logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xiaomi Redmi Note4xSzybko rozładująca się bateria i wyłączenie telefonu przy 20%

Qsam 01 Sie 2018 22:04 15819 8
  • #1 17361950
    Qsam
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam mam problem z telefonem Xiaomi Redmi Note 4x. Bateria bardzo szybko się rozładowuję, na wifi przy korzystaniu z internetu czy oglądania Youtuba wytrzymuję 1-1,5 h, a bez używania telefonu i wyłączonym wifi około 12h. Kolejnym problemem jest wyłączenie telefonu przy około 20% baterii. Nie wiem co może być problemem i czy bateria jeszcze jest sprawna, dodatkowo telefon przerywa ładowanie kiedy nie jest na czymś położony :) Z góry dziękuję za pomoc.
  • #2 17361986
    matej1410
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    Kolego masz gwarancję jeszcze?
  • #3 17362000
    Qsam
    Poziom 6  
    Telefon kupiłem w marcu 2017 na allegro a importowany był z Chin :), więc gwarancji nie mam.
  • #4 17362941
    matej1410
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    Bateria nie będzie Ci w nieskończoność trzymała długo. Twój telefon ma ponad rok już.
    Poza tym bardzo wielu użytkowników skarży się na tę samą dolegliwość co Ty. Prawdopodobnie jest to jakaś wada fabryczna. Rzuć okiem tu:
    https://xiaomi.eu/community/threads/shutdown-at-20.32826/
  • #5 17363032
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 1007
    matej1410 napisał:

Poza tym bardzo wielu użytkowników skarży się na tę samą dolegliwość co Ty. Prawdopodobnie jest to jakaś wada fabryczna. Rzuć okiem tu:
    https://xiaomi.eu/community/threads/shutdown-at-20.32826/

Ten link dotyczy w sumie rom-ow Xiaomi.eu... Powiedzmy sobie tak zarówno w MIUIPolska/Xiaomi.eu jak i oficjalnych rom-ach (np. Global) czasami były jakieś wtopy które powodowały jakieś problemy tego typu. Przykładowo po ostatniej aktualizacji MIUI 9 Global mam tez spore zużycie baterii przez system (i z tego co czytałem w internecie nie jestem w tym osamotniony ;) ).

Choć u kolegi problemy z ładowaniem mogą wskazywać na jakieś uszkodzenie. Tutaj też warto zapytać czy nie stało się to np. po aktualizacji rom-u oraz jaki rom kolega posiada (sprowadzony z chin mógł być w wersji global lub chińskiej i wtedy był wgrywany np. rom MIUIPolska)

Natomiast co do wspomnianej wady fabrycznej w Redmi Note 4x nie słyszałem o takiej...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 17363873
    Qsam
    Poziom 6  
    Czy wymiana baterii powinna pomóc?
  • #7 17364961
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 1007
    Qsam napisał:
    Czy wymiana baterii powinna pomóc?

Może mieć kolega owszem pecha że trafiła się jakaś felerna, bo po takim czasie nie powinno być aż tak znacznej utraty pojemności. Mam w domu starszego Redmi Note 3 Pro i dłużej wytrzymuje (nawet na wspomnianym nowym MIUI 9 gdzie po ostatniej aktualizacji jest jakiś problem z energooszczędnością systemu)...

Spraw jak wspomniałem może być wiele od jakiegoś uszkodzenia hardware po problemy z software. Czy to nie jest ten ostatni problem można sprawdzić w androidzie zerkając co procentowo "zjada" najwięcej energii. Może to być wina rom-u może to być wina jakiejś aplikacji, a mogło i coś się uszkodzić w telefonie...

Ja powiem tak jak kolega nie jest w stanie sam tego zdiagnozować może lepiej wyprać się z telefonem do osoby która sobie z tym poradzi i ewentualnie naprawi. Niestety działanie "na pałę" to nie najlepsze wyjście - może więcej szkody niż pożytku przynieść...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 17930285
    hipeck
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Moze się przyda. Mam Redmi 4a. Zrootowany. Do tej pory jako sama słuchawka bateria trzymała ok 4 dni. Zainstalowałem aplikację Root Esential, gdzie w narzędziach jest kalibracja baterii. W tej chwili mija 11 dni od ładowania. Zostało 36 %. Tylko jako słuchawka, bo WiFi i transferu uzywam sporadycznie. pozdr
  • #9 17940640
    c-y-r-u-s
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    Qsam napisał:
    Witam mam problem z telefonem Xiaomi Redmi Note 4x. Bateria bardzo szybko się rozładowuję, na wifi przy korzystaniu z internetu czy oglądania Youtuba wytrzymuję 1-1,5 h, a bez używania telefonu i wyłączonym wifi około 12h. Kolejnym problemem jest wyłączenie telefonu przy około 20% baterii. Nie wiem co może być problemem i czy bateria jeszcze jest sprawna, dodatkowo telefon przerywa ładowanie kiedy nie jest na czymś położony :) Z góry dziękuję za pomoc.

Bateria do wymiany na zamiennik , podziała 2 dni potem połowę z tego . Jak będziesz sam podmieniał pamiętaj że jest przyklejona na dwóch paskach , które pękają nierzadko jak sie je wyrywa :)
    Zastawiłbym sie jeszcze nad wymiana złącza usb jest na płytce kosztuje 7zl na ali i od tego bym zaczął.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telefonem Xiaomi Redmi Note 4x, który ma szybkie rozładowanie baterii oraz wyłącza się przy około 20% naładowania. Po 1-1,5 godzinie korzystania z Wi-Fi, telefon wytrzymuje około 12 godzin w trybie czuwania. Inni użytkownicy zauważają, że problemy z baterią mogą być związane z wiekiem urządzenia oraz potencjalnymi wadami fabrycznymi. Sugerowane są różne rozwiązania, w tym wymiana baterii, sprawdzenie oprogramowania oraz diagnostyka sprzętowa. Wskazano również na możliwość uszkodzenia złącza USB. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z kalibracją baterii oraz wymianą komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA