logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Laptop do użytku ogólnego i programowania za 7000 pln - MacBook czy Huawei?

granit290 02 Sie 2018 15:45 684 16
REKLAMA
  • #1 17363085
    granit290
    Poziom 8  
    Poszukuje laptopa do uzytku ogólego i programowania, za okolo 7000. Zalezy mi zeby laptop byl cienki i najlepiej z aluminium lub innego ladnego i lekkiego materialu. Mysle nad macbookiem, macbookiem pro lub huawei matebook x pro. Prosze o propozycje.
  • REKLAMA
  • #3 17363128
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 1023
    sanfran napisał:
    Jak zależy ci na stabilności systemu to bym zainwestował w produkt z jabłkiem.

bez jaj zwłaszcza z High Sierra z niedorobionym systemem plików APFS (ostatnią w miarę stabilną wersją to był Snow Leopard i od niego jest tylko gorzej)... obecnie odradzam produkt apple chyba że chcesz wydać 7k zł na sprzęt z super nowoczesnymi pamięciami DDR3 z SSD wlutowanym na płytę za chore pieniądze i do tego z opcją dokupienia worka przejściówek.

Powiedzmy sobie tak dla mnie głupim priorytetem jest "najlepiej z aluminium lub innego ladnego i lekkiego materialu" - tutaj warto wybrać czy funkcjonalna i szybka maszyna czy ładna bo nie zawsze to idzie pogodzić.

W sumie podałeś za mało informacji bo "uzytku ogólego i programowania" bo to jest tak rozległe że głowa boli, jednemu do takich zastosowań wystarczy i3 innemu będzie potrzebne i7. Czasami trudno to pogodzić (przykładowo mam kilka laptopów w tym dwa MB Pro 15" i jeden 13" - ale obecnie od Apple chce uciekać)...

Ja bym sobie rozpoczynał wybieranie laptopa od określenia przynajmniej minimalnych wymagań od strony hardware... bo jak ma ładnie wyglądać to w zasadzie można rzucić monetą i coś sobie wybrać...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 17363169
    granit290
    Poziom 8  
    Wiesz co, zupelnie nie znam sie na laptopach, zalezy mi zeby byl wydajny i jesli sie uda to zeby byl przy tym ladny.
  • REKLAMA
  • #5 17363172
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3018
    tplewa napisał:
    bez jaj

Trzymam się tego co napisałem. Stabilność systemu na MACu jest o wiele lepsza niż maszyn w Windowsem, gdzie taki sam Office 2016 potrafił się wyłożyć kilka razy w miesiącu bez zapisu kopii zapasowej i czas pracy nad dokumentem szedł w p**du. A na dwa lata miałem w MACu ze trzy - cztery zawiechy i jakoś się tam dokumenty nie traciły.

I to dla mnie jako użytkownika sprzętu jest najważniejsze.
  • #6 17363184
    tplewa
    Poziom 39  
    sanfran napisał:
    tplewa napisał:
    bez jaj

Trzymam się tego co napisałem. Stabilność systemu na MACu jest o wiele lepsza niż maszyn w Windowsem, gdzie taki sam Office 2016 potrafił się wyłożyć kilka razy w miesiącu bez zapisu kopii zapasowej i czas pracy nad dokumentem szedł w p**du. A na dwa lata miałem w MACu ze trzy - cztery zawiechy i jakoś się tam dokumenty nie traciły.

I to dla mnie jako użytkownika sprzętu jest najważniejsze.

Bzdury kolega pisze nie z tej ziemi... ale u ludzi zaślepionych fanbojstwem Apple to normalne... chyba że jakiegoś szmelcowaty komputer miał kolega wcześniej...
    Pracuję na obu systemach dość długo w sumie na Mac-ach od 2000r, a na PC od 1992r to mam jakieś tam porównanie. Zresztą wystarczy sobie wyskoczyć na byle rzetelniejsze forum Apple i poczytać aby mieć jakiś obraz ile ludzie mają problemów z High Sierra... Mówienie o tym że Mac OS to super stabilny system, a Windows to syf to jest mit. Skala problemów jest porównywalna i zależy od tego ile wpadek zaliczy czy to Apple czy to M$... Problemem Apple obecnie jest niestety stosunkowo archaiczny hardware (pomijam nowe modele gdzie w końcu dali jakieś nowsze procesory i niestety szkoda że DDR4 tylko w 15")... z niezawodnością też bywa różnie...

Inna sprawa Mac OS nie we wszystkich zastosowaniach będzie wygodny... może wyjść na to że zaistnieje potrzeba odpalania na Mac-u Windows-a np. na maszynie wirtualnej lub BootCamp co nie zawsze jest wygodne...Przykładowo programowanie pod Windows w VisualStudio (jest VS pod MacOS ale to co innego niż na Win).

Jednak tutaj autor nie określił co rozumie pod pojęciem programowanie więc trudno coś napisać... Powiedzmy sobie tak nie neguję zakupu Mac-a jak ktoś chce go kupić świadomie np. chce programować pod Mac OS czy iOS... ale w innych zastosowaniach niekoniecznie będzie to dobry wybór. Do tego kupując ten sprzęt warto mieć świadomość że to nie jest sprzęt idealny i sporo za sam hardware się przepłaca (a potencjalne awarie bez wykupionego AppleCare potrafią mocno zaboleć finansowo). Inna sprawa to 7k zł to stosunkowo mała kwota aby kupić MB Pro z jakimś sensownym hardware raczej tak z 12k zł w górę trzeba szykować (jak mówimy o nowych).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 17363309
    granit290
    Poziom 8  
    Planuje udac sie na studia informatyczne, poza tym programuje w wolnym czasie, dlatego nie jestem nastawiony na jakis konkretny software. Uzywalem srodowiska programistycznego dostarczonego od JetBrain zarowno na macos jak i windowsie, i uzytkowalo mi sie obu rownie dobrze. Teoretycznie mogl bym zdecydowac sie na ktorykolwiek z komputerow ktore podalem w pierwszym poscie, ale wolalem jeszcze zapytac bo moze istnieje na rynku cos o czym nie wiem.
  • REKLAMA
  • #8 17363377
    tplewa
    Poziom 39  
    To może warto się dowiedzieć co będzie na tych studiach... bo to co kolega robi teraz, a co będzie tam może stanowić różnicę.

Jak wspomniałem jak na studiach zmuszony będzie kolega np. używać Visual Studio to na Mac-u za 7k zł będzie to mordęga (słaby hardware), tutaj aby np. pod parallels desktop wygodnie się pracowało potrzeba z i7 i 16GB RAM nie wspomnę że najmniejsze SSD też będą problematyczne (więc trzeba raczej celować w 512GB)...

Jak kolega chcąc mieć MB Pro powinien raczej szykować kwotę od 12k zł w górę. Słabsze modele to raczej do pisania czegoś w Wordzie i przeglądania FB czy tam YT się nadają... Zresztą powiem tak UltraBook dla programisty (jak myślimy o tym poważniej) to IMHO poroniony pomysł... ja z MB Pro 15" chcę uciekać na jakiegoś gammingowego potwora 17" (ot jakiś DTR)... natomiast do noszenia po mieście mam właśnie 13" MB Pro i małego ThinkPada jako kompromis (za zwyczaj nie potrzebuję zabierać mocnej maszyny w teren).

Powiem tak trudno koledze pomóc bo widzę że sam kolega nie wie co dokładnie potrzebuje... pisanie że na Mac-u się wygodnie programowało to trochę mało bo nie wiadomo co to był za Mac (a tutaj np. pomiędzy 13" i 15" MB Pro może być spora różnica w hardware). Wspominanie przez kolegę o 12" MacBook-u (który do programowania to już totalna pomyłka) już pominę :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 17363398
    k25pl
    Poziom 9  
    Kolego, a ekosystem ma dla Ciebie znaczenie? Jak idziesz w Apple'a, to najfajniej mieć szanse na sprzężenie usług z iPhone'a z macBook'iem.

Obiektywnie, mocniejsze bebechy wyrwiesz dla Windowsa, co raczej nie dziwi, ale optymalizacja Jabłuszek jest więcej niż legendarna. Pytanie, ile w tej legendzie tkwi prawy i czy będzie to dla Ciebie dobry wybór.

Nie rozważałeś może Dell'a XPS na najmocniejszych bebechach? ;)
  • REKLAMA
  • #10 17363484
    tplewa
    Poziom 39  
    Powiedzmy sobie tak to co wspomniałem pisanie oprogramowania pod Mac OS czy iPhone, ewentualnie integracja z iPhone to chyba jedyny obecnie sensowny wybór jak myślimy o Mac-u. Choć osobiście ta integracja to dla mnie bajer (kiedyś się trochę pobawiłem i na tym to się zakończyło), choć może ktoś tego używa (do tego nie wiem czy to jest warte tej ceny)... No może jeszcze chęć pokazania się w knajpie z Mac-em ;) z tym że w nowych jabłuszko już nie świeci więc nie jest tak widoczne :(

Z drugiej strony co do optymalizacji to kiedyś można było się z tym zgodzić. Było też trochę oprogramowania kiedyś niedostępnego pod Win... Teraz tych zalet jest coraz mniej, a co nowszy Mac OS to więcej problemów.

Przykładowo High Sierra przestała obsługiwać botowanie systemu z woluminów RAID, w iMac-ach APFS nie obsługuje napędów Fusion Drive (podobno ma obsługiwać w 10.14 mojave), brak możliwości zrobienia kopii przez time machine na woluminie APFS... z starszych błędów wywalanie się APFS (czyli utrata tego co było na dysku), możliwość zalogowania się na root-a bez hasła i tak długo by można było wymieniać. Z tym całym APFS może by jeszcze wielkiej tragedii nie było jak by nie wymusili go dla dysków SSD, niestety nie ma możliwości (bez większego kombinowania) przy takich dyskach postawienia systemu na HFS+ (istniała taka możliwość tylko w wersjach Beta). Jak ktoś się uprze i różnymi kombinacjami ominie te problemy to każda aktualizacja systemu wywali system i tyle...

Jednak najlepsza optymalizacja to była jakiś czas temu jak to MB Pro zbyt szybko zjadały baterie, no to wywalili z Mac OS podawanie przewidywanego czasu pracy na baterii (no bo po co to komu)...

Ja osobiście miałem niezłą jazdę przez to że używam RAID i miałem mniej więcej to co tutaj opisują: https://www.cinemasound.com/warning-do-not-upgrade-to-mac-os-high-sierra/

Teraz tak dlaczego skoro Mac OS jest taki zły to ja go używam... ot przez lata stworzyłem dość sporą ilość oprogramowania narzędziowego pod Mac OS na własne potrzeby i jeszcze sporo wody upłynie zanim wszystko przeniosę na Win... więc na razie nie mam zbytnio wyjścia uciec całkowicie na Win... Choć powiem jedno smutno mi trochę że bardzo fajny system tak szybko rozwalili robiąc z niego zabawkę dla hipsterów (z MB Pro zresztą to samo kastrując je z wszelkich portów)...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 17363610
    granit290
    Poziom 8  
    Z tego co pamietam to byl to najmocniejszy mac 2016. Ale widzialem gdzies za 8k MB Pro z 16 gb ram i i7 7 gen. Mam tez mocnego pc z win 7 wiec czesc rzeczy moge robic na nim. Faktycznie nie dokonca wiem czego potrzebuje bo w zasadzie zawsze uzywalem pc i nie znam mocy laptopow jesli chodzi o codzienne uzytkowanie. Mam iphona ale nie zalezy mi mocno na sprzezaniu uslug bo watpie aby to bylo az tak funkcjonalne aby na podatawie tego wybierac sprzet. Za delami nie przepadam.
  • #12 17364904
    tplewa
    Poziom 39  
    granit290 napisał:
    Z tego co pamietam to byl to najmocniejszy mac 2016. Ale widzialem gdzies za 8k MB Pro z 16 gb ram i i7 7 gen. Mam tez mocnego pc z win 7 wiec czesc rzeczy moge robic na nim. Faktycznie nie dokonca wiem czego potrzebuje bo w zasadzie zawsze uzywalem pc i nie znam mocy laptopow jesli chodzi o codzienne uzytkowanie. Mam iphona ale nie zalezy mi mocno na sprzezaniu uslug bo watpie aby to bylo az tak funkcjonalne aby na podatawie tego wybierac sprzet. Za delami nie przepadam.

Powiem jeszcze tak jeśli chodzi o MB Pro to musi to kolega dobrze przemyśleć. Nie chcę negować tego sprzętu bo czasem ma on swoje zalety - ale jak wspomniałem wolę powiedzieć jak jest w realu.

Kolejna sprawa to jak wspomniałem zakup sprzętu Apple najlepiej robić z AppleCare bo niestety potem jakakolwiek awaria jest problematyczna (a raczej bardzo kosztowna - często nieopłacalna w naprawie). Inna sprawa mocno trzeba uważać jak chce się kupić jakiś sprzęt używany czy jak to czasem nazywają leżak magazynowy itd. jest na rynku tego sprzętu sporo i w sporej części są to okropne miny (często szroty przywożone z skandynawii itp.). To samo tyczy się np. sprzętu powystawowego z marketów, niby jest gwarancja sprzedawcy - ale za zwyczaj nie wiele ona jest warta. Generalnie kupując warto patrzeć na konkretny model który chce się kupić.

To oczywiście dotyczy jak ma się jakieś konkretne wymagania do sprzętu. Jak wspomniałem do prostych prac czyli napisać jakiś tekst, przeglądać WWW wielkich wymagań nie ma i tutaj można sobie w zasadzie wybierać niemal dowolnie czy to patrząc na wygląd czy na coś innego. Jak chce się sprzęt do czegoś więcej warto zapoznać się z jego ograniczeniami by potem się nie denerwować - niestety o ile w jakiś PC jeszcze można sobie zmienić RAM czy tam SSD to w apple praktycznie takiej możliwości nie ma. Jeszcze jakiś czas temu była możliwość zmiany SSD ale były to też dyski na specyficzne złącze o wiele droższe niż M.2. Tutaj największym problemem jest SSD bo niestety wiadomo że pamięci NAND nie są wieczne... inna sprawa pad płyty w nowych mac-ach = utrata danych i brak możliwości ich odzyskania (więc warto dbać o backupy).

Generalnie ja na miejscu kolegi bym się "przespał z tematem na spokojnie". Zrobił sobie jakąś listę oprogramowania jakie będzie używane. Zapytał może kogoś kto studiuje dany kierunek co będzie potrzebne itd. Potem pod to dobrał hardware tak aby praca na sprzęcie była w miarę wygodna i na tej podstawie wybrał sobie kilka modeli... Bo na razie z tego co widzę koledze zależy trochę bardziej na wyglądzie niż funkcjonalności, owszem jak ma się kasę można i tak :) Choć z drugiej strony za 7k zł można już wybrać całkiem fajny sprzęt na dłuższy okres i IMHO nie ma się co zbytnio napalać tylko dokonać zakupu z głową.

Niestety chyba nikt tutaj dokładnie nie powie co kupić bo każdy ma inne wymagania... ja za tą kwotę no może trochę dokładając jak wspomniałem kupił bym jakiegoś DTR-a (ale to raczej mało przenośne urządzenie)... Ultrabook-a owszem też może bym kupił ale jako sprzęt przenośny czyli pokazać klientowi ofertę czy coś zaprezentować, ewentualnie w podróży sobie film zobaczyć - ale tutaj było by coś tańszego bo nie potrzebuje na takim sprzęcie sporej mocy obliczeniowej czy wielkiego dysku. Jak się nie chce dwóch sprzętów to można i coś po środku znaleźć (ale to zawsze jakieś kompromisy).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 17366550
    FxJ
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Jakoś niebawem będą wychodzić Delle XPS 15 z matrycami matowymi FHD/UHD.
  • #16 17369367
    tplewa
    Poziom 39  
    granit290 napisał:

Zastanów się czy na pewno chcesz mając 7k zł kupować używany sprzęt. Inna sprawa to kupowanie z OLX itp. jest średnio bezpieczne. Jak już to najlepiej z swojego miasta i mieć możliwość podjechania do jakiegoś dobrego serwisu w celu sprawdzenia czy nie był sprzęt zalany, jak jest dedykowana grafika czy nie była jakoś reanimowana aby chwile dłużej pochodziła (np. przegrzanie itp.).

Teraz co do komputerów - Xiaomi fajny w tej cenie... ale nie bez wad. Jak się nie ma wielkich wymagań to w tej cenie całkiem dobry współczynnik ceny do jakości.

Co do Dell-a XPS nie wiem jak teraz... kiedyś miałem i bardzo fajne maszynki. Tutaj w przypadku Dell-a warto jak coś podzwonić po partnerach i negocjować ceny. Co prawda partner wysyła zapytanie do Dell-a i oni dają cenę, ale u niektórych idzie czasem sporo urwać z cen oficjalnych.

Jednak jak wspominałem najpierw zrób sobie listę softu jaki będziesz używał i potem dobieraj sprzęt tak aby procek/ilość ram-u/wielkość SSD nie stała się potem problemem... Tutaj też nie pomogą, ja mam dość spore wymagania... ale to ze względu na to że projekty które kompiluje potrafią się kompilować kilka godzin więc mi bardziej niż na mobilności zależy na sporej wydajności - tak samo na dobrej grafice z CUDA (bo też często używam w projektach). Kolega ma trochę inne - obecnie zapewne Kotlin, ale na studiach to się może zmienić pytanie jak...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 17381530
    granit290
    Poziom 8  
    Zdecydowałem się na Della XPS 9570, dziękuje wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał laptopa do ogólnego użytku i programowania w budżecie około 7000 PLN, preferując cienki model z aluminium. Rozważał MacBooka, MacBooka Pro oraz Huawei MateBook X Pro. W dyskusji podkreślano stabilność systemu macOS w porównaniu do Windows, jednak pojawiły się również krytyczne uwagi dotyczące problemów z nowymi wersjami macOS oraz archaicznego sprzętu Apple. Użytkownicy sugerowali, aby przed zakupem określić minimalne wymagania sprzętowe, zwłaszcza w kontekście przyszłych studiów informatycznych. W końcu użytkownik zdecydował się na Dell XPS 9570, co sugeruje, że poszukiwał mocniejszego sprzętu z lepszymi parametrami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA