłączał po kolei rzeczy podpięte pod USB. Raz pomogło tylko odpięcie dysku przenośnego, jednak za kolejnym restartem problem wrócił (nieładujących się rzeczy w Windows, bo oczywiście długie startowanie, czarny ekran i literki cały czas są bez zmian). Problem jest poważny bo w zasadzie nic się nie da na kompie robić.
    Pamiętam, że jak zaczęły się długie startowania wyczytałam gdzieś że to może być albo dysk twardy w agonii lub problemy z USB, więc odpaliłam HD Tune i jedyne co wyszło to ostrzeżenia o rozgrzaniu (100 stopni) dysku systemowego (jest to stary ssd OCZ Vertex 3 z odzysku. Działał dobrze z 5 lat u mnie a potem u chłopaka jakiś rok z okładem) - zaniepokoiło mnie to, ale zostałam uspokojona, że to może jakiś błąd. Czy to wszystko to może być sypiący się dysk twardy?

Proszę o podanie pomysłów co to może być.

Chłopak nalega żeby sprawdzić na wirusy i malwary jak się uda go jakoś odpalić.

Na co jeszcze sprawdzić bo zbieram soft żeby to szybko i sprawnie przeprowadzić??? Stąd pilność bo nie dość że nie da się kompa używać to jeszcze chcę to wszystko zrobić dziś po południu.
    Mam Malwarebytez, Zemanę, HdTune, CrystalDiskMark, CCleaner.. Co jeszcze zrobić?
    Mamy zostawiony przez tamtego kumpla stary system (sprzed montażu ssd) na osobnej partycji - chwała Bogu (teraz ta partycja nazywa się X) - przypomnijcie co należy wykonać, żeby odpalać z niego. Dawno nie grzebałam w takich sprawach. Czy wystarczy ustawić bootowanie z niego, czy też musimy zmienić mu też nazwę na C a tego vertexa na inną (przepraszam za pytanie w stylu blondynki, ale nie chcę czegoś popsuć).

Kolejne pochodne pytanie. Mamy Macrium Reflect (ale nie upieramy się of course) - jakby się to dysk okazał i trzeba by było nabyć nowy, to jak zrobić, żeby skopiować dysk systemowy na tenże nowy bez instalacji (tez nam robił to ten kumpel i niestety nie pamiętam procedur) - tez nie chcę czegoś zepsuć. Nie mamy czasu ani ochoty na zabawę z nowa instalką. Tym bardziej, że to tylko tymczasowe rozwiązanie i gdzieś za pół roku zamierzamy i tak kupić nowy komp.

Z góry dziękuję za pomoc! Proszę o przeniesienie jeśli to złe miejsce. Nie wiedziałam gdzie to dać bo to może być i problem sprzętowy i programowy...Wolne uruchamianie komputera, niedziałający właściwie system
    Załączniki:
    • Wolne uruchamianie komputera, niedziałający właściwie system dysk2.jpg (236.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17361174
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8194
    Witam.
    Temperaturą dysku Vortex nie ma się co przejmować, po prostu jest niepoprawnie zgłaszana. W celu sprawdzenia stanu dysku na sam początek podaj SMART tego dysku, może da się wyciągnąć jakieś wnioski. Zamiast HDTune proponuję użyć https://crystalmark.info/redirect.php?product=CrystalDiskInfo - HDTune czasem ma problem z pokazaniem czegokolwiek w zakładce Health.

Po podaniu modelu płyty i kodów, na których przy starcie dłużej się zatrzymuje, można będzie ustalić, jakiej procedurze te kody są przypisane.

Jeśli system nie startuje to bardziej prawdopodobne niż wirusy są usterka sprzętowa albo uszkodzenie systemu. Wirusy zwykle starają się zamaskować swoją działalność, aby jak najdłużej wykonywać swoje czynności.

Dane dotyczące konfiguracji sprzętowej warto podać jak to będzie tylko możliwe.
  • #3 17361318
    TrisK
    Poziom 7  
    Dodałam potrzebne informacje
  • #4 17361338
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jeśli chodzi o dysk talerzowy to jest OK, jeśli chodzi o SSD to niepokoją parametry 01/C3/C9/CC. W różnych dyskach różnie interpretuje się wartości tego parametru, ale biorąc pod uwagę, że znalazłem w sieci SMART takiego samego dysku z dużym przebiegiem i z identyczną wersją firmware mający w wartościach RAW zera w tych miejscach - myślę, że z dyskiem może się coś dziać. Dysk SSD nie monitoruje parametru C7, ale można spróbować podmienić mu tasiemkę sygnałową SATA (płyta-dysk). Warto zrobić test odczytu całej powierzchni i ocenić wyniki. Warto sprawdzić, czy wartości RAW parametru 01 rosną z czasem.
  • REKLAMA
  • #5 17361442
    TrisK
    Poziom 7  
    Wolne uruchamianie komputera, niedziałający właściwie systemDziękuję za odpowiedź. Załączam aktualne dane 2 godziny po poprzednichWolne uruchamianie komputera, niedziałający właściwie system
    Załączniki:
    • CDM_20180801174814.txt (2.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 17361624
    TrisK
    Poziom 7  
    Dodatkowe pytanie. Dlaczego komputer zachowuje się tak dziwnie i czy błędy dysku odnoszą się do długiego uruchamiania li tylko (czyli czarny ekran i sekwencje liter i cyfr przed startem systemu co ma miejsce zawsze), czy też również do tego pojawiającego i znikającego problemu wgrywania się lub nie pewnych narzędzi do traya i działania lub niedziałania systemu. Dziś na przykład działał prawidłowo. Z czym ten problem może być związany?
  • REKLAMA
  • #7 17361859
    dt1
    Admin grupy komputery
    dt1 napisał:
    Po podaniu modelu płyty i kodów, na których przy starcie dłużej się zatrzymuje, można będzie ustalić, jakiej procedurze te kody są przypisane.

Wracając do tego punktu widziałem, że jest podane kilka kodów, ale na których z nich BIOS zatrzymuje się dajmy na to więcej niż na sekundę?

dt1 napisał:
    można spróbować podmienić mu tasiemkę sygnałową SATA (płyta-dysk).

To też warto zrobić. Nie mając pod ręką innej, warto zamienić taśmę z dysku talerzowego, on również pracuje w trybie SATA-600 i nie zgłasza błędów komunikacji, więc taki test można zrobić.
  • #8 17362579
    TrisK
    Poziom 7  
    Zatrzymuje się po pierwszym 99 na dłużej no i na koniec po A2 przed samym podaniem zebranych informacji o kompie. Spróbujemy i z taśmą. Dzięki :)
  • #9 17365662
    TrisK
    Poziom 7  
    Niestety. Fizycznie wyłączaliśmy dyski, błąd utrzymuje się nadal
    . Z dysku X nie startuje, ale sekwencje sa nadal. Ba - czasem nie można wejśc do biosu! Czy ktoś ma jakies pomysły?
  • #10 17366251
    dt1
    Admin grupy komputery
    Mieliście wymienić lub zamienić tylko taśmę od dysku systemowego. Czy to zostało zrobione? W ramach testu można drugi dysk na chwilę odłączyć od płyty. Chociaż biorąc pod uwagę, jak masakrycznie przyrósł RAW READ ERROR RATE dla tego SSD między dwoma pomiarami, to właśnie ten dysk byłby pierwszym podejrzanym. Z ciekawości można jeszcze jeden zrzut z Crystal Disk Info zrobić, żeby zobaczyć, czy nadal ten parametr wzrasta.
  • #11 17371190
    TrisK
    Poziom 7  
    Tak. Wymiana na nowiutka taśmę nic nie dała. Efekt identyczny - bez zmian. Odłączaliśmy każdy z dysków fizycznie od płyty, zmienialiśmy też wejscia SATY i w każdym wypadku to samo. Bez ssd - ciąg literowy taki sam, powolne ładowanie, systemu nie znajduje (tego na X) do tego nie można wejśc do biosu (!). Bez dysku WD ciąg liter taki sam, wolne ładowanie oraz brak załadowania różnych elementów w systemie, system działa wadliwie. Pomaga jedynie przywracanie systemu. RAW READ ERROR RATE na SSD stopniowo rośnie. Tylko czemu efekt jest taki sam po fizycznym usunięciu dysku SSD z komputera??? W zasadzie jesteśmy już przygotowani na zakup nowego kompa (bo jak wiadomo takich części się nie dostanie). Bo to wygląda, jakby to nie była wina dysków (taki sam problem po odłączeniu każdego dysku) Oba walnięte? Czy może np płyta główna siada??? Jest to możliwe w tej sytuacji??? Bo zakładając, że SSD siada, to przecież normalnie by się ładował dysk talerzowy...
  • #12 17436322
    TrisK
    Poziom 7  
    Temat nieatualny. Kupiliśmy nowy komputer.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z długim uruchamianiem komputera, który objawia się czarnym ekranem oraz sekwencjami kodów (99, B4, A2) przed załadowaniem systemu Windows 7. Wskazano, że problem może dotyczyć dysku SSD OCZ Vertex 3, który wykazuje niepokojące parametry SMART, a także możliwych usterek sprzętowych. Użytkownicy sugerują sprawdzenie taśmy SATA oraz testowanie dysków, a także podmianę komponentów. Po próbach z odłączeniem dysków i wymianą taśmy problem nadal występuje, co prowadzi do podejrzeń o uszkodzenie płyty głównej. Ostatecznie użytkownik informuje, że zakupiono nowy komputer.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA