logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja alarmu do pożarowego ABAX2 – dobór czujek, centrali, zasilania

marcinmich03 22 Sty 2026 19:17 156 0
  • #1 21816683
    marcinmich03
    Poziom 1  
    Witam
    Poszukuję pomocy specjalistów :)
    Kilkanaście lat temu gdy budowany był dom, zamontowałem instalację alarmową: centralka Satel CA-6, manipulator KLED, 6 czujek Aqua Plus, obudowa metalowa z zasilaczem 40VA, sygnalizator zewnętrzny. Powiadomienie miałem zrobione na urządzonku GSM Modem NV 3.0 podłączanym do telefonu Nokia.
    Od kilku lat alarm jest nieużywany.
    Chciałbym zrobić teraz w domu instalację alarmu pożarowego. Nie mam rozłożonych przewodów pod czujki klasyczne, więc pasowałoby w systemie bezprzewodowym. Próbowałem odrobić lekcje, trochę poczytałem w internecie i skłaniałbym się ku systemowi ABAX2.
    Nie chciałbym pozbywać się czujek ruchu do alarmu włamaniowego.
    Mam mętlik w głowie i potrzebuję pomocy w zaplanowaniu i uruchomieniu instalacji.
    Rozkład pomieszczeń w domu: na parterze kuchnia 9 m2 bez drzwi /płyta gazowa/, przedpokój 5 m2, pokój dzienny 25 m2 bez drzwi, kotłownia na paliwo stałe /jest podciągnięty gaz ale nieużywany na razie/, garaż 18 m2 /graciarnia, nie ma tam samochodu/.
    Klatka schodowa na piętro - bez drzwi.
    Na piętrze: 1 sypialnia rodziców 18 m2, 1 sypialnia /pokój dziecka/ 12 m2, 1 sypialnia /pokój dziecka/ 20 m2, 1 pokój „do wszystkiego” 9 m2, łazienka.
    Strych nieocieplony, pod blachą, tam trzymamy choinkę, bombki itp.
    Nie szukam rozwiązania „po taniości” bo ma być zrobione pewnie i bezpiecznie.
    Jakie czujki byście proponowali i w jakim rozmieszczeniu?
    Chciałbym czujkę na strychu w razie pożaru ale tam jest w zimie taka temperatura jak na zewnątrz a w lecie +60 albo więcej i nie wiem czy uda się coś dobrać…
    Sygnalizator wewnętrzny dałbym jakiś przewodowy bo z centralki mam za ścianą korytarz. Sygnalizator zewnętrzny przewodowy.
    Wiem, że do ABAX2 musi być wymieniona centralka na Integra + manipulator, do tego kontroler ACU-220. Jaką Integrę proponujecie? Zasilacz ten co mam da radę (40VA)?
    Powiadomienie SMS/CLIP zrobiłbym chyba z tego co mam NV3.0 ale niekoniecznie.
    Bardzo bym prosił o sugestie, jak to ogarnąć, co kupić i jak to zestroić sensownie.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za podzielenie się Waszą wiedzą :)

AI: Czy zależy Ci, żeby nowy system pożarowy spełniał konkretne normy (np. PN-EN 54) lub wymagania straży pożarnej, czy ma to być instalacja typowo domowa, bez formalnych odbiorów?
    System domowy ale spełniający normy.
    AI: Czy poza kotłownią i strychem są w domu jakieś miejsca lub urządzenia, które mogą stanowić szczególne zagrożenie pożarowe (np. kominek, piec, materiały łatwopalne)?
    Nie
REKLAMA