logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Seicento 900 2000 - kontrolka wtrysku, brak iskry po naprawie przodu

adielektro 26 Sie 2005 07:50 6760 11
REKLAMA
  • #1 1765410
    adielektro
    Poziom 20  
    Ocena: 158
    Mam fiata rocznik 2000 , był uderzony z przodu chłodnica i parę innych były uszkodzone. Po naprawie auto nie chce zapalić, mianowicie zapala się kontrolka czerwona od wtrysku i nie gaśnie, wtedy komputer odcina iskrę i nie mogę zapalić. Auto uruchomiłem w trybie awaryjnym i chodziło, ale w normalnym stanie sygnalizuje awarię i nie wiem jaką , jak to mogę sprawdzić lub może konkretnie zlokalizować usterkę która zapala na desce ten symbol wtrysku, (może to jakiś czujnik) ?
    -czy czujnik bezwładnościowy odcina tylko paliwo, czy daje też jakiś sygnał na kompute?
  • REKLAMA
  • #2 1765420
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    Jeżeli ci odcioł czujnik bezwładnościowy to usuń tą usterke a będzie dobrze
  • REKLAMA
  • #3 1765650
    adielektro
    Poziom 20  
    Nie mogę znaleść tego czujnika -ale wiem, że taki jest w tych autach ale podobno on odcina paliwo(pompkę) a ona u mnie działa.
  • #4 1765742
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    Sprawdź połączenie IMMO z cewką.
  • REKLAMA
  • #5 1765783
    pnowak7
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    a może masz coś z czujnikiem wałka rozrządu lub czujnikiem na kole zamachowym,sprawdz instalacje
  • REKLAMA
  • #6 1766019
    adielektro
    Poziom 20  
    IMMO - co to jest ? czy chodzi ci o zabezpieczenie ?
    Czujnik położenia wału raczej jest ok. bo w trybie awaryjnym auto zapala.
    Mim zdaniem komputer uważa (może ma rację) ,że coś jest na tyle poważnie uszkodzone ,że odłącza zapłon i zapala czerwoną kontrolkę wtrysku na desce. A tryb awaryjny działa poprawnie - czyli auto po wprowadzeniu odpowiedniego kodu pedałem gazu odpala , ale chodzi na niepełnejv mocy( tak ma być). Może jakiś czujnik?, dodam, że do niedawna nie było założonej chłodnicy- ale moim zdaniem nie ma na niej żadnych istotnych czujników wpływających na odpalenie auta. Jak kasuje się ewentualne błędy zapamiętane przez komputer ? i jak zgasić tą kontrolkę , już nie wiem co sprawdzać.
  • #7 1766073
    diag
    Poziom 29  
    Ciekawy sposób odpalania i zacierania silnika -bez chłodnicy.
    Jak się nie znasz, to lepiej nie mieszaj.
    Sprawdź masy.
  • #8 1767830
    Szczerbax
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Do kasowania kodów błędów musisz mieć interfejs podłaczeniowy i odpowieni program cała masa jest tego, począwszy od VAG-COM w jakiejś tam wersji a na Euroscanie skończywszy poszukaj na google, ale do jednego auta raczej Ci się nie opłaca kupować, chyba że masz ambicje ściagnać sobie program z jakiejś rosyjskiej strony i samemu zrobić ten interfejs.
  • #9 1772437
    MAREK74
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    hmm a jak sie nazywa program co robi fiata? oprócz firmówek (examiner,KTS itp) szczerbax ?
  • #10 1773566
    adielektro
    Poziom 20  
    Diag - Wiem, że nie powinno się odpalać silnika bez chłodnicy, choć bardziej powinno się pomyśleć w tej sytuacji o pompie wodnej. Ale to nie jest moim głównym problemem.
    Z podpowiedzi wnioskuję ,że jedyna możliwość skasowania błędów to komputer, odłączenia akumulatora czy jakieś inne zabiegi nic tu nie pomogą?
    Czyli na przykład uszkadza mi się sonda lambda, komputer widzi tą awarię informuje mnie o tym zapalając kontrolkę , ja ją wymieniam( bo uszkodzenie powiedzmy było mechaniczne i ja to widzę) i wielkie g... bo teraz muszę jechać do serwisu wykasować awarię z pamięci komputera? czy to mam tak rozumieć ?
  • #11 1773602
    diag
    Poziom 29  
    Przy sterowniku iaw16 jest tak,że po (o ile pamiętam) -4 jazdy po 5minut
    przy goracym silniku kasują błąd.
  • #12 1890629
    adielektro
    Poziom 20  
    Auto zrobione, ale konieczne było wykasowanie imo z kompa. Temat zamknięty dzięki za podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Fiat Seicento 900 z 2000 roku po naprawie uszkodzeń przedniej części (w tym chłodnicy) nie chce zapalić. Na desce zapala się czerwona kontrolka wtrysku, która nie gaśnie, a komputer odcina iskrę, uniemożliwiając uruchomienie silnika. Auto działa w trybie awaryjnym, co wskazuje na działający czujnik położenia wału i podstawowe funkcje, jednak w normalnym trybie komputer wykrywa poważną usterkę. Podejrzenia padły na czujnik bezwładnościowy, który odcina paliwo (pompkę paliwową), jednak w tym przypadku pompa działa. Sugerowano sprawdzenie połączenia immobilizera (IMMO) z cewką zapłonową oraz czujników wałka rozrządu i koła zamachowego. Kasowanie błędów wymaga interfejsu diagnostycznego i odpowiedniego oprogramowania, gdyż odłączenie akumulatora nie wystarcza. Sterownik IAW16 automatycznie kasuje błędy po kilku jazdach na gorącym silniku. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez wykasowanie błędów immobilizera z komputera, co przywróciło prawidłową pracę auta.
REKLAMA