logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie routera TL-WR841N jako access point

Bartolek 21 Kwi 2021 19:51 2829 7
REKLAMA
  • #1 19393413
    Bartolek
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Witam,
    posiadam główny router tplink TL-WR841N na piętrze, chce podłączyć drugi taki sam router bezprzewodowo, żeby działał jako AP na parterze.

Ustawienia routera głównego:
    -adres lan 192.168.0.1.
    -wifi hasło wpisane.
    -dhcp wyłączone.

Internet działa na wifi.

jednak, gdy w ustawieniach routera, który ma działać jako AP wyłączę DHCP, dam ustawienia wifi i połączę go przez enable WDS bridging z głównym routerem i wpisze hasło, pojawia mi się sieć i pisze, że nie może połączyć się (błędne IP czy konflikt ip, już nie pamiętam).

co mogę zrobić, żeby to działało?
  • REKLAMA
  • #2 19393432
    Przemko21
    Poziom 27  
    Ocena: 307
    Z tego co wiem, żeby urządzenie działało jako AccessPoint to musisz podłączyć się do niego LANem. Jeżeli chcesz odbierać sygnał WiFi i wysyłać sygnał WiFi to router powinien działać w trybie Repeater.
  • REKLAMA
  • #3 19393440
    Bartolek
    Poziom 11  
    Przemko21 napisał:
    Z tego co wiem, żeby urządzenie działało jako AccessPoint to musisz podłączyć się do niego LANem. Jeżeli chcesz odbierać sygnał WiFi i wysyłać sygnał WiFi to router powinien działać w trybie Repeater.

Ale chce mieć tego AP bezprzewodowo połączonego z głównym routerem, żeby polepszyć mu zasięg wifi na parterze.
  • REKLAMA
  • #6 19393491
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5490
    Bartolek napisał:
    błędne IP czy konflikt ip, już nie pamiętam).

Popraw błędne IP w drugim routerze.
    Skoro pierwszy ma IP 192.168.0.1, to drugi musi mieć IP 192.168.0.2

Już pomijam, że obetnie Ci wydajność netu o połowę, będzie rwało taki link, będą wysokie pingi itd
  • REKLAMA
  • #7 19393501
    Bartolek
    Poziom 11  
    KOCUREK1970 napisał:
    Bartolek napisał:
    błędne IP czy konflikt ip, już nie pamiętam).

Popraw błędne IP w drugim routerze.
    Skoro pierwszy ma IP 192.168.0.1, to drugi musi mieć IP 192.168.0.2

Już pomijam, że obetnie Ci wydajność netu o połowę, będzie rwało taki link, będą wysokie pingi itd

myślę żeby zrobić tak:

górny router (główny):
    -ip w lan 192.168.0.1
    -dhcp wyłączone
    -kanał np. 9

dolny router (ap/repeater):
    -wds połączyć z routerem głównym i wpisać hasło (kanał ustawi się automatycznie taki sam)
    -ip w lan 192.168.0.111
    -dhcp wyłączone
    -zmiana nazwy
    -zmiana hasła

myślicie, że powinno zadziałać, czy jakieś inne ip wpisać tu i tu?

nie obcina, tu i tu miałem pełne łącze na speedtescie jak kiedyś miałem tak ustawione.
  • #8 19395191
    Bartolek
    Poziom 11  
    powyzsze ustawienie rozwiazalo problem :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na skonfigurowanie routera TP-Link TL-WR841N jako punktu dostępowego (AP) w trybie bezprzewodowym, aby poprawić zasięg Wi-Fi na parterze. Główny router ma wyłączone DHCP i adres LAN 192.168.0.1. Użytkownik napotyka problemy z połączeniem, które mogą wynikać z błędnych ustawień IP. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby drugi router miał adres IP 192.168.0.2 oraz wyłączone DHCP, a także aby połączyć je za pomocą WDS. Ostatecznie, po poprawnym skonfigurowaniu, użytkownik potwierdza, że problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA