logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung 6102 wykrywa tylko 44 programy naziemne, brak sygnału cyfrowego

sunnboy 06 Sie 2018 18:02 1317 10
REKLAMA
  • #1 17369774
    sunnboy
    Poziom 10  
    Panowie,

wlasnie dotarl do mnie w/w TV i wszystko ladnie pieknie ALE....podlaczam antene TV jak do starego Philipsa-wyszukiwanie i programy zostaly znalezione same zarowno te cyfrowe jak i analogowe...w samsungu pojawia sie problem ---wykrywa polaczenie-antena-naziemne ale znajduje tylko 44 programy?...dopiero jak zmienie szukanie na Kablowe wyszukuje wszystkie programy tj-cyfrowe 193 .TV 175 ,radio 18 analogowe 44 wszystko ladnie pieknie.. ale przy probie wlaczenia danego programu (nie analogowego)np TVN 24 wyskakuje mi komunikat

Modul CI+ lub karta inteligentna nie znaleniona Sprawdz czy zostaly poprawnie wlozone

po"wejsciu" w dany program wyskakuje mi Tv-brak sygnalu-Sprawdz podlaczenie kabla antenowego

,,jakies pomysly?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17370616
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 17370716
    sunnboy
    Poziom 10  
    mihal2002 napisał:
    Na początku określ się z jakiej telewizji będziesz korzystać.

tv z kablowki ale juz doczytalem,bede potrzebowal moduł z kartą dekodującą.Tylko teraz sie zastanawiam czy lepszy bedzie dekoder czy CI+?w domu sa dwa TV czy bede potrzebowal opcji multiroom?
  • #4 17371409
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 17371559
    sunnboy
    Poziom 10  
    mihal2002 napisał:
    Lepszy dekoder. Tak będziesz potrzebował Multiroom.

kurcze ,a polecaja mi wlasnie karte :| a co jesli nie bede mial multirooma?2 tv nie bedzie odbieral kablowki jak dotychczas?
  • Pomocny post
    #6 17371732
    leszekpo59
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Witaj. Moduł CI+ przydzielony jest do jednego TV. Jest jeszcze jedna sprawa. Czy operator umożliwia wydanie dla abonenta dwóch modułów CI+? Oczywiście związane będzie to z podniesionym abonamentem za drugi odbiornik. Znam kablówki, gdzie operator umożliwia niezależny odbiór na 2-3 TV, za pomocą modułu lub dekodera. Moduł ma ten plus, że do obsługi TV potrzebny jest jeden pilot. Nagrywanie może się odbywać na zewnętrzny pendrive, podpięty do TV ( o ile sam TV ma taką możliwość ). Korzystając z dekodera mamy możliwość nagrywania na dysk zewnętrzny sparowany z dekoderem. Wspomniany dekoder wraz z dyskiem do nagrywania można odtworzyć na innym TV. Funkcji tej nie uzyskamy, gdy nagrany materiał będzie przy układzie z modułem. W takim układzie pendrive, na który nagrano materiał, można odtworzyć tylko i wyłącznie za pomocą TV, z którego zostały wykonane. Powodzenia.
  • #7 17372668
    sunnboy
    Poziom 10  
    dziekuje za odpowiedzi,,,doprecyzowujac,nie zalezy mi na nagrywaniu badz inaczej,opcja z nagrywanie na pendravi'a mi wystarcza....mnie interesuje jedno...biorac karte CI+ na "nowszy"TV ,nadal na drugim "starszym" pozostana te kanaly z kablowki jak dotad czy jednak dekoder jest wymagany...czy opcja CI+ ,i multiroom rozwiaze ewentualny problem?pzdr..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 17372818
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    sunnboy napisał:
    dziekuje za odpowiedzi,,,doprecyzowujac,nie zalezy mi na nagrywaniu badz inaczej,opcja z nagrywanie na pendravi'a mi wystarcza....mnie interesuje jedno...biorac karte CI+ na "nowszy"TV ,nadal na drugim "starszym" pozostana te kanaly z kablowki jak dotad czy jednak dekoder jest wymagany...czy opcja CI+ ,i multiroom rozwiaze ewentualny problem?pzdr..

Jeśli ten starszy odbierał analogowe programy, to nic się nie zmieni dopóki kablówka będzie je dosyłać.
  • Pomocny post
    #9 17373272
    leszekpo59
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Witaj. Uporządkujmy informacje. Sygnał TV z kablówki jest nadawany cyfrowy i analogowy. Często analogowy jest uzupełnieniem oferty, ale z każdym nowym kanałem cyfrowym, usuwany jest jakiś analogowy, z powodu braku wolnych częstotliwości. Do mieszkania doprowadzona instalacja z kablówki, pozwala rozdzielić sygnał analogowy na 2-3 telewizory i niezależny odbiór programów na każdym z TV. W przypadku programów cyfrowych, już tak dobrze nie jest. Nawet, jak mamy podłączone 2-3 telewizory, a każdy z nich ma wbudowany dekoder DVB-C, to odbierzemy sygnał cyfrowy, ale i tak większość programów będzie wymagała rozkodowania ich. Jak wspomniałem wcześniej, odbiór programów cyfrowych w pełnej ofercie z abonamentu na drugim TV możliwy jest po podpisaniu umowy z dostawcą sygnału TV, oraz pobraniu karty wraz z modułem lub zewnętrznym dekoderem. Sygnał analogowy, jest jakościowo zdecydowanie gorszy i oferta tych programów też nie jest w większości atrakcyjna. Tak to wygląda. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #11 17374067
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    Możesz wziąć multiroom, na Samsunga moduł CI, a na Daewoo dekoder podłączony kablem HDMI z nim i wtedy będziesz mieć na obydwu programy cyfrowe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Samsung 6102, który po podłączeniu anteny wykrywa jedynie 44 programy analogowe, podczas gdy przy wyszukiwaniu kablowym odnajduje wszystkie dostępne kanały. Problemem jest brak sygnału cyfrowego oraz komunikat o braku modułu CI+ lub karty inteligentnej. Użytkownicy sugerują, że do odbioru programów cyfrowych potrzebny jest moduł CI+ lub dekoder, a także rozważają opcję multiroom, aby umożliwić odbiór na dwóch telewizorach. Wskazano, że starszy telewizor, Daewoo LT32L2, nie obsługuje sygnału cyfrowego, co oznacza, że będzie mógł odbierać jedynie programy analogowe. Użytkownik planuje zainwestować w moduł CI+ dla Samsunga, a dla Daewoo rozważa użycie dekodera.
REKLAMA