Powiedzmy sobie tak to co wspomniałem pisanie oprogramowania pod Mac OS czy iPhone, ewentualnie integracja z iPhone to chyba jedyny obecnie sensowny wybór jak myślimy o Mac-u. Choć osobiście ta integracja to dla mnie bajer (kiedyś się trochę pobawiłem i na tym to się zakończyło), choć może ktoś tego używa (do tego nie wiem czy to jest warte tej ceny)... No może jeszcze chęć pokazania się w knajpie z Mac-em

z tym że w nowych jabłuszko już nie świeci więc nie jest tak widoczne
Z drugiej strony co do optymalizacji to kiedyś można było się z tym zgodzić. Było też trochę oprogramowania kiedyś niedostępnego pod Win... Teraz tych zalet jest coraz mniej, a co nowszy Mac OS to więcej problemów.
Przykładowo High Sierra przestała obsługiwać botowanie systemu z woluminów RAID, w iMac-ach APFS nie obsługuje napędów Fusion Drive (podobno ma obsługiwać w 10.14 mojave), brak możliwości zrobienia kopii przez time machine na woluminie APFS... z starszych błędów wywalanie się APFS (czyli utrata tego co było na dysku), możliwość zalogowania się na root-a bez hasła i tak długo by można było wymieniać. Z tym całym APFS może by jeszcze wielkiej tragedii nie było jak by nie wymusili go dla dysków SSD, niestety nie ma możliwości (bez większego kombinowania) przy takich dyskach postawienia systemu na HFS+ (istniała taka możliwość tylko w wersjach Beta). Jak ktoś się uprze i różnymi kombinacjami ominie te problemy to każda aktualizacja systemu wywali system i tyle...
Jednak najlepsza optymalizacja to była jakiś czas temu jak to MB Pro zbyt szybko zjadały baterie, no to wywalili z Mac OS podawanie przewidywanego czasu pracy na baterii (no bo po co to komu)...
Ja osobiście miałem niezłą jazdę przez to że używam RAID i miałem mniej więcej to co tutaj opisują:
https://www.cinemasound.com/warning-do-not-upgrade-to-mac-os-high-sierra/
Teraz tak dlaczego skoro Mac OS jest taki zły to ja go używam... ot przez lata stworzyłem dość sporą ilość oprogramowania narzędziowego pod Mac OS na własne potrzeby i jeszcze sporo wody upłynie zanim wszystko przeniosę na Win... więc na razie nie mam zbytnio wyjścia uciec całkowicie na Win... Choć powiem jedno smutno mi trochę że bardzo fajny system tak szybko rozwalili robiąc z niego zabawkę dla hipsterów (z MB Pro zresztą to samo kastrując je z wszelkich portów)...