logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus Maximus Ranger VII - Płyta nie uruchamia się (włącza i wyłącza)

czerny88 06 Sie 2018 08:36 1062 4
REKLAMA
  • #1 17368870
    czerny88
    Poziom 2  
    Witam
    Problem dotyczy płyty, jak w temacie. Problem powstał nagle, płyte mam 4 lata i przed kikoma dniami komputer przestał się uruchamiać. Z opisu córki wynika, że za pierwszym razem pojawił się jeszcze ekran z komunikatem ,że windows chce coś jeszcze naprawić :), ale kiedy ruszyła myszką komuter się wyłączył. Kiedy włączyłem go ponownie na wyświetlaczu Qcode na płycie dochodziło do 58 i następował restart trwało to ok 10sek czas spadał do momentu 2 sek i ponownego restartu na Qcode już tylko 00. Sprawdziłem swój procesor i zasilacz na innym komputerze i działają.Wsadziłem do swojego procesor i zasilacz kolegi i efekt ten sam tzn. włącza się i wyłącza po ok 2sek. Wgrałem nowy Bios ze strony Asusa przez PenDrina i gniazdo FlashBios znajdujące się na płycie i dalej nic. Słyszałem jeszcze, że można baterię Biosu wyciągnąć ale nie potrafię jej zlokalizować :(.Wydaje mi się, że może sekcja zasilania płyty padła, ale to tylko przypuszczenia laika w tym temacie:).
    Z góry dzięki, za wszystkie propozycje co jeszcze mogę zrobić, czy zostaje tylko serwis.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17368894
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    czerny88 napisał:
    Qcode na płycie dochodziło do 58

Pozostaw 1 kość RAM w DIMM #1 i napisz, czy POST przechodzi za kod Qcode 58.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17368903
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    Bateria jest zasłonięta pewnie przez kartę graficzną bo znajduje się pod pierwszym slotem PCI-E po lewej stronie.
    Aktualizacja BIOSu przy komputerze który pracuje niestabilnie to słaby pomysł, o ile w ogóle udało się jej dokonać.
    Co zrobić, wyjąć grafikę i pamięci. Odłączyć dyski i napędy, sprawdzić czy BIOS się ożywi i wyda jakieś dźwięki.
  • REKLAMA
  • #4 17368929
    czerny88
    Poziom 2  
    Dziękuję za podpowiedzi, jak wrócę z pracy spróbuję wypiąć wszystko i jeszcze raz sprawdzić i opisać co się dzieje. Kolego badboy84, rozumiem że dźwięki ma wydać speaker? a nie sam bios, pytam bo nie mam podpięte go głośniczka (nie było w obudowie SilentiumPC) ale może uda mi się coś ogarnąć. [/s]
  • Pomocny post
    #5 17368932
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    Tak speaker systemowy, nie ma go w obudowie ale często jest w torebce z akcesoriami.
REKLAMA