Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

samsung 6102 brak TV cyfrowej

sunnboy 06 Aug 2018 18:02 972 10
    sunnboy
    Level 10  
    Panowie,

wlasnie dotarl do mnie w/w TV i wszystko ladnie pieknie ALE....podlaczam antene TV jak do starego Philipsa-wyszukiwanie i programy zostaly znalezione same zarowno te cyfrowe jak i analogowe...w samsungu pojawia sie problem ---wykrywa polaczenie-antena-naziemne ale znajduje tylko 44 programy?...dopiero jak zmienie szukanie na Kablowe wyszukuje wszystkie programy tj-cyfrowe 193 .TV 175 ,radio 18 analogowe 44 wszystko ladnie pieknie.. ale przy probie wlaczenia danego programu (nie analogowego)np TVN 24 wyskakuje mi komunikat

Modul CI+ lub karta inteligentna nie znaleniona Sprawdz czy zostaly poprawnie wlozone

po"wejsciu" w dany program wyskakuje mi Tv-brak sygnalu-Sprawdz podlaczenie kabla antenowego

,,jakies pomysly?
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    sunnboy
    Level 10  
    mihal2002 wrote:
    Na początku określ się z jakiej telewizji będziesz korzystać.

tv z kablowki ale juz doczytalem,bede potrzebowal moduł z kartą dekodującą.Tylko teraz sie zastanawiam czy lepszy bedzie dekoder czy CI+?w domu sa dwa TV czy bede potrzebowal opcji multiroom?
    User removed account
    User removed account  
    sunnboy
    Level 10  
    mihal2002 wrote:
    Lepszy dekoder. Tak będziesz potrzebował Multiroom.

kurcze ,a polecaja mi wlasnie karte :| a co jesli nie bede mial multirooma?2 tv nie bedzie odbieral kablowki jak dotychczas?
  • Helpful post
    leszekpo59
    Level 28  
    Witaj. Moduł CI+ przydzielony jest do jednego TV. Jest jeszcze jedna sprawa. Czy operator umożliwia wydanie dla abonenta dwóch modułów CI+? Oczywiście związane będzie to z podniesionym abonamentem za drugi odbiornik. Znam kablówki, gdzie operator umożliwia niezależny odbiór na 2-3 TV, za pomocą modułu lub dekodera. Moduł ma ten plus, że do obsługi TV potrzebny jest jeden pilot. Nagrywanie może się odbywać na zewnętrzny pendrive, podpięty do TV ( o ile sam TV ma taką możliwość ). Korzystając z dekodera mamy możliwość nagrywania na dysk zewnętrzny sparowany z dekoderem. Wspomniany dekoder wraz z dyskiem do nagrywania można odtworzyć na innym TV. Funkcji tej nie uzyskamy, gdy nagrany materiał będzie przy układzie z modułem. W takim układzie pendrive, na który nagrano materiał, można odtworzyć tylko i wyłącznie za pomocą TV, z którego zostały wykonane. Powodzenia.
    sunnboy
    Level 10  
    dziekuje za odpowiedzi,,,doprecyzowujac,nie zalezy mi na nagrywaniu badz inaczej,opcja z nagrywanie na pendravi'a mi wystarcza....mnie interesuje jedno...biorac karte CI+ na "nowszy"TV ,nadal na drugim "starszym" pozostana te kanaly z kablowki jak dotad czy jednak dekoder jest wymagany...czy opcja CI+ ,i multiroom rozwiaze ewentualny problem?pzdr..
  • Helpful post
    kazikszach
    Level 36  
    sunnboy wrote:
    dziekuje za odpowiedzi,,,doprecyzowujac,nie zalezy mi na nagrywaniu badz inaczej,opcja z nagrywanie na pendravi'a mi wystarcza....mnie interesuje jedno...biorac karte CI+ na "nowszy"TV ,nadal na drugim "starszym" pozostana te kanaly z kablowki jak dotad czy jednak dekoder jest wymagany...czy opcja CI+ ,i multiroom rozwiaze ewentualny problem?pzdr..

Jeśli ten starszy odbierał analogowe programy, to nic się nie zmieni dopóki kablówka będzie je dosyłać.
  • Helpful post
    leszekpo59
    Level 28  
    Witaj. Uporządkujmy informacje. Sygnał TV z kablówki jest nadawany cyfrowy i analogowy. Często analogowy jest uzupełnieniem oferty, ale z każdym nowym kanałem cyfrowym, usuwany jest jakiś analogowy, z powodu braku wolnych częstotliwości. Do mieszkania doprowadzona instalacja z kablówki, pozwala rozdzielić sygnał analogowy na 2-3 telewizory i niezależny odbiór programów na każdym z TV. W przypadku programów cyfrowych, już tak dobrze nie jest. Nawet, jak mamy podłączone 2-3 telewizory, a każdy z nich ma wbudowany dekoder DVB-C, to odbierzemy sygnał cyfrowy, ale i tak większość programów będzie wymagała rozkodowania ich. Jak wspomniałem wcześniej, odbiór programów cyfrowych w pełnej ofercie z abonamentu na drugim TV możliwy jest po podpisaniu umowy z dostawcą sygnału TV, oraz pobraniu karty wraz z modułem lub zewnętrznym dekoderem. Sygnał analogowy, jest jakościowo zdecydowanie gorszy i oferta tych programów też nie jest w większości atrakcyjna. Tak to wygląda. Pozdrawiam.
  • Helpful post
    kazikszach
    Level 36  
    Możesz wziąć multiroom, na Samsunga moduł CI, a na Daewoo dekoder podłączony kablem HDMI z nim i wtedy będziesz mieć na obydwu programy cyfrowe.