logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć pojemność dysku WD Caviar 160 GB? Możliwości i narzędzia

Microsoft1984 26 Sie 2005 12:31 1545 8
REKLAMA
  • #1 1765993
    Microsoft1984
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 20
    Kumpel mi mówił że jest możliwość podkrecenia dysku tzn. GB . Czym to się robi ?
    Posiadam WD Cawiar 160 GB.
  • REKLAMA
  • #2 1766017
    Oineh
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    No tak odkręcasz pokrywkę i odkręcasz dysk (taki metalowy gładki) potem rzucasz trzymając go palcami wskazującym i kciukiem. Po kilku prubach uda CISIĘ GO NIEŹLE PODKRĘCAĆ ;). A tak na poważnie to dyski mają ok 30% zapasowego miejsca które jest używane gdy jakieś sektory się popsują. Dzieje się to bez wiedzy użytkownika i normalnie ta zapasowa przestrzeń nie jest dostępna. Można używając różnych programów uzyskać do tej przestrzeni dosytęp, ale niestety dysk nie ma wtedy miejsca na ew blędy skutkiem czego mogą niespodziewanie znikać i uszkadzać się pliki. Poza tym dysk może się szkodzić w wyniku nieumiejętnego urzycia pow. wspomnianych programów. Moim zdaniem nie opłaca się tego robić. Poszukaj więcej informacji wpisując "zwiększenie pojemności dysku twardego" w google.
  • #3 1766021
    gzeho.p
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Ten model chyba można na 200GB przerobić ale mnie wiem jak :-(

Co to znaczy "microsoft1984" ??

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1766379
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6
    O tym jakie to są magiczne sposoby na powiększanie dysku było tu już mase razy. Dokładnie na Komputery Hardware (oczywiście na elektrodzie)
    Przypominam dlatych którzy są leniwi i nie poszukają tego że:
    TO BŁĄD W PROGRAMIE NORTON GHOST
    A te słynne powiększanie dysku to nic innego jak pokazanie się dodatkowej partycji podczas błędnych operacji ghosta na dysku. Twożone są wtedy dwie bliźniacze partyce. Knif jest w tym że jeżeli zapisujesz na jedną to dane są nie czytelne na drugiej.

Jest miejsce serwisowe na dysku ale żaden program niema do niego dostempu jedynie firmware dysku dynamicznie do obsługuje nawet bez wiedzy kontrolera dysku a tym bardziej systemu operacyjnego.

Jedyny sposób na powiększenie dysku to utwozenie macierzy RAID 0 z dwóch dysków wtedy pojemność ci wzrośnie tak jak po GHOSTcie z tym że będzie wpełni działać :)

Dodano po 4 [minuty]:

Małe sprostowanie. Są programy który mają dostęp bezpośredni czyli wszystkie programy diagnostyczne które są dostępne przez producentów dysków dla swoich produktów. Jest też program HDD regenerator który zmienia tablice rozmieszczenia bloków uwzglendniając miejsce zapasowe.
  • REKLAMA
  • #5 1766567
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10266
    Mozesz go podkręcic o 90stopni, ale musisz miec specjalną obudowe, ew o 180 ale to tez nie wszedzie pasuje.

Pozatym tak jak koledzy mówia - to bajka i sciema :).
  • #6 1766648
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    no albo mozna zawsze uzywac kompresowanych partycji ;)
  • #7 1766817
    gzeho.p
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam

Gdzieś czytałem ( w jakiejś gazecie może??) że można właśnie dyski IBM przerabiać ale tylko niektóre modele, wynikać miało to z tego że pojemność tależa( wynosi ileśtam (na jednej stronie 33.3 gb chyba ale pewny nie jestem) i pojemność dysku to wielokrotność tej liczby a że ludzie chętniej kupują równe pojemności to pojemność dysku jest ustawiana na jakimś tam poziomie np. 160 giga i w zależności od modelu tego nieużywanego miejsca jeszcze trochę jest.

Chyba było to podane na przykładzie tego dysku że ze 160 giga czyli niecałe 5x33.3(czyli 3 talerze razem 200giga) można odblokować ten kawełek jedej strony ostatniego tależa no i całą druga stronę tego tależa,

ale nie moge sobie przypomnieć gdzie to czytałem(może nawet jakieś trefne źródło i to bujdy), w każdym bądź razie piszę co mi się o uszy obiło, może któś też to słyszał i wie dokładnie o co chodzi i sprostuje

Pozdrawiam

Sory nie zauważyłem że to WD.
  • REKLAMA
  • #8 1766839
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    cos Ci sie pokrecilo ... pojemnosc dysku zalezy od gestosci zapisu oraz ilosci talerzy ...
  • #9 1767598
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    ilości tależy i głowic.

Miałem dysk który miał tylko 1 głowice i maił 40 GB dokłądajac 2 ga masz 80 ale to nie jest możliwe do wykonania w warunkach amatorskich .

A co do sektorów zapasowych to lepiej tego miejsca nie ruszać.

Podsumowanie tematu

✨ Dyski twarde, takie jak WD Caviar 160 GB, posiadają rezerwową przestrzeń około 30%, wykorzystywaną automatycznie do zastępowania uszkodzonych sektorów, która nie jest dostępna dla użytkownika. Próby „podkręcenia” pojemności dysku poprzez odblokowanie tej przestrzeni są ryzykowne i mogą prowadzić do utraty danych oraz uszkodzeń nośnika. Popularne mity o zwiększaniu pojemności dysku wynikają często z błędów oprogramowania, np. Norton Ghost, które tworzą iluzję większej pojemności przez duplikację partycji, jednak dane na takich partycjach są niespójne. Fizyczna pojemność dysku zależy od liczby talerzy i gęstości zapisu, a nie da się jej zmienić programowo. Jedynym realnym sposobem na zwiększenie dostępnej przestrzeni jest zastosowanie macierzy RAID 0 z dwoma dyskami. Nie istnieją powszechnie dostępne narzędzia umożliwiające bezpieczne rozszerzenie pojemności pojedynczego dysku WD Caviar 160 GB. Kompresja partycji może być alternatywnym sposobem na efektywne zwiększenie dostępnej przestrzeni dla użytkownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA