logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja systemu p.poż. na Abaxie w biurowcu - wymogi i regulacje

m-blue 02 Sie 2018 17:47 468 2
REKLAMA
  • #1 17363264
    m-blue
    Poziom 12  
    Ocena: 57
    witajcie,
    padł plan żeby w biurowcu ( 3 piętra, biura na każdym) zrobić system p.poż. czujniki by były prawdopodobnie jedynie w części pomieszczeń. Aktualnie niczego takiego nie ma, pytanie czy są jakieś przeciwwskazania żeby zrobić prosty system na abaxie ? Prosty w sensie, integra, czujki abaxowe i powiadomienie do ochrony. Bez centrali typowo p.poż, podłączenia do straży itp. Chodzi o ułatwienie instalacji, ciężko z korytami itp. Czy są jakieś wymogi, które system musi spełniać zakładając że nie będzie podłączony do żadnej straży itp a jedynie do powiedzmy ochrony?
    Zęby zjadłem ale na alarmówce, pożarowych tematów nigdy głębiej nie analizowałem pod kątem przepisów a doszły mnie słuchy, że w tak dużych obiektach to może być problem przy jakiejś kontroli, że system nie spełnia norm, mimo, że jest traktowany jako np. instalacja wewnętrzna, ew. jakieś obowiązkowe przeglądy itp w sensie dokumentacji jak np pomiary dla obiektu / wpisy do książki obiektowej?
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17363837
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    m-blue napisał:
    pytanie czy są jakieś przeciwwskazania żeby zrobić prosty system na abaxie ? Prosty w sensie, integra, czujki abaxowe i powiadomienie do ochrony. Bez centrali typowo p.poż, podłączenia do straży itp.

Zależy jeśli obiekt nie jest ustawowo objęty obowiązkiem stosowania SSP to możesz sobie zrobić system na centrali alarmowej, jeśli łapie się pod ustawowy obowiązek to czujki ppoż do centrali alarmowej nie wystarczą i musi być dedykowany system, a czy obiekt wymaga SSP czy nie to już sam musisz sprawdzić bo podałeś za mało danych.

http://www.straz.gov.pl/panstwowa_straz_pozarna/system_sygnalizacji_pozarowej
  • #3 18127037
    m-blue
    Poziom 12  
    Ocena: 57
    Problem się sam rozwiązał, zmiana koncepcji:)
REKLAMA